26/03/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

H Ακαδημία ζητεί οδοφράγματα

      Pin It

ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ

 

Βραβείο φαεινής ιδέας πρέπει να απονεμηθεί στους ακαδημαϊκούς. Σε ένα διάλειμμα του θεάρεστου ύπνου τους, αποφάσισαν να προτείνουν την περίφραξη της Ακαδημίας Αθηνών με ένα μεγαλοπρεπές κιγκλίδωμα ύψους 3,4 μέτρων αλλά και με μια ακαλαίσθητη ξυλοκατασκευή -απομίμηση τοιχοποιίας- προκειμένου να προφυλάξουν τα νώτα τους.

 

Να υψώσουν, λοιπόν, σιδηρούν παραπέτασμα στο κέντρο της Αθήνας που θα απομονώσει το ιστορικό κτίριο και τα ωραία του αγάλματα από βανδαλισμούς, γκράφιτι, κυρίως όμως από τους ναρκομανείς, οι οποίοι καταφεύγουν εκεί και λερώνουν, όπως φαίνεται, με τις σύριγγες τα λευκά μάρμαρα. Οταν ακόμα και το Τείχος του Βερολίνου έχει πέσει, οι ακαδημαϊκοί καλλιεργούν τον κοινωνικό αποκλεισμό, με μια στενόμυαλη πρόταση -είχαν προλάβει να κάνουν και την προμελέτη- την οποία ευτυχώς απέρριψε κατά πλειοψηφία το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

 

«Η προστασία των μνημείων δεν γίνεται με την κατασκευή προφυλάξεων. Ο σχεδιασμός του κτιρίου της Ακαδημίας έγινε με γνώμονα να είναι ανοιχτό στον κόσμο, καθώς είναι το ύψιστο κέντρο πνευματικού διαλόγου», πολύ σωστά επισήμανε ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Επίσης, έχει σχεδιαστεί με τη λογική της τριλογίας. Εάν τοποθετηθεί περίφραξη σε αυτό, τότε τι θα γίνει με τα υπόλοιπα κτίρια;».

 

Χαμπάρι δεν έχουν πάρει στην Ακαδημία Αθηνών για το «Rethink Athens», το σχέδιο ανάπλασης της οδού Πανεπιστημίου -τη μελέτη χρηματοδοτεί το Ιδρυμα Ωνάση- που θέλει το ιστορικό κέντρο φιλικό και προσιτό στους πολίτες, με πεζόδρομους, δεντροφύτευση, νερά. Εναν χώρο δίχως αυτοκίνητα, ανοιχτό για όλους, όπου η Αθηναϊκή Τριλογία, επομένως και το κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών, έργο του Θεόφιλου Χάνσεν, θα πρωταγωνιστεί.

 

Θα περιμέναμε από τους ακαδημαϊκούς μεγαλύτερη ευαισθησία. Οι πρωτοβουλίες τους να έχουν στόχο τη συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, το ΥΠΑΙΘΠΑ και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς προκειμένου να συντηρηθεί το ιστορικό κτίριο και κυρίως, να υπάρξει πρόνοια για τους ναρκομανείς, που καταλήγουν να γίνονται εξιλαστήρια θύματα. Οχι απλώς να κοιτάζουν πώς θα αμπαρωθούν στον χρυσελεφάντινο πύργο τους.

 

Παρή Σπίνου

 

Scroll to top