Pin It

Βουτιά σε χρηματιστηριακούς δείκτες και ευρώ έφεραν οι δηλώσεις ότι το κυπριακό μοντέλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες τράπεζες

 

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Στο χορό του Ντάισελμπλουμ χόρεψαν χθες οι αγορές. Οι δηλώσεις του νέου προέδρου του Eurogroup αργά το απόγευμα έφεραν τα άνω κάτω, ανατρέποντας την αρχική ανακούφιση που είχε φέρει στις αγορές η νυχτερινή απόφαση για τη διάσωση της Κύπρου. Συγκεκριμένα, η δήλωση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών, ότι η συμφωνία της Κύπρου θα αποτελέσει μοντέλο για την εξυγίανση τραπεζών χωρών της ευρωζώνης στο μέλλον, επανέφερε την ανησυχία στο επενδυτικό κοινό, κάτι που αποτυπώθηκε με τη ραγδαία πτώση χρηματιστηριακών δεικτών και ευρώ, οι οποίοι έως εκείνη τη στιγμή κινούνταν ανοδικά λόγω της συμφωνίας με την Κύπρο.

 

Οι επενδυτές τρόμαξαν στο ενδεχόμενο η συμφωνία αυτή να αποτελέσει πρότυπο στην επίλυση μελλοντικών τραπεζικών κρίσεων, αφού μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κούρεμα καταθετών, ομολογιούχων και μετόχων, καθώς και ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων.

 

Αποτέλεσμα της αναστάτωσης που προκλήθηκε ήταν να σημειωθούν βαριές απώλειες στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης και ιδιαίτερα στα χρηματιστήρια Μιλάνου, Μαδρίτης και του Παρισιού. Αργότερα -και μετά τον αντίκτυπο που είχαν οι δηλώσεις του στις αγορές- ο Ντάισελμπλουμ προσπάθησε να ανασκευάσει, σημειώνοντας ότι τα προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής ακολουθούνται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χώρας και δεν υπάρχουν μοντέλα λύσεων…

 

Ωστόσο η ζημιά είχε ήδη γίνει. H Wall Street είχε γυρίσει σε αρνητικό έδαφος, ενώ οι ευρωαγορές, οι οποίες δεν πρόλαβαν τις νέες δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, έκλεισαν στο κόκκινο. Αναλυτικά, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με πτώση 0,23% στις 6.378 μονάδες, ο δείκτης DAX 30 της Φρανκφούρτης κατέγραψε απώλειες 0,51% στις 7.871 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα 1,12% στις 3.728 μονάδες.

 

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης ΜΙΒ του Μιλάνου ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του με βουτιά 2,5% στις 15.644 μονάδες και στη Μαδρίτη ο IBEX έκλεισε με απώλειες 2,26%, στις 8.141 μονάδες. Στη Wall, ο Dow σημείωσε απώλειες 0,44%, στις 14.447,75 μονάδες. Ο S&P κινήθηκε χαμηλότερα 0,33%, κλείνοντας στις 1.551,69 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με πτώση 0,30% στις 3.235,30 μονάδες.

 

Συνέπεια των δηλώσεων Ντάισελμπλουμ ήταν και η πτώση του ευρώ σε χαμηλό τετραμήνου έναντι του δολαρίου. Το κοινό νόμισμα που αρχικά ξεπέρασε τα 1,30 δολάρια, υποχώρησε μετά τις δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού ώς τα 1,2830 δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Νοεμβρίου.

 

Ανάλογη τροχιά σημείωσαν και οι τιμές των ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ισπανίας σημείωσε άνοδο 10 μονάδων βάσης στο 4,96%, ενώ του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου 5 μονάδες βάσης στο 4,58%. Στην άλλη όχθη, το δεκαετές γερμανικό bund υποχωρούσε την ίδια στιγμή κατά 4 μονάδες βάσης στο 1,34%.

 

Scroll to top