Pin It

Νομοσχέδιο που έχει στόχο να κλείσει τις πόρτες της Βρετανίας στους «ανεπιθύμητους» από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης, κυρίως Ρουμάνους και Βόυλγαρους, παρουσίασε ο Ντέιβιντ Κάμερον

 

Της Ελλης Πάνου

 

Προτείνοντας ένα πλαίσιο σαρωτικής «καταστολής» της μετανάστευσης, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον παρουσίασε χθες ένα νομοσχέδιο που στόχο έχει να κλείσει τις πόρτες της χώρας στους «ανεπιθύμητους» από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης, κυρίως όμως να απαντήσει στον φόβο των Βρετανών ότι μόλις αρθούν οι ισχύοντες περιορισμοί στην ελεύθερη μετακίνηση Ρουμάνων και Βούλγαρων, τον Ιανουάριο του 2014, «ορδές φτωχών» θα κατακλύσουν τη Βρετανία.

 

«Οι ανησυχίες των πολιτών δεν είναι απλώς θεμιτές, είναι και σωστές και ήδη το κύμα μετανάστευσης έχει περιοριστεί κατά εν τρίτον», υποστήριξε ο Κάμερον, παρουσιάζοντας μια σειρά νέων μέτρων, τα οποία, όπως είπε, δεν είναι έμπνευσης μόνο των Συντηρητικών αλλά και των δυο κομμάτων του συνασπισμού.

 

Περιορισμοί

 

Θέλοντας, λοιπόν, να κάνει τη Βρετανία «λιγότερο ελκυστική» για όσους νεοφερμένους δεν μπορούν να συνεισφέρουν τα δέοντα στην οικονομία, η κυβέρνηση αποφάσισε, μεταξύ άλλων: να κάνει σχεδόν απαγορευτική γι' αυτούς την πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να υποχρεώσει τους νέους μετανάστες να περιμένουν έως και πέντε χρόνια για να ενταχθούν στα αντίστοιχα κοινωνικά προγράμματα εργατικής κατοικίας, να διπλασιάσει τα πρόστιμα για όσους απασχολούν παράνομους μετανάστες και να επιβάλει πρόστιμα σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων τους προσφέρουν στέγη.

 

Η πρωτοβουλία του Κάμερον σηματοδοτεί στροφή σε μια τακτική ετών στη Βρετανία, όπου οι πολιτικοί απέφευγαν επιμελώς να ταράξουν τα νερά. Τώρα, όμως, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η μετανάστευση αποτελεί μια από τις βασικές ανησυχίες της κοινής γνώμης, εν όψει των εκλογών του 2015 και τα τρία μεγάλα κόμματα παίρνουν σκληρές θέσεις, ενώ το ξενοφοβικό κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP)που μέχρι τώρα όλοι περιγελούσαν, ανεβαίνει σταθερά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

 

«Ο αριθμός των μεταναστών πρέπει να μειωθεί δραστικά από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ετησίως σε μερικές δεκάδες χιλιάδες», είπε ο Κάμερον στην ομιλία του, υποστηρίζοντας στην ουσία ότι το σύστημα υγείας λειτουργεί ως πόλος έλξης των φτωχών της Ευρώπης. «Το ΕΣΥ πρέπει να είναι ένα δωρεάν εθνικό σύστημα υγείας και όχι ένα δωρεάν διεθνές σύστημα υγείας», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, γι' αυτό και η κυβέρνηση -που έχει υπολογίσει ότι αυτοί «οι τουρίστες της υγείας» κοστίζουν στο κράτος πάνω από 200 εκατομμύρια λίρες τον χρόνο- θα φροντίσει ώστε να υπάρχει συμμετοχή και των ασθενών.

 

Δηλαδή, «εάν επισκέπτης από άλλη χώρα της Ευρώπης χρησιμοποιεί τις βρετανικές υπηρεσίες υγείας, τότε, όπως είναι το σωστό, η κυβέρνηση της χώρας του θα πρέπει να τις πληρώσει». Πρέπει, ακόμα, να μειωθούν τα επιδόματα παιδιών ενώ είναι λάθος, είπε ο Κάμερον, οι κανόνες που ισχύουν για τους μετανάστες που ήδη βρίσκονται στη Βρετανία και οι οποίοι μπορεί κάποτε να εργάζονταν, αλλά τώρα δεν έχουν απασχόληση.

 

Σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση θα εξετάσει εάν «οι οικονομικά αδρανείς μετανάστες» μπορούν να εισπράξουν επιδόματα ανεργίας από την πατρίδα τους, πριν τους χορηγηθεί το αντίστοιχο βοήθημα από το Λονδίνο και βεβαίως θα πρέπει να αποδείξουν ότι πράγματι ψάχνουν για νέα δουλειά. «Το βρετανικό σχέδιο προβλέπει ακόμα απαγόρευση χορήγησης διπλώματος οδήγησης σε παράνομους μετανάστες, επιτάχυνση των διαδικασιών απέλασης τους και περιορισμό στην παροχή νομικής βοήθειας.

 

Εκτός από τις έντονες αντιδράσεις που αναμένονται από Σόφια και Βελιγράδι, αιχμηρή ήταν η απάντηση και των Βρυξελλών. «Η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων που μετακομίζουν σε άλλη χώρα-μέλος, το κάνουν για να βρουν δουλειά και όχι για να εισπράξουν επιδόματα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, θυμίζοντας στη βρετανική κυβέρνηση ότι «υπάρχουν σαφείς κανόνες, τους οποίους έχουν προσυπογράψει όλοι στην Ε.Ε.», βεβαίως και η Βρετανία.

 

Scroll to top