Pin It

H πτώση της κυβέρνησης Μποζιζέ είναι η τελευταία εξέγερση στην ταραγμένη ιστορία της πλούσιας σε κοιτάσματα, Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας

 

 Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

getFile (33)Στο χάος βυθίζεται ξανά η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μετά το πραξικόπημα των ανταρτών την Κυριακή και τις αιματηρές μάχες που δόθηκαν για την κατάληψη της πρωτεύουσας Μπανγκουί, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 13 Νοτιοαφρικανικοί στρατιώτες, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή της κυβέρνησης της Πρετόρια και διεθνείς αντιδράσεις καταδίκης.

 

Το αντάρτικο κίνημα Σελέκα, μια άτυπη «συμμαχία» (όπως σημαίνει το όνομά του σε τοπική διάλεκτο) πέντε οργανώσεων ανταρτών, ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα την προέλαση–εξπρές από τον βορρά και μέσα σε τέσσερις μόλις μέρες κατάφερε να εισέλθει στην πρωτεύουσα και να καταλάβει το προεδρικό μέγαρο, εκδιώκοντας από την εξουσία τον πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ, που εγκατέλειψε τη χώρα βρίσκοντας καταφύγιο στο γειτονικό Καμερούν.

 

Η πτώση της κυβέρνησης Μποζιζέ, που είχε αναλάβει την προεδρία το 2003 μετά από πραξικόπημα με την υποστήριξη του Τσαντ, είναι μόνον η τελευταία εξέγερση στην εξαιρετικά ταραγμένη ιστορία της φτωχής, πλην πλούσιας σε κοιτάσματα χρυσού, διαμαντιών και ουρανίου, Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, που κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία το 1960.

 

Οι αντάρτες Σελέκα είχαν αποσύρει την υποστήριξή τους από την κυβέρνηση συνεργασίας του Μποζιζέ, κατηγορώντας τον ότι παραβιάζει βασικούς όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ιανουαρίου, όπως η απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων και η μη ένταξη των μαχητών τους στις τάξεις του στρατού. Μέλος της ηγετικής ομάδας των ανταρτών ανέλαβε χρέη προέδρου και με τη διατήρηση του πρωθυπουργού κι άλλων υπουργών στη θέση τους, οι Σελέκα υποσχέθηκαν τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης, που θα προκηρύξει εκλογές εντός 2 – 3 ετών.

 

Στο Μπανγκουί η κατάσταση παραμένει έκρυθμη, με λεηλασίες να αναφέρονται εδώ και δύο μέρες και την παροχή νερού και ηλεκτρικού να μην έχει αποκατασταθεί για τους 600.000 κατοίκους. Κατά κύματα χιλιάδες πρόσφυγες έχουν ήδη καταφύγει στο Καμερούν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Στην πρωτεύουσα σταθμεύουν μικρές ομάδες στρατιωτών από το Τσαντ, την Γκαμπόν και τα δύο κράτη του Κονγκό, οι οποίες δεν έλαβαν μέρος στις μάχες, όπως άλλωστε και οι περίπου 250 Γάλλοι στρατιώτες που επίσης βρίσκονται εκεί.

 

Ο Φρανσουά Ολάντ απέρριψε το ενδεχόμενο επέμβασης του γαλλικού στρατού, απέστειλε όμως επιπλέον 300 στρατιώτες στην περιοχή για την προστασία Γάλλων πολιτών και διπλωματικών αποστολών. Ταυτόχρονα, έντονη αγανάκτηση στην κυβέρνηση της Πρετόρια έχει προκαλέσει ο θάνατος των 13 Νοτιοαφρικανών στρατιωτών, από τους περίπου 200 που προσπάθησαν -εν μέσω σφοδρών μαχών- να εμποδίσουν τους αντάρτες να εισβάλουν στο Μπανγκουί.

 

Οπως σχολιάζει το BBC, ο πρόεδρος Ζούμα θα πρέπει να αισθάνεται τουλάχιστον αμηχανία, καθώς δέχεται έντονες επικρίσεις ότι υποτίμησε τη δύναμη του αντάρτικου κι έτσι ένα από τα ισχυρότερα στρατεύματα στην Αφρική δέχτηκε ταπεινωτική ήττα και σοβαρές ανθρώπινες απώλειες από περίπου χίλιους μαχητές…

 

 

 

Scroll to top