Pin It

Σάλος έχει ξεσπάσει στη Βρετανία μετά την αποκάλυψη σκανδάλου χειραγώγησης των τιμών και άγριας κερδοσκοπίας στην ύψους 300 δισ. στερλινών απελευθερωμένη χονδρική αγορά φυσικού αερίου από μεγάλες εταιρείες ενέργειας.

 

Τις σχετικές καταγγελίες διερευνούν τόσο η βρετανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς όσο και εποπτικές αρχές ενέργειας της γηραιάς Αλβιώνος.

 

Σύμφωνα με αυτές, οι εποπτικές αρχές ενέργειας Ofgem ειδοποιήθηκαν πριν λίγο καιρό από την ICIS Heren, την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη διαμόρφωση των τιμών-στόχων στα συμβόλαια αγοράς φυσικού αερίου, ότι υπήρχαν ενδείξεις ύποπτων συναλλαγών στις 28 Σεπτεμβρίου του 2012.

 

Η συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί κλειδί αφού σηματοδοτεί το τέλος του οικονομικού έτους για την αγορά φυσικού αερίου και μπορεί να έχει σημαντική επιρροή στις μελλοντικές τιμές.

 

Οι τιμές-στόχος είναι πολύ καθοριστικές αφού αρκετά συμβόλαια της χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου βασίζονται σε αυτές και μικρές αλλαγές τους μπορούν να κοστίσουν ή να αποφέρουν εκατομμύρια στις εταιρείες που συναλλάσσονται.

 

Εργαζόμενος της ICIS Heren επιβεβαίωσε χθες τις καταγγελίες, τονίζοντας ότι οι τακτικές στρέβλωσης και χειραγώγησης των τιμών, μεταξύ άλλων και από 6 μεγάλες εταιρείες ενέργειας, ήταν εδώ και καιρό κοινό μυστικό.

 

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε, οι traders της αγοράς τού ξεκαθάρισαν ότι η χειραγώγηση των τιμών γίνεται σε μόνιμη βάση, σε αυτήν συμμετέχουν μεγάλες εταιρείες ενέργειας, οι οποίες εκτοξεύουν προς τα πάνω ή ωθούν προς τα κάτω τις τιμές ανάλογα με τις θέσεις τους, και αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

 

Οι καταγγελίες έρχονται σε μια περίοδο που ο βρετανικός λαός μαστίζεται από τις ακριβές τιμές ενέργειας. Οι καταναλωτές κατηγορούν τις μεγάλες εταιρείες φυσικού αερίου για κερδοσκοπία και υπερβολικά υψηλούς λογαριασμούς.

Scroll to top