Pin It

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

Νέο, δυσμενέστερο σύστημα απόσβεσης πάγιων περιουσιακών στοιχείων για 1 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες καθιερώνεται από την 1η Ιανουαρίου 2013.

 

Οι δεκάδες συντελεστές απόσβεσης των πάγιων περιουσιακών στοιχείων (εγκαταστάσεις, κτίρια, οικόπεδα, αποθήκες, μηχανήματα, δίκτυα, μονάδες, μεταφορικά μέσα, έπιπλα κ.λπ.), που ισχύουν από το 2003, αντικαθίστανται από μόλις τρεις συντελεστές 5%, 8% και 10%.

 

Υστερα από εννέα χρόνια το υπουργείο Οικονομικών έρχεται να αντικαταστήσει αυτό το διάταγμα από ένα νέο κείμενο διατάξεων που θα ενσωματωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο με τις αλλαγές σε εισόδημα και ακίνητα που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

 

Το νέο καθεστώς με τις αποσβέσεις θα εφαρμοστεί από το σύνολο του εγχώριου επιχειρείν, είτε πρόκειται για ένα περίπτερο είτε για την πιο μεγάλη βιομηχανική μονάδα.

 

Οι συντελεστές ετήσιας απόσβεσης θα είναι κοινοί για όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το αντικείμενο εργασιών τους (εμπορία, παραγωγή και πώληση προϊόντων, παροχή υπηρεσιών, ελεύθερο επάγγελμα, γεωργική εκμετάλλευση κ.λπ.).

 

Παράγοντες όμως της αγοράς είναι άκρως επιφυλακτικοί ως προς το νέο σύστημα απόσβεσης, εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν αυτό μπορεί να βελτιώσει τη λογιστική θέση των επιχειρήσεων.

 

Δυνατότητα την οποία είχαν οι επιχειρηματίες με το προηγούμενο σύστημα, καθώς μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ δύο συντελεστών εκείνο τον οποίο έκριναν καταλληλότερο για την επενδυτική τους δραστηριότητα.

 

Για παράδειγμα, εάν μια επιχείρηση έχει κέρδη και όχι ζημίες στις δύσκολες εποχές τις οποίες ζούμε, μπορούσε με το προεδρικό διάταγμα του 2003 να επιλέξει τον υψηλό συντελεστή απόσβεσης προκειμένου να περιορίσει τα φορολογητέα κέρδη της και έτσι να πληρώσει λιγότερους φόρους στην Εφορία.

 

Επρόκειτο ουσιαστικά για ένα αναπτυξιακό «εργαλείο» των επιχειρήσεων το οποίο εξυπηρετούσε τα επενδυτικά τους σχέδια. Να σημειωθεί ότι το σύστημα αυτό, καθότι ευνοϊκό, είχε χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων στα σχέδια εισαγωγής στο Χρηματιστήριο που είχαν κάνει.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες διατάξεις με τις αποσβέσεις παγίων βρίσκονται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και μένει να διευκρινιστούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον χρονικό ορίζοντα της απόσβεσης, αν θα δίνεται επιπλέον χρόνος στις επιχειρήσεις από τη συμπλήρωση της επένδυσης.

 

Επίσης, ποιος συντελεστής θα επιλέγεται στην προηγούμενη περίπτωση ή αν θα διατηρηθεί το δικαίωμα της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία να δηλώνει εξ αρχής ποιον από τους τρεις συντελεστές θα χρησιμοποιεί για την απόσβεση των πάγιων περιουσιακών στοιχείων του.

 

Προς διερεύνηση είναι και το θέμα του συντελεστή που θα χρησιμοποιείται έπειτα από συγχώνευση δύο ή περισσότερων επιχειρήσεων – κινήσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα, με τον τόνο να δίνουν οι τράπεζες.

Scroll to top