27/03/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε αναμμένα κάρβουνα

      Pin It

Προβληματισμός και ανησυχία στην κυβέρνηση. Συνεργάτες του πρωθυπουργού παραδέχονται ότι δεν μπορούν να προβλεφθούν οι συνέπειες από την κυπριακή κρίση, αν και ο Γ. Στουρνάρας εμφανίζεται καθησυχαστικός

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Οσο περνούν οι μέρες και οι επιπτώσεις της κρίσης στην Κύπρο πολλαπλασιάζονται τόσο ανεβαίνει η ανησυχία στην Αθήνα παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, μέσω του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ότι οι όποιες επιπτώσεις θα είναι μικρές. Ο Α. Σαμαράς, που παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις με τους στενούς συνεργάτες του, είναι αναγκασμένος να περιμένει την ημέρα που θα επαναλειτουργήσουν οι κυπριακές τράπεζες οπότε θα δοκιμαστούν και οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.

 

Τα μηνύματα πάντως που φτάνουν στην κυβέρνηση τόσο από την αγορά, με το Χρηματιστήριο της Αθήνας να κάνει χθες βουτιά, όσο και από τους επιχειρηματικούς τομείς με δραστηριότητα στην Κύπρο, που επισημαίνουν τους κινδύνους αντανακλάσεων και στις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα, έχουν θορυβήσει το επιτελείο του πρωθυπουργού. Συνεργάτες του παραδέχονται ότι δεν μπορούν να προβλεφθούν οι συνέπειες από την κρίση που πυροδότησε η απόφαση του Eurogroup, εντούτοις, επιμένουν ότι «αυτή την ώρα προέχει να μη διαταραχθεί η εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

 

Οι εικόνες από τη Λευκωσία όμως προβληματίζουν την ελληνική κυβέρνηση και για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί πάνω στην οικονομική αστάθεια και πολιτική αβεβαιότητα. Η συζήτηση για τα βάρη που έχουν οι κυπριακές τράπεζες εξαιτίας της έκθεσής τους στα ελληνικά ομόλογα και επιπλέον τα ανοίγματά τους στην ελληνική αγορά έχει μπει στην ατζέντα από το ΑΚΕΛ, τους Οικολόγους και ορισμένους βουλευτές του ΔΗΚΟ και δεν αποκλείεται σύντομα να τεθεί στη Βουλή της Κύπρου. Η κυβέρνηση έχει οχυρωθεί πίσω από τις αποφάσεις του Eurogroup και τους χειρισμούς της ΕΚΤ που είναι η εποπτική αρχή των κεντρικών τραπεζών. Το τελευταίο που θα ήθελε τέτοιες ώρες η Αθήνα είναι μια αντιπαράθεση με τη Λευκωσία ως προς τις ευθύνες για το δράμα της Κύπρου.

 

Σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους κυβερνητικούς εταίρους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη δεν εξετάζεται επί του παρόντος. Ο κ. Σαμαράς είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους δύο αρχηγούς, όπως έγινε μετά τη συμφωνία απορρόφησης των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, λένε από το Μαξίμου.

 

Εν τω μεταξύ, την ώρα που συνεχίζεται η αναστάτωση από το παράθυρο μελλοντικών κουρεμάτων που άνοιξε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, με δηλώσεις από την εκπρόσωπο του επιτρόπου Μ. Μπαρνιέ έως και τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας Γ. Κατάινεν που κινούνται σε αυτή την αντίληψη, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στις δικές του δηλώσεις, μετά την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, υπογράμμισε ότι «διευκρινίστηκε απολύτως στο Eurogroup ότι η λύση αυτή αφορά μόνον την Κύπρο και καμία άλλη χώρα». Ωστόσο, στη συζήτηση με τον Πρόεδρο και στην αναφορά του ότι στο μήνυμά του επέκρινε την Ε.Ε. για την επιλεκτικότητα που έδειξε στην περίπτωση της Κύπρου, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα «προβλήματα που δημιουργούν στην Ευρώπη τα οικονομικά κέντρα off shore» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αντιμετωπιστούν». Ο Κ. Παπούλιας ρώτησε για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και πήρε την απάντηση ότι «μικρές επιπτώσεις θα υπάρξουν, αλλά θα τις αντιμετωπίσουμε».

 

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση περιμένει την επόμενη εβδομάδα την τρόικα για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων και την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου. Ποιες θα είναι οι διαθέσεις του κλιμακίου; Κανείς στην κυβέρνηση δεν θέλει να αποτολμήσει πρόβλεψη. Πάντως οι οδηγίες του Α. Σαμαρά προς τους υπουργούς που έχουν τις σοβαρότερες εμπλοκές -τον Α. Μανιτάκη με την κινητικότητα των υπαλλήλων και τον Γ. Στουρνάρα με το χαράτσι των ακινήτων και την εν γένει πορεία των εσόδων- είναι να ολοκληρωθούν οι κυβερνητικές προτάσεις.

 

Νωρίτερα ο κ. Σαμαράς είχε συνάντηση με τον πρώην επικεφαλής του ΙΙF, Τ. Νταλάρα, ο οποίος στις αρχές Μαΐου αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Fund Partners Group, και συζήτησαν τις προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα. Επίσης δέχθηκε τον επικεφαλής της εταιρείας λογισμικού SAP, Τ.Χ. Σνάμπε, ο οποίος τον ενημέρωσε για τη μεταφορά των κεντρικών γραφείων Ν. Ευρώπης στην Αθήνα.

 

Αργα το βράδι στο Μαξίμου βρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ο οποίος μετά τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό δήλωσε ότι σημερα κατατίθεται το νομοσχέδιο για τις συντάξεις το οποίο προβλέπει ότι θα δίνεται στους δικαιούχους το 50% του ποσού από τον πρώτο μήνα μέχρι την οριστική εκκαθάριση του συνολικού ποσού.

Scroll to top