28/03/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναζητείται… Μακιαβέλι!

     
Pin It

ΙΤΑΛΙΑ Η αδυναμία πολιτκής συμφωνίας γιά σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία «τιμωρείται» από τις αγορές, αυξάνει τις πιέσεις -κυρίως στον Μπερσάνι- γιά δύσκολες επιλογές, όπως ο «μεγάλος συνασπισμός» με τη Δεξιά

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Μάλιστα! Εάν λάβουμε υπόψη τις δηλώσεις του τελευταίου 24ωρου, οι πολιτικοί στην Ιταλία είναι είτε «πουτανιάρηδες πατέρες, που ευθύνονται για τη μεγάλη ληστεία σε βάρος των επόμενων γενεών» -έτσι «στόλισε» χθες τους αντιπάλους του ο Μπέπε Γκρίλο από το blog του- είτε «ψυχικά ασθενείς, εάν θέλουν διακαώς να κυβερνήσουν εδώ και τώρα», όπως απεφάνθη ο εν αναμονή πρωθυπουργός, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι! Κατά πώς φαίνεται, πάντως, από τα τεκταινόμενα, στην υφιστάμενη πολιτική σκηνή της γείτονος μάλλον επικρατούν, λίγο-πολύ, και οι δύο αυτές τάσεις…

 

«Χαιρετίσματα στους σωτήρες της χώρας», απάντησε με όση ειρωνεία του περίσσευε ο Μπερσάνι στο νέο «όχι» του Γκρίλο, μετά το χθεσινό, αναμενόμενο ναυάγιο της συνάντησής τους, προς διερεύνηση μιας κυβερνητικής συνεργασίας. «Μην νομίζετε όμως ότι έχετε την αποκλειστικότητα στην αλλαγή», συμπλήρωσε ο ηγέτης της ιταλικής Κεντροαριστεράς, αφήνοντας επιμελώς πολλά αποσιωπητικά για τις επόμενες κινήσεις του.

 

Μέχρι και αργά χθες το βράδυ -λίγες ώρες, δηλαδή, πριν από την προγραμματισμένη για σήμερα μετάβασή του στο Κυρηνάλιο μέγαρο, για να ενημερώσει τον πρόεδρο Ναπολιτάνο επί του αποτελέσματος των προσπαθειών του- ο Μπερσάνι δήλωνε ότι… αναμένει στο ακουστικό του.

 

Αυτό που περιμένει -διευκρίνισε- είναι οι τελικές απαντήσεις ή ακόμη και οι αντιπροτάσεις των κομμάτων (βλέπε κυρίως Κεντροδεξιά) στις προτάσεις που -όπως είπε- κατέθεσε, σε αναζήτηση μιας ευρείας συνεργασίας. «Οποιος μου πει “όχι”», τόνισε, «θα λέει “όχι” στη χώρα!».

 

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, μια από αυτές τις προτάσεις ήταν μια προσφορά στον… «διάβολο»: τουτέστιν στον υπόδικο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με δέλεαρ την προεδρία σε μια νέα κοινοβουλευτική επιτροπή που θα αναλάβει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις!

 

«Το σχέδιο θα μπορούσε να έχει ως εξής», έγραφε χθες το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Xinhua: «Ο Μπερλουσκόνι θα μπορούσε να υποδείξει στους πολιτικούς συμμάχους του στη Γερουσία να στηρίξουν με την ψήφο τους όσες προτάσεις του Μπερσάνι δεν τους βρίσκουν κάθετα αντίθετους και να απέχουν της ψηφοφορίας επί όσων διαφωνούν».

 

Προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζουν εδώ και καιρό τον Μπερσάνι επιχειρηματικά λόμπι και ορισμένα -συντηρητικών αποκλίσεων- συνδικάτα, έγραφε τις προάλλες το έγκριτο οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας την «απόλυτη ανάγκη» να αρθεί το κυβερνητικό αδιέξοδο στη Ρώμη, ενώπιον των μεγάλων οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.

 

Οχι τυχαία, η προσοχή των αγορών άρχισε να εστιάζεται και πάλι από χθες στην ακυβέρνητη Ρώμη. Το κόστος μεσοπρόθεσμου δανεισμού αυξήθηκε σε υψηλό 5μηνου. Το πολιτικό αδιέξοδο -σε συνδυασμό φυσικά με την κατάσταση στην Κύπρο- ενέτεινε τις πιέσεις στο ευρώ. Ενώ οργιάζουν και πάλι οι φήμες ότι επίκειται υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s.

 

Υπό αυτό το πρίσμα -και δεδομένου ότι αυτή είναι η μοναδική πια ευκαιρία για τον Μπερσάνι να κυβερνήσει- τότε «ναι, είναι πιθανό να υπάρξει μια συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό», παρατηρεί ο πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας Αντζελο Πασκουάλε. «Ομως, εκείνο που φαντάζει λιγότερο πιθανό είναι αυτή η συνεργασία να διαρκέσει κάτι περισσότερο από μερικές εβδομάδες ή μήνες…»

 

Δίνοντας ήδη κακά δείγματα «γραφής», η κεντροδεξιά -που λοξοκοιτά στην εκλογή νέου προέδρου, στα μέσα του Μαΐου- εντείνει τις πιέσεις. Η μεν Λέγκα του Βορρά απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηρίξει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, ο δε επικεφαλής του PDL, Ατζελίνο Αλφάνο, απείλησε ότι «το θέμα μιας συμφωνίας το έκλεισε ο Μπερσάνι, ο οποίος έχει κολλήσει στο αδιέξοδο και πρέπει να βρει αυτός τώρα τον τρόπο για να αναστρέψει την κατάσταση, εάν θέλει κι εάν μπορεί, για το καλό της χώρας».

 

Επί του παρόντος, ο κεντροαριστερός εντολοδόχος πρωθυπουργός επιδιώκει μια μικρή παράταση χρόνου από τον Ναπολιτάνο -«ίσως μέχρι το Πάσχα», είπε ο ίδιος (για την ακρίβεια των Καθολικών, που είναι την επόμενη εβδομάδα), έχοντας κατά νου ότι ουδείς πραγματικά θα ήθελε, υπό τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, την άμεση προσφυγή στις κάλπες.

 

Οι νέες δημοσκοπήσεις

 

Αυτό το συμπέρασμα συνάγεται και από τις νέες δημοσκοπήσεις, οι οποίες καταγράφουν μεν μικρές διακυμάνσεις στα ποσοστά των πολιτικών συμμαχιών και μεμονωμένα των κομμάτων, κανείς ωστόσο δεν βρίσκεται κοντά στο να κατακτήσει την πολυπόθητη πλειοψηφία και στη Βουλή και στη Γερουσία.

 

Ενδεικτικά, σε σφυγμομέτρηση που διενεργήθηκε για την εκπομπή «Ballaro» της Rai Tre για την πρόθεση ψήφου, γίνεται μια μικρή «σφαγή» μεταξύ Κεντροαριστεράς (31%, + 0,5%), Κεντροδεξιάς (29%, -0,2%) και του Κινήματος των 5 Αστέρων του Γκρίλο (27%, +1,4%), με το Κέντρο του Μάριο Μόντι να δίνει μόνο του μάχη πολιτικής επιβίωσης (9,5%, -0,9%).

 

Συμπληρώνοντας την εικόνα, δημοσκόπηση του Ινστιτούτου SWG κατέδειξε ότι το 43% των Ιταλών δεν θέλει νέα προσφυγή στις κάλπες, το 39% βλέπει με καλό μάτι νέες εκλογές, κατά προτίμηση τον προσεχή Ιούνιο, ενώ 18% δεν εκφέρει γνώμη. Από τους πιο ένθερμους, βέβαια, υποστηρικτές της προκήρυξης εκλογών είναι οι ψηφοφόροι της Κεντροδεξιάς (73%) και των Γκριλίνι (42%). Το μόνον που απομένει τώρα είναι να μάθουμε τι σκέφτεται και ο 88χρονος, από καιρό έτοιμος για την πολιτική του συνταξιοδότηση, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο…

 

m.vergolia@efsyn.gr