Pin It

Tης Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Την ώρα που ο υπουργός Ναυτιλίας παρουσιάζει το… φιλόδοξο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης των λιμανιών και το προεδρείο της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) επισκέπτεται τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη για να του επισημάνει τη σημασία εκτέλεσης έργων υποδομής στα λιμάνια, τμήματά τους στα νησιά καταρρέουν.

 

Την Παρασκευή οι κάτοικοι του Πόρου είδαν έκπληκτοι να έχει διαλυθεί τμήμα της προβλήτας του λιμανιού, περίπου 35 μέτρα, το οποίο χρησιμοποιούσαν σκάφη αναψυχής για ελλιμενισμό.

 

Χθες το πρωί επισκέφθηκε το νησί ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δ. Κατσικάρης και αφού είδε τη ζημιά που έχει προκληθεί, συμμετείχε σε σύσκεψη παρουσία του δημάρχου και στελεχών της τεχνικής υπηρεσίας.

 

Αποφασίστηκε το Λιμενικό Ταμείο Πόρου να προχωρήσει στην εκπόνηση άμεσης μελέτης και εν συνεχεία η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση της ζημιάς, καθώς και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών (απομόνωση του χώρου, ειδική σήμανση, απαγόρευση στάθμευσης αυτοκινήτων κ.λπ.).

 

Αγνωστο παραμένει πάντως πότε θα αποκατασταθεί η ζημιά και ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι τα έργα να μην ολοκληρωθούν μέχρι την ερχόμενη τουριστική σεζόν.

 

Προκειμένου μάλιστα να αναπληρωθούν οι χαμένες θέσεις ελλιμενισμού, η δημοτική αρχή εξετάζει το ενδεχόμενο τοποθέτησης πλωτών εξεδρών σε κάποιο σημείο του λιμανιού.

 

Οπως είπε στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος του νησιού, Δ. Στρατηγός, το πρόβλημα ξεκίνησε στα τέλη του Σεπτέμβρη από μια μικρή ρηγμάτωση και δυστυχώς το φαινόμενο επεκτάθηκε. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ζημιά προκλήθηκε λόγω των έργων που έγιναν το 1992, προκειμένου να περάσουν αγωγοί για τον βιολογικό καθαρισμό.

 

Τα έργα αυτά έγιναν χωρίς καμία μελέτη και μάλιστα το 2004 επαναλήφθηκαν. Εκείνο που απασχολεί τώρα τη δημοτική αρχή είναι η μερική αποκατάσταση του τμήματος που δεν έχει καταρρεύσει τελείως.

 

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πάντως ότι «η πολιτική ευθύνη είναι τεράστια, επειδή δεν έγινε απολύτως καμιά ενέργεια για την αποτροπή της ζημιάς, αντ' αυτού οι υπεύθυνοι περίμεναν να γίνει ολική κατάρρευση και να δράσουν κατόπιν εορτής».

[email protected]

Scroll to top