Pin It

Αποκαλύψεις από ιρλανδική εφημερίδα για το ρόλο του Βερολίνου στην κρίση του 2009

 

Τις αμοιβαίες διευκολύνσεις και τις «εξυπηρετήσεις» διαδέχθηκαν, με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, οι πιέσεις και οι συγκεκαλυμμένοι εκβιασμοί και την ώρα της ανάγκης, οι μέχρι τότε «εταίροι» κοίταξαν το δικό τους συμφέρον. Κάνοντας τη διαδρομή προς τα πίσω, στις αρχές της τραπεζικής κρίσης στην Ιρλανδία το 2009, η εφημερίδα «Irish Times» καταγράφει με μαρτυρίες αξιωματούχων την εμπλοκή της Γερμανίας και τις ευθύνες Γερμανών πολιτικών και τραπεζικών στη γιγάντωση του ιρλανδικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

 

Πριν κάνει την εμφάνισή του ο Κελτικός Τίγρης, αναφέρει η εφημερίδα, κεφάλαια από τη Γερμανία και την Ιαπωνία χρηματοδοτούσαν το σημαντικό έλλειμμα της χώρας. «Μας άρεσε να κάνουμε δουλειές με τις γερμανικές τράπεζες και σε αυτές άρεσε να κάνουν δουλειές μαζί μας», λέει πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, με τον νυν υπουργό Εργασίας και Επιχειρηματικότητας, Ρίτσαρντ Μπάρτον, να ρίχνει βέλη προς το Βερολίνο: «Δύο πάντα εμπλέκονται σε κάθε συναλλαγή. Κι αυτοί που χρηματοδότησαν την επέκταση των ιρλανδικών τραπεζών το έκαναν με τα μάτια τους ορθάνοιχτα».

 

Επικαλούμενη στοιχεία Γερμανού ερευνητή, η εφημερίδα αναφέρει ότι στα τέλη της δεκαετίας του 1990 το Βερολίνο κάλεσε τους επικεφαλής των τραπεζών για να τους επιπλήξει, επειδή δεν βοήθησαν ώστε η χώρα να γίνει διεθνές οικονομικό κέντρο, όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη. Για να τους ενθαρρύνει η τότε κυβέρνηση του Σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ, αποφάσισε μέτρα χαλάρωσης των ελέγχων και των κανονισμών, που συνέχισε και η πρώτη κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ. Οι τράπεζες ανταποκρίθηκαν και άρχισαν να ξοδεύουν τρελά λεφτά στην αγορά επικίνδυνων, περίπλοκων παραγώγων, αφού, όπως λέει ο καθηγητής οικονομίας Χένρικ Εντερλάιν, «για τους τραπεζίτες ήταν σαφές ότι η κυβέρνηση δεν επρόκειτο σε καμία περίπτωση να επιτρέψει να καταρρεύσει γερμανική τράπεζα και επομένως ήταν σαν να δίνεις σε έναν τζογαδόρο δάνεια δισεκατομμυρίων και να τον στέλνεις σε ένα καζίνο».

 

Οι αξιωματούχοι στο Βερολίνο, σημειώνουν οι «Irish Times», παραδέχονται ότι η διάσωση της Ιρλανδίας ήταν κρίσιμη για την επιβίωση των γερμανικών τραπεζών και των συνταξιοδοτικών ταμείων, ωστόσο τα πολιτικά κόμματα -με εξαίρεση το Αριστερό Κόμμα- δεν έχουν διάθεση προεκλογικά να ανοίξουν την κουβέντα για το εάν οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα Ταμεία της χώρας έπαιξαν ρόλο στην ευρύτερη κρίση της ευρωζώνης.

 

Ελλη Πάνου

 

Scroll to top