Pin It

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Κατά δύο χρόνια αυξάνονται τελικά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους ναυτεργάτες, παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι οι ασφαλισμένοι του ΝΑΤ θα εξαιρούνταν από τη ρύθμιση.

 

Η φράση «πλην ΝΑΤ», που υπήρχε στο Μεσοπρόθεσμο και εξαιρούσε από την αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης τους ναυτικούς, στην παράγραφο 2, ως εκ θαύματος και χωρίς να ενημερωθούν τα συνδικαλιστικά τους σωματεία, ούτε καν η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, στον νόμο 4093, όπως αυτός δημοσιεύτηκε στις 12/11/2012 (ΦΕΚ222Α, υποπαράγραφος 1Α4), έχει απαλειφθεί.

 

Είδηση, που έχει προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών στους ναυτεργάτες,οι οποίοι επιτίθενται στους υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας και υποστηρίζουν ότι ο δεύτερος εξ αυτών, ο Κ. Μουσουρούλης, συνειδητά αποσιώπησε και απέκρυψε την αντιναυτεργατική αυτή ρύθμιση κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ΠΝΟ.

 

Η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) σε ανακοίνωσή της αναρωτιέται τι μεσολάβησε και ανατράπηκε το «πλην ΝΑΤ» στη Βουλή και σημειώνει πως η αύξηση κατά δύο χρόνια των ορίων ηλικίας για τους ναυτικούς σε συνθήκες βαθιάς και παρατεταμένης ανεργίας σημαίνει ότι χρειάζονται πάνω από 5 χρόνια για να συμπληρώσουν αυτή την υπηρεσία.

 

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για εκατοντάδες ναυτικούς άνω των 45 ετών, οι οποίοι, όχι μόνο δεν προσλαμβάνονται από τις ναυτιλιακές εταιρείες, αλλά αντίθετα αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα των ανέργων στους καταλόγους του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και στα τοπικά λιμεναρχεία όλης της χώρας.

 

Στην πραγματικότητα ένα μεγάλο ποσοστό ανέργων ναυτικών με αυτή τη μεταβολή που έγινε δεν πρόκειται ποτέ να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

 

[email protected]

Scroll to top