29/03/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ρομάντσο» για τέχνη και ζωή

      Pin It

Τα παιδιά του Bios επεκτείνονται από την Πειραιώς στην Ομόνοια

 

Μια θεατρική ομάδα δίνει το καλό παράδειγμα σε πολιτεία και δήμο. Μετατρέπει το εγκαταλελειμμένο κτίριο του λαϊκού περιοδικού σε μια κυψέλη δραστηριοτήτων, που μπορεί να ζωντανέψει το ταλαίπωρο από την κρίση κέντρο

 

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

getFile (37)Με ορισμένες συναρπαστικές περφόρμανς, που έρχονται κατ' ευθείαν από τη Μεγάλη Βρετανία και θα παρουσιαστούν στο διεθνές φεστιβάλ παραστατικών τεχνών «Live Manual», το οποίο βασίζεται στην έννοια της κοινότητας, ξεκινάει τις δράσεις του στις 5 Απριλίου ο νέος χώρος «Ρομάντσο». Στην Ομόνοια, στην οδό Αναξαγόρα 3-5 , στην καρδιά του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της Αθήνας. Εκεί όπου κάποτε χιλιάδες άνθρωποι κινούνταν όλες τις ώρες της ημέρας και σήμερα επικρατεί η εγκατάλειψη κι ο φόβος. Εκεί ακριβώς απ' όπου όλοι φεύγουν, η δραστήρια ομάδα τέχνης τού Bios εγκαθιστά τον νέο της χώρο, καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης.

 

Το κτίριο, συνολικής έκτασης 3.000 τ.μ., είναι αυτό που φιλοξένησε για σειρά ετών το ιστορικό περιοδικό και θα συνεχίσει να φέρει το όνομά του. Βρίσκεται ακόμα υπό κατασκευήν -θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Η λειτουργία του θα ξεκινήσει κανονικά τον επόμενο Σεπτέμβριο. Εως τότε, όμως, δεν θα μείνει κλειστό και βωβό.

 

«Το συγκεκριμένο κτίριο χαρτογραφεί ένα τρίγωνο κοντά στην Ομόνοια και αποτελεί το φυσικό κέντρο αυτού του σημείου, που σήμερα είναι αρκετά προβληματικό. Φέτος γιορτάσαμε τα δέκα χρόνια του Bios στην Πειραιώς κι αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τις δράσεις μας, σε μια λογική που είναι αντίθετη με το πνεύμα των καιρών. Πηγαίνουμε στο εγκαταλελειμμένο από τους κατοίκους της Αθήνας ιστορικό κι εμπορικό κέντρο κι ενεργοποιούμε το σημείο αυτό με δύο άξονες», μας λέει ο Βασίλης Χαραλαμπίδης από την ομάδα του Bios. Εξηγεί το σκεπτικό τους: «Θα είναι ένα πολιτιστικό κέντρο και παράλληλα μια θερμοκοιτίδα για τους καλλιτέχνες. Μια επανακατοίκηση από επαγγελματίες του καλλιτεχνικού χώρου που θα εγκατασταθούν και θα εργάζονται μέσα σε αυτό. Θα το κάνουν τόπο παραγωγής τους. Δημιουργούμε όλες τις συνθήκες ώστε να υπάρξει η λειτουργία μιας θερμοκοιτίδας».

 

Ο ισόγειος χώρος θα λειτουργεί ως καλλιτεχνικό στέκι για παράλληλες εκδηλώσεις στο πνεύμα του Bios. Οι επάνω όροφοι, όμως, θα λειτουργούν ως καλλιτεχνικά στούντιο παραγωγής, τα οποία θα μπορούν να νοικιάζουν έναντι πολύ χαμηλού αντιτίμου καλλιτέχνες. Θα τους παρέχονται δωρεάν φως, νερό τηλέφωνο, Internet, γραμματειακή υποστήριξη και συμπληρωματικοί χώροι για φωτογράφιση, εκθέσεις κι άλλες δράσεις. Κάθε εποχή του χρόνου θα διοργανώνονται μεγάλα events.

 

«Θα γίνεται μια μεγάλη έκθεση open studios, ώστε να επικοινωνούν τη δουλειά τους οι καλλιτέχνες στην πόλη. Οταν ο κάθε καλλιτέχνης αναπτύσσεται, θα φεύγει από τη θερμοκοιτίδα για να εγκατασταθεί σε κάποιον από τούς γύρω, γειτονικούς χώρους. Θεωρούμε ότι έτσι θα δραστηριοποιηθεί και πάλι ο πυρήνας της πόλης. Παράλληλα με τις θερμοκοιτίδες, θα είναι ένας χώρος συνάντησης για τους επαγγελματίες και το κοινό. Αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και όμως είναι στο πουθενά. Οταν ξεκινήσαμε τις δράσεις μας στην Πειραιώς, ήταν μια εποχή έλλειψης καλλιτεχνικής έκφρασης. Σήμερα, δεν είναι η καλλιτεχνική μας δραστηριοποίηση που μας κινητοποιεί, αλλά η επιβίωσή μας μέσα στην κρίση. Ο,τι συμβαίνει και με την «Εφημερίδα των Συντακτών», είστε ένα τρανταχτό παράδειγμα της εποχής μας», καταλήγει ο Βασίλης Χαραλαμπίδης.

 

Ποια ήταν η ανταπόκριση των λίγων επαγγελματιών που έχουν μείνει στην περιοχή; «Είναι συγκλονιστική, συγκινητική και πρωτοφανής. Πολλαπλάσια απ' ό,τι περιμέναμε. Μας βλέπουν σαν την ελπίδα τους. Ολο το εγχείρημα είναι πιο πολύ ουτοπικό, ρομαντικό. Δεν είμαστε κανένας τεράστιος οργανισμός, προσπαθούμε να κάνουμε κάτι μη ρεαλιστικό, ένα σχέδιο πολύ μεγαλύτερο από την κλίμακά μας, όπως κι εσείς στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Βρίσκω μια κοινή συνιστώσα στα εγχειρήματα αυτά».

 

Την καλλιτεχνική δράση στηρίζει αποκλειστικά η ομάδα του Bios, που παράλληλα προσπαθεί να συγκεντρώσει ιδιωτικές χορηγίες. Ο Δήμος Αθηναίων έχει θέσει υπό την αιγίδα του το εγχείρημα, όμως μόνον συμβολικά αφού δεν έχει δώσει σεντς.

 

Γιατί κρατάνε το όνομα «Ρομάντσο»; «Θεωρούμε ότι συμβολικά και ενεργειακά μάς ταιριάζει», απαντά ο Βασίλης Χαραλαμπίδης.

 

[email protected]

 

INFO: Το διεθνές φεστιβάλ παραστατικών τεχνών «Live Manual» διοργανώνεται από το Bios σε συνεργασία με την κοινότητα καλλιτεχνών Forest Fringe της Μεγάλης Βρετανίας και το Βρετανικό Συμβούλιο. Θα πραγματοποιηθεί στο «Ρομάντσο» (Αναξαγόρα 3-5) και στο «Bios» (Πειραιώς 84). Διάρκεια: 4 – 14 Απριλίου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to top