Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Εις γνώσιν των εταιρειών γινόταν η νοθεία με κρέας αλόγου σε προϊόντα βόειου κρέατος, σύμφωνα με τα τελευταία συμπεράσματα των ελέγχων επί του διατροφικού σκανδάλου, τα οποία κατατέθηκαν στην Εισαγγελία Αθηνών και στο ΣΔΟΕ, με σκοπό την παρέμβασή τους.
«Η παρουσία κρέατος αλόγου σε προϊόντα που περιέχουν βόειο κρέας, οφείλεται στην εσκεμμένη προσθήκη από δόλο», γνωστοποιεί ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε σχετική έκτακτη ειδοποίησή του, αναφορικά με το πώς νοθεύτηκαν τα προϊόντα.
Οι εταιρείες, μεταξύ των οποίων και αρκετές ελληνικές επώνυμες ετικέτες, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για την υπόθεση, καθώς ο Φορέας ζήτησε τη συνδρομή της Εισαγγελίας Αθηνών, της Οικονομικής Αστυνομίας και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, «στο πλαίσιο διερεύνησης μη συμβατών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και πρακτικών». Επιπλέον, στα σκευάσματα στα οποία ανιχνεύθηκε κρέας αλόγου, αυτό δεν αναγραφόταν στην επισήμανση για τα χαρακτηριστικά του τροφίμου, ως όφειλε.
Το διατροφικό σκάνδαλο δεν ξεπερνάει το πλαίσιο της καταναλωτικής πλάνης, καθώς οι έλεγχοι καταλήγουν στο γεγονός ότι δεν διαφαίνεται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Ως προς την παρουσία φαινυλοβουταζόνης (phenylbutazone), η οποία αποτελεί κτηνιατρικό αντιφλεγμονώδες φάρμακο, είναι χαμηλή η πιθανότητα να έχουν εκτεθεί σε αυτήν καταναλωτές, καθώς χρησιμοποιείται σε ειδικές κατηγορίες αλόγων και σπανίως εντοπίζεται σε κρέας αλόγου που προορίζεται για διατροφικά προϊόντα.
Υπενθυμίζεται ότι από τα μέχρι τώρα εργαστηριακά αποτελέσματα, βρέθηκαν θετικά ως προς την παρουσία DNA αλόγου 21 δείγματα τροφίμων.