02/04/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επίθεση στη λογική

      Pin It

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Στα γκάλοπ προηγείται ο δεξιός Μπορίσοφ, που ανετράπη από τις διαδηλώσεις κατά των εξωφρενικών αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος, ενώ και το ακροδεξιό Ataka (επίθεση) εκτινάχτηκε στο 5% από 1% τον Ιανουάριο

 

Tης Βίκυς Καπετανοπούλου

 

Ανησυχητική άνοδο παρουσιάζουν στη Βουλγαρία τα ποσοστά της Ακροδεξιάς, η οποία δείχνει να καρπώνεται μέρος της διάχυτης κοινωνικής δυσαρέσκειας που έχει επιφέρει η ασφυκτική λιτότητα των τελευταίων ετών στην πιο φτωχή χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το υπερεθνικιστικό κόμμα Ataka (Επίθεση), διαβόητο για τις ρατσιστικές και αντισημιτικές θέσεις του, σχεδόν τριπλασιάζει τα ποσοστά του κι εμφανίζεται ως τρίτη πολιτική δύναμη σε δημοσκόπηση της Alpha Research, περίπου δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στο γειτονικό κράτος, εν όψει της πρόωρης αναμέτρησης στις κάλπες στις 12 Μαΐου.

 

Συγκεκριμένα το Ataka συγκεντρώνει ποσοστό 5,5% έναντι 1,9% που διέθετε τον Ιανουάριο σε σφυγμομέτρηση της ίδιας εταιρείας, ενώ σε άλλη δημοσκόπηση, της εταιρείας Gallup, λαμβάνει ποσοστό 5% σε σχέση με το 1,2% που εμφάνιζε τον Φεβρουάριο. Παρά την πρόσφατη κατάρρευση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ, που την προκάλεσαν οι μαζικές διαδηλώσεις αγανακτισμένων πολιτών εναντίον των εξωφρενικών αυξήσεων στην τιμή του ιδιωτικοποιημένου ηλεκτρικού ρεύματος, οι Σοσιαλιστές του Σεργκέι Στανίσεφ δεν φαίνεται προς το παρόν να κεφαλαιοποιούν τη λαϊκή οργή, που στρέφεται συνολικά κατά του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος της Βουλγαρίας.

 

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB του Μπορίσοφ προηγείται στο γκάλοπ της Alpha Research με 21,9%, αυξάνοντας αφενός την εκλογική του δύναμη κατά 1% από τον Ιανουάριο κι ανοίγοντας αφετέρου την ψαλίδα από το σοσιαλιστικό κόμμα BSP στις 4,5 ποσοστιαίες μονάδες. Οι Σοσιαλιστές, από την άλλη, μοιάζει να συρρικνώνουν τις δυνάμεις τους, συγκεντρώνοντας στη συγκεκριμένη σφυγμομέτρηση ποσοστό μόλις 17,4% από 18,5% που λάμβαναν δύο μήνες νωρίτερα.

 

Σχεδόν το 14% των ερωτηθέντων απαντούν πως θα ψήφιζαν ένα υποθετικό κόμμα «αγανακτισμένων», ενώ το 28% δηλώνουν ακόμη αναποφάσιστοι. Πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν πως είναι πιθανόν οι κάλπες του Μαΐου να μη δώσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε κανένα κόμμα, με απρόβλεπτες συνέπειες για την παραπαίουσα οικονομία της Βουλγαρίας. Οι πολίτες της χώρας λαμβάνουν κατά μέσον όρο μηνιαίο μισθό 400 ευρώ και σύνταξη μικρότερη από 200 ευρώ τον μήνα. Τον Φεβρουάριο η ανεργία άγγιξε το 12%, το υψηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει από τον Απρίλιο του 2005.

 

 

Scroll to top