Pin It

Οι τρεις αρχηγοί της συγκυβέρνησης αναζητούν λύσεις σε όλα τα καυτά ανοιχτά θέματα που θα πρέπει να συζητήσουν από αύριο με την τρόικα

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Τρεις εβδομάδες μετά την αναχώρηση της τρόικας από την Αθήνα, η κυβέρνηση Σαμαρά περιμένει την επιστροφή της, όπως ακριβώς την περίμενε και την προηγούμενη φορά: Με τα κρίσιμα θέματα ανοιχτά και χωρίς εναλλακτικές προτάσεις για την κάλυψη των αποκλίσεων του προγράμματος. Ο πρωθυπουργός συναντάται το απόγευμα με τους κυβερνητικούς εταίρους, τον Ευάγγ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη, για το κλείσιμο του πακέτου και τους πολιτικούς χειρισμούς.

 

Οι μέρες που μεσολάβησαν από την αναχώρηση της τρόικας, τις παραμονές του Eurogroup για την Κύπρο (15 Μαρτίου), αποδείχθηκαν λίγες για την επεξεργασία των εκκρεμοτήτων της κυβέρνησης.

 

Ολα για τη δόση

 

Ετσι όλα τα επίμαχα θέματα θα τεθούν και πάλι στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, σε συνθήκες πιο σύνθετες και με τον χρόνο να πιέζει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ο πρωθυπουργός θέλει να κλείσει η συζήτηση με την τρόικα χωρίς άλλη χρονοτριβή, ώστε στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 12 Απριλίου, να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση των δόσεων. Ωστόσο δεν αποκλείεται οι δόσεις να δοθούν τμηματικά εάν οι συζητήσεις κρατήσουν πάνω από μία εβδομάδα.

 

Σε υπ΄αριθμόν ένα πρόβλημα αναδεικνύεται η παράταση πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων το 2013 και η είσπραξή του και πάλι από τη ΔΕΗ, με τη ΔΗΜΑΡ να διαφωνεί και το ΠΑΣΟΚ να απειλεί ότι θα πράξει το ίδιο. Στο οικονομικό επιτελείο δόθηκε εντολή να επεξεργαστεί κάθε λύση για τη μείωση του χαρατσιού και τη μετάθεση του υπολειπόμενου ποσού στους άλλους φόρους ακινήτων, με προτεραιότητα στον ΦΑΠ. Με αυτό τον τρόπο, όπως εκτιμούν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, θα καμφθούν οι ενδοκυβερνητικές αντιρρήσεις και θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας.

 

Τι τάξεως θα είναι η μείωση στο χαράτσι; Θα εξαρτηθεί από τις αξιολογήσεις της τρόικας πάνω στους άλλους φόρους ακινήτων. Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου, στη ΝΕΤ και στον ρ/σ Real ότι «το λεγόμενο χαράτσι, ο φόρος ακινήτων θα είναι αισθητά χαμηλότερος». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπάρχει σύγκλιση τόσο για τις κατηγορίες πολιτών που θα τύχουν ελάφρυνσης όσο και για το ποσοστό, που για τις ειδικές κατηγορίες μπορεί να υπερβεί και το 20%. Μεσοσταθμικά πάντως θα είναι 10-15%. Το ποσόν αυτό, γύρω στα 150 με 200 εκατ. ευρώ, θα μεταφερθεί στους άλλους φόρους ακινήτων.

 

Στα άλλα ανοιχτά θέματα, της διαθεσιμότητας 25.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2013, τη μείωση της φοροδιαφυγής, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επίσης υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους, αλλά μικρότερης πολιτικής έντασης. Ο Α. Σαμαράς είχε χθες συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα για το σύνολο του πακέτου.

 

Η ανακεφαλαιοποίηση

 

Στη συζήτηση μπήκαν και σενάρια αλλαγής του μίγματος, με επίσπευση και επέκταση της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων, ως αντιστάθμισμα στις αποκλίσεις εσόδων. Επιπλέον εξετάστηκαν λεπτομερώς οι επιπτώσεις από την κυπριακή κρίση και αποφασίστηκε η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να μην πάρει άλλη αναβολή, αν και σε αυτό το σκέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τις επιφυλάξεις της τρόικας για το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης και συγχώνευσης Εθνικής-Eurobank.

 

Συνεργάτες του Α. Σαμαρά θεωρούν ότι οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες και αποφεύγουν κάθε πρόβλεψη για τις διαθέσεις της τρόικας. Πάντως επιμένουν ότι αυτός ο γύρος πρέπει να κλείσει τάχιστα, καθώς σε δύο εβδομάδες η Λευκωσία θα υποβληθεί σε νέα δοκιμασία με την ψηφοφορία για το μνημόνιο. Αρνητικές είναι και οι προβλέψεις για την πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία.

Scroll to top