ΓΑΛΛΙΑ Ολοι κατά του Ολάντ, τα συνδικάτα αντιδρούν στις αλλαγές σε εργασιακό και συνταξιοδοτικό και οι πλούσιοι στη φορολογησή τους με 75%
Παρίσι Tης Ηρας Φελουκατζή
Από τα λόγια στα έργα περνάει αυτή την εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με την προσπάθεια υλοποίησης οικονομικών μέτρων που δρομολογεί. Στην Εθνοσυνέλευση άρχισε χθες η εξέταση του νομοσχεδίου για την «ασφάλεια στην εργασία», στο οποίο αντιτίθεται κατηγορηματικά η ριζοσπαστική Αριστερά, που θα υποβάλει 4.500 τροποποιήσεις. Ορισμένοι Σοσιαλιστές βουλευτές εξέφρασαν ενδοιασμούς να ψηφίσουν ως έχει το κείμενο και κατέθεσαν 50 τροπολογίες για να επιφέρουν βελτιώσεις.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να ψηφιστεί ο νόμος χωρίς μεγάλες αλλαγές, ώστε να μην αντιμετωπίσει αίτημα επανεξέτασής του από τα τρία συνδικάτα CFDT, CFTC και CFE-CGC που υπέγραψαν τη συμφωνία.
Κινητοποιήσεις
Τα δύο μεγαλύτερα γαλλικά συνδικάτα CGT και FO («Εργατική Δύναμη») εκδηλώνουν την αντίθεσή τους στον νόμο, εκτιμώντας ότι ευνοεί την «ελαστικότητα» στην αγορά εργασίας και καλούν τους εργαζομένους σε κινητοποίηση την ερχόμενη εβδομάδα. Η εξέταση του νομοσχεδίου θα γίνει με επείγουσα διαδικασία προκειμένου να ψηφιστεί από τη Βουλή και τη Γερουσία μέχρι τις 17 Απριλίου για να αρχίσει η εφαρμογή της μεταρρύθμισης στις αρχές Μαΐου.
Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός προσωπικού λογαριασμού επιμόρφωσης, δικαιώματα πρόσθετης ασφάλισης κατά της ανεργίας, ένα νέο πλαίσιο αποζημιώσεων σε περιπτώσεις απολύσεων για οικονομικούς λόγους και την υποχρέωση από την εταιρία να αναζητήσει αγοραστή σε περίπτωση σχεδίου παύσης των δραστηριοτήτων της. Προβλέπει επίσης τη γενίκευση μιας συλλογικής συμπληρωματικής ασφάλισης υγείας και δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να διαπραγματευτούν τη μείωση του χρόνου εργασίας και των μισθών, με αντάλλαγμα διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ο Φρανσουά Ολάντ πρόβαλε τη συμφωνία για την απασχόληση ως αποτελεσματικό μέτρο για τους εργαζομένους προκειμένου να είναι καλύτερα «προστατευμένοι», ενώ στις επιχειρήσεις δίνεται «μεγαλύτερη ευελιξία» σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Με τον νόμο αυτό ο Γάλλος πρόεδρος επιδιώκει μείωση της ανεργίας πριν από το τέλος του 2013.
Ο φόρος 75%
Ενα θέμα που προκαλεί πολλές συζητήσεις είναι η εξαγγελία του Φρανσουά Ολάντ για επιβολή φόρου 75% στους «πλούσιους». Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η φορολογική επιβάρυνση για ένα άτομο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο τρίτα των εσόδων χωρίς να κριθεί αντισυνταγματικό. Στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο Γάλλος πρόεδρος προσδιόρισε ότι ο φόρος του 75% θα επιβληθεί σε εταιρείες με έσοδα που υπερβαίνουν το 1 εκατομμύρια ευρώ και ότι πρόκειται για μια προσπάθεια δύο ετών.
Ο Ζαν Λικ Μελανσόν χαρακτήρισε «παράλογο» το μέτρο. «Ενας φόρος δεν επιβάλλεται για να τιμωρήσει κάποιος όσους έχουν χρήματα. Πρέπει να πούμε σε όλους ότι έχουμε πληγεί από την κρίση και όλη η κοινωνία οφείλει να συμμετέχει στην κοινή προσπάθεια», τόνισε.
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει και η μεταρρύθμιση που προετοιμάζει η κυβέρνηση με περικοπές των οικογενειακών επιδομάτων, με στόχο να εξοικονομήσει 450 εκατομμύρια – 1,55 δισ. ευρώ. Εκθεση του Ανωτάτου Συμβουλίου της Οικογένειας δείχνει πτώση στο 25% του επιπέδου των οικογενειακών παροχών για τα πλουσιότερα νοικοκυριά. Το λιγότερο σκληρό σενάριο για τη μεταρρύθμιση αυτή προβλέπει τη σταδιακή μείωση των παροχών από το εισόδημα των 7.296 τον μήνα για μια οικογένεια με δύο παιδιά και μικρότερες περικοπές επιδομάτων για χαμηλότερα εισοδήματα. Υπολογίζεται ότι 7-28% των νοικοκυριών θα επηρεαστεί από αυτές τις περικοπές.
Οι αλλαγές στις συντάξεις
Εξαιρετικά ευαίσθητο είναι και το θέμα της μεταρρύθμισης που προετοιμάζει η κυβέρνηση για τις συντάξεις. Προσανατολίζεται στην αύξηση εισφορών αντί για παράταση της ηλικίας συνταξιοδότησης, η οποία με μεταρρύθμιση του Σαρκοζί πέρασε από τα 60 στα 62 έτη.
Οι Γάλλοι εκφράζουν έντονη αντίδραση στα νέα μέτρα που πλήττουν το βιοτικό τους επίπεδο και τους έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανασφάλεια. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά την τηλεοπτική συνέντευξη του Ολάντ, την οποία παρακολούθησαν 8 εκατομμύρια τηλεθεατές, ποσοστό 68% εξέφρασε απογοήτευση και μόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων, 32%, εκτίμησε ότι ο πρόεδρος ήταν πειστικός σχετικά με την πολιτική που υιοθετεί για την αντιμετώπιση της κρίσης.
www.ira-feloukatzi.fr