Pin It

Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2013

 

Το «Αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου πήρε τα βραβεία Kαλύτερης Tαινίας, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και Α' Ανδρικού Πόλου. Τη μεγαλύτερη, όμως, σοδειά (6 βραβεία) συγκέντρωσε το «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, ενώ 3 σημαντικά (Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Φωτογραφίας) η «Κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου

 

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

«Οι μάστορες βράβευσαν τους μάστορες» χθες βράδυ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Για τέταρτη χρονιά η Ακαδημία Κινηματογράφου απένειμε τα βραβεία στους καλύτερους κινηματογραφιστές, ηθοποιούς, τεχνικούς, στις καλύτερες ταινίες. Παραγωγές που κατάφεραν να ολοκληρωθούν τα τελευταία δύο χρόνια, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, χωρίς χρήματα, χωρίς θεσμική υποστήριξη, με μοναδική συμπαράσταση την αλληλοβοήθεια των ανθρώπων του σινεμά. Κι όμως, οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα μεγαλύτερα φεστιβάλ, είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό. Κοινότοπο και τόσο αληθινό.

 

Την παντελή απουσία της πολιτείας τόνισε η πρόεδρος της Ακαδημίας Κατερίνα Ευαγγελάκου. «Στο κάδρο δεν υπάρχει η πολιτεία. Υπάρχει η Ελλάδα, η χώρα μας. Δεν έχουμε υπουργείο Πολιτισμού επειδή έχουμε κρίση. Ή έχουμε κρίση επειδή δεν έχουμε υπουργείο Πολιτισμού;» αναρωτήθηκε και μίλησε για τον πολιτικό κυνισμό, γιατί, παρ' ότι πριν από δυόμισι χρόνια ψηφίστηκε ο νέος νόμος, δεν επιστρέφεται ο φόρος των εισιτηρίων στους παραγωγούς, και για τον τηλεοπτικό κυνισμό γιατί δεν αποδίδεται το 1,5% στο σινεμά. «Τα βραβεία σήμερα είναι διάκριση και καθήκον» κατέληξε.

 

Για να παραλάβουν τη σκυτάλη οι ηθοποιοί Βάσω Καβαλιεράτου και Μάκης Παπαδημητρίου και να απογειώσουν τη βραδιά. Ταλαντούχος κωμικός και πανέξυπνος, ο Παπαδημητρίου δεν άφησε ατάκα να πέσει κάτω, ζέστανε την ατμόσφαιρα δίνοντας τελικά μια προσωπική performance που σίγουρα έκλεψε τις εντυπώσεις.

 

Τα βραβεία ήταν αναμενόμενα και μη. Το μεγάλο φαβορί, ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης (με 11 υποψηφιότητες) πήρε τα περισσότερα αλλά όχι και τα σημαντικότερα, καθώς σάρωσε στα τεχνικά βραβεία, αλλά και οι ηθοποιοί του Κόρα Καρβούνη και Ιερώνυμος Καλετσάνος πήραν τα βραβεία β' Γυναικείου και Ανδρικού Ρόλου, αντίστοιχα. Ο Θάνος Αναστόπουλος με την «Κόρη» του (9 υποψηφιότητες) σήκωσε τα τρία σημαντικότερα, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Φωτογραφίας. Και φυσικά το μεγάλο αουτσάιντερ, το «Αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου (5 υποψηφιότητες), που ξεκίνησε την πορεία του με δύο διακρίσεις στο εξωτερικό και δεν έχει προβληθεί ακόμα στην Ελλάδα, αναδείχτηκε καλύτερη ταινία.

 

«Να είμαστε καλά να το ξανακάνουμε με ελευθερία και λίγη πίστη», είπε στο τέλος της βραδιάς ο Εκτορας Λυγίζος, παραλαμβάνοντας το βραβείο καλύτερης ταινίας μαζί με τους τρεις άλλους νέους συμπαραγωγούς του, Γιώργο Καρναβά, Αργύρη Παπαδημητρόπουλο και Ελίνα Ψύκκου.

 

Το block baster «Αν» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη απέσπασε δύο βραβεία (ήχου και μοντάζ εξ ημισείας).

 

Τέλος, τα «Ημερολόγια Αμνησίας» της Στέλλας Θεοδωράκη πήρε και τα δύο βραβεία ντοκιμαντέρ (και της Ακαδημίας και το καινούργιο, στη μνήμη της Λουκίας Ρικάκη).

 

Τα βραβεία

 

-Βραβείο Λουκία Ρικάκη (ειδικά για ντοκιμαντέρ): «Ημερολόγια Αμνησίας» της Στέλλας Θεοδωράκη

 

-Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας: Β. Ανδιρόπουλος, Γ. Βαμβακάς, Γ. και Ρ. Αλαχούζος, Δ. Γκερπίνης («Δεμένη Κόκκινη Κλωστή»)

 

-Mακιγιάζ: Γιάννης Παμούκης («J.A.C.E.» Μ. Καραμαγγιώλη)

 

-Hχου: Κ. Βαρυμποπιώτης, Α. Λουζιώτης και Αλ. Σιδηρόπουλος («Αν…» Χρ. Παπακαλιάτη)

 

-Ενδυματολογίας στη Δέσποινα Χειμώνα για το «J.A.C.E.»

 

-Σκηνογραφίας: Ηλίας Λεδάκης («J.A.C.E.»)

 

-Μοντάζ: εξ ημισείας Στέλλα Φιλιπποπούλου («Αν…») και Τ. Γιαννόπουλος, Λ. Χαραλαμπίδης, Π. Δαουλτζής («J.A.C.E.»)

 

-Φωτογραφίας: Ηλίας Αδάμης («Κόρη» Θάνου Αναστόπουλου)

 

-Μουσικής: Σταύρος Γασπαράτος («Αίμα» Διαμαντή Καραναστάση)

 

-Β' Γυναικείου Ρόλου: Κόρα Καρβούνη («J.A.C.E.»)

 

-Β' Ανδρικού Ρόλου: Ιερώνυμος Καλετσάνος («J.A.C.E.»)

 

-Α' Γυναικείου Ρόλου: Αμαλία Μουτούση («Χαρά» του Ηλία Γιαννακάκη)

 

-Α' Ανδρικού Ρόλου: Γιάννης Παπαδόπουλος («Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου)

 

-Kαλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους: «Χαμομήλι» του Νεριτάν Ζιντζιρία

 

-Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: Εκτορας Λυγίζος («Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού»)

 

-Σεναρίου: Θάνος Αναστόπουλος και Βασίλης Γιάτσης («Kόρη»)

 

-Σκηνοθεσίας: Θάνος Αναστόπουλος («Κόρη»)

 

-Καλύτερου Ντοκιμαντέρ: «Ημερολόγια Αμνησίας» Στέλλας Θεοδωράκη

 

-Καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους: «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου

 

To τιμητικό Βραβείο της Nova δόθηκε στον Γιώργο Χωραφά. H Ακαδημία Ελληνικού Κινηματογράφου έδωσε ένα δικό της τιμητικό Βραβείο στη Ζωή Λάσκαρη!

 

[email protected]

Scroll to top