28/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στόχος οι δημοσιογράφοι

      Pin It

Η Διεθνής Ενωση Δημοσιογράφων (IFJ) ζήτησε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να διεξαχθεί ανεξάρτητη διεθνής έρευνα προκειμένου να εξεταστούν οι ευθύνες του Ισραήλ για «την από πρόθεση στοχοποίηση των δημοσιογράφων στη Γάζα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Ερνεστ Σαγκάγκα.

 

Ο Σαγκάγκα, αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα της IFJ, δήλωσε ότι η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε στις 18 Νοεμβρίου το διεθνές κέντρο Τύπου στη Γάζα, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πολεμικής επιχείρησης «Αμυντικός Πυλώνας».

 

Από την επίθεση σκοτώθηκε ένας δημοσιογράφος και άλλος ένας τραυματίστηκε βαριά. «Θέλουμε να μάθουμε ποιοι έδωσαν αυτή τη διαταγή, ποιοι αποφάσισαν να μετατρέψουν τους δημοσιογράφους σε στόχο και μάλιστα χωρίς καν να προειδοποιήσουν νωρίτερα.

 

Ηταν ευθύνη των Ισραηλινών να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των δημοσιογράφων στην περιοχή», τόνισε η Διεθνής Ενωση, σε συνάντηση εκπροσώπων του Τύπου και αξιωματούχων του ΟΗΕ στη Βιέννη.

 

Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη από καιρό και είχε αντικείμενο να ενισχυθεί η προστασία της ελευθερίας του Τύπου και η ασφάλεια των δημοσιογράφων στις εμπόλεμες ζώνες.

 

Η IFJ, η οποία είχε κατηγορήσει το 2009 τόσο το Ισραήλ, όσο και τη Χαμάς για παραβιάσεις στην ελεύθερη λειτουργία του Τύπου, πήρε αυτή τη φορά καθαρή θέση άμεσης καταδίκης του Ισραήλ για τις δολοφονίες δημοσιογράφων στη Γάζα.

 

Ο πύργος των ΜΜΕ στη Γάζα φιλοξενούσε πολλά διεθνή ΜΜΕ, όπως το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το SKY NEWS, το France 24, το Russia TV, το Al Arabiya και το Al Quds.

 

Δυό ημέρες μετά την επίθεση στον πύργο, αεροσκάφος βομβάρδισε με πύραυλο αυτοκίνητο που μετέφερε δύο Παλαιστίνιους καμέραμαν της τηλεόρασης «Al-Aqsa», ενώ το αυτοκίνητο έφερε στην οροφή με μεγάλα γράμματα την ένδειξη «ΤV».

 

Τα θύματα πήγαιναν στο νοσοκομείο της Σίφα για να κάνουν συνεντεύξεις με τραυματίες. Πύραυλος σκότωσε την ίδια ημέρα και τον διευθυντή του ραδιοφώνου του «Al Quds».

ΝΖ

Scroll to top