04/04/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

H Πιονγιάνγκ τραβάει το σχοινί

      Pin It

Νέες κορεατικές απειλές για… ολοκαύτωμα

 

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Ευθείες απειλές εκτόξευσε αργά χθες η Βόρεια Κορέα κατά της Ουάσινγκτον, με ανακοίνωση του στρατού ότι ελήφθη η τελική έγκριση για την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον αμερικανικών στόχων. «Επισήμως ενημερώνουμε τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο ότι η εχθρική πολιτική τους έναντι της Β. Κορέας και η απερίσκεπτη πυρηνική απειλή τους θα συντριβούν από την ισχυρή θέληση του λαού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, με την επισήμανση ότι θα χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα!

 

Το καθεστώς της Πιονγιάνγκ είχε ήδη ακυρώσει το σύμφωνο μη επίθεσης με τη Σεούλ, απειλώντας με προληπτική πυρηνική επίθεση. Σε μια πρώτη αντίδραση απέναντι στην κίνηση αυτή της Βόρειας Κορέας, η Σεούλ απάντησε πως εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και το χειρότερο σενάριο της στρατιωτικής επέμβασης, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια των 800 και πλέον Νοτιοκορεατών που παραμένουν στο βιομηχανικό συγκρότημα στη μεθόριο των δύο χωρών.

 

Μόσχα και Πεκίνο εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης, απευθύνοντας έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

 

Ειδικοί αναλυτές αποδίδουν τις πρόσφατες απειλές στην προσπάθεια του νεαρού ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να εδραιώσει την εξουσία του. Οπως εκτίμησε μιλώντας στο CNN ο Τζάσπερ Κιμ, ειδικός για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, «χωρίς τη στήριξη του στρατού, ο 30χρονος Κιμ δεν θα παραμείνει στην εξουσία για πολύ καιρό».

 

Αλλοι ειδικοί θεωρούν ότι ο Κιμ θέλει να στείλει ένα μήνυμα στην Ουάσινγκτον, προκειμένου η τελευταία να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με την Πιονγιάνγκ. Ετσι, μιλώντας στο BBC, ο καθηγητής Τζον Ντελούρι στο BBC διευκρίνισε ότι, επί της ουσίας, το μήνυμα είναι: «Δεν μπορείτε να μας νικήσετε, δεν θα φύγουμε από τη μέση, πρέπει να διαπραγματευτείτε μαζί μας».

 

Σε ό,τι αφορά τις πυρηνικές δυνατότητες της Βόρειας Κορέας, ο Τζέφρι Λιούις, από το James Martin Center, πιστεύει ότι η Πιονγιάνγκ πλησιάζει τον στόχο της. Οπως εξηγεί στην «El Pais», «είναι πιθανό να έχουν σχεδιάσει μια πυρηνική κεφαλή που ζυγίζει λιγότερο από 1.000 κιλά και μπορεί να είναι ακόμη υπερβολικά βαριά για να τοποθετηθεί σε έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, είναι όμως καλύτερη από αυτήν που διέθεταν πριν από δύο χρόνια».

 

Επισημαίνει ακόμη ότι η Πιονγιάνγκ δεν διαθέτει ούτε καν σύστημα καθοδήγησης πυραύλων, ώστε να μπορέσει να πλήξει με ακρίβεια έναν αμερικανικό στόχο. Ο βορειοκορεατικός στρατός έχει όμως ένα οπλοστάσιο ικανό να πλήξει τη Νότια Κορέα και τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, όπως τους 40.000 στρατιώτες που είναι εγκατεστημένοι στην Ιαπωνία.

 

Οι Νοτιοκορεάτες είναι εξοικειωμένοι με τις προκλήσεις του βόρειου γείτονά τους, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι απειλές των τελευταίων εβδομάδων έχουν προκαλέσει ανησυχία. Συμπερασματικά οι ειδικοί πάντως θεωρούν εξαιρετικά απίθανο να εμπλακεί η Πιονγιάνγκ σε μια σύγκρουση μεγάλης κλίμακας, αφού κάτι τέτοιο θα αποτελούσε αυτοκτονία. Δεν αποκλείουν, όμως, κάποιες αψιμαχίες ή επεισόδια ανάλογα με τον βομβαρδισμό του νοτιοκορεατικού νησιού Γεονπιεόνγκ, τον Νοέμβριο του 2010, όπου σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες και δύο πολίτες, ή τη βύθιση ενός νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς.

 

 

Scroll to top