Pin It

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

«Φουρτούνα» ξέσπασε στον ναυτικό κόσμο, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) ανακοίνωσε χθες ότι αποχωρεί από τον κοινωνικό διάλογο που οργανώνει το υπουργείο για τη ναυτεργασία χαρακτηρίζοντάς τον «αναποτελεσματικό» και «αποπροσανατολιστικό».

 

Την ίδια ώρα έντονες διαμαρτυρίες προκαλεί η αντιμετώπιση της κυβέρνησης στο συνταξιοδοτικό και φορολογικό των ναυτικών, με αποτέλεσμα οι πλοίαρχοι να καταλογίζουν στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά ότι «εξαπάτησε με τον χειρότερο τρόπο τη ναυτική οικογένεια», ενώ ναύτες και αρχιθαλαμηπόλοι-θαλαμηπόλοι καταγγέλλουν τους πλοιοκτήτες.

 

Η ΠΝΟ με ανακοίνωσή της επισημαίνει την όλο και αυξανόμενη ανεργία στον χώρο της ναυτικής εργασίας και, όπως τονίζει, εξακολουθεί να αναμένει, έστω και μετά την πάροδο τεσσάρων μηνών απραξίας, πρωτοβουλίες από το υπουργείο Ναυτιλίας για την άμεση και χωρίς άλλη καθυστέρηση αντιμετώπιση των συνεπειών της ανεργίας στις τάξεις των Ελλήνων ναυτεργατών.

 

Στο μεταξύ, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε την Τετάρτη η ΠΝΟ με τον ΣΕΕΝ για την υπογραφή των εργασιακών συμβάσεων, η Πανελλήνια Ενωση Αρχιθαλαμηπόλων-Θαλαμηπόλων Εμπορικού Ναυτικού καταγγέλλει τις αξιώσεις του ΣΕΕΝ για μείωση των αποδοχών τους κατά 15% αλλά και κατά 30% της οργανικής σύνθεσης των πλοίων στον κλάδο του προσωπικού Γενικών Υπηρεσιών και Τροφοδοσίας και υποστηρίζει ότι συνιστά de facto κατάργηση του Π.Δ.177/74.

 

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Α. Νταλακογιώργος, που πήρε μέρος στην προχθεσινή συνάντηση ΠΝΟ – ΣΕΕΝ, με επιστολή του χαρακτηρίζει «ακραίες και παράλογες» τις θέσεις των πλοιοκτητών και δηλώνει ότι ναυτεργάτες και συνδικάτα θα αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις για να μην περάσει η πολιτική της τρόικας.

 

Η Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) εγκαλεί τον πρωθυπουργό για την εν κρυπτώ τροποποίηση των ορίων συντάξεων και για την επερχόμενη αύξηση των φορολογικών συντελεστών των ναυτικών.

 

«Επιτέλους δώστε λύσεις στις αδικίες που γίνονται σε βάρος των ναυτικών», τονίζουν.

 

Από την πλευρά τους οι ακτοπλόοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες τους και δηλώνουν ότι εάν δεν βρεθούν λύσεις, είναι βέβαιο ότι οδηγούμαστε αναπόφευκτα προς τη σταδιακή αδυναμία εκτέλεσης των προγραμματισμένων δρομολογίων.

 

[email protected]

 

Scroll to top