10/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βάστα με να σε βαστώ

      Pin It

Της Αλίκης Μάτση

 

«Κράτα με να σε κρατώ, ν΄ανεβούμε το βουνό». Η γνωστή παροιμία εκφράζει απολύτως αυτό που έχουν κατά νου οι ηγέτες των τριών παρατάξεων της συγκυβέρνησης.

 

Οι Α. Σαμαράς, Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει ότι εφεξής, μετά την οριακή ψήφιση των μέτρων, μόνο χέρι χέρι μπορούν να πορευτούν στο ρευστό πολιτικό τοπίο. Τα δυσμενή μηνύματα των εταίρων, που κάθε άλλο παρά διασφαλίζουν την εκταμίευση της περιβόητης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, αλλά και η εσωτερική κατάσταση σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καθιστούν το μέλλον της κυβέρνησης και το προσωπικό πολιτικό μέλλον των ίδιων αβέβαια.

 

Οι κινήσεις Σαμαρά την προηγούμενη εβδομάδα αποτελούν τα «αποδεικτικά στοιχεία» ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί πάση θυσία να κρατήσει τους δύο εταίρους του στις κυβερνητικές επάλξεις.

 

Τα καλά του λόγια για τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και η ανοχή του στην απόφαση του Φ. Κουβέλη η ΔΗΜΑΡ να δηλώσει «παρών» στα μέτρα είναι οι ασφαλείς ενδείξεις για το ότι ο πρωθυπουργός έχει επίγνωση ότι τυχόν απομάκρυνση των κομμάτων, είτε του ενός είτε του άλλου, από το τρικομματικό σχήμα και η στήριξη της κυβέρνησης μόνο από δύο κόμματα δημιουργούν πολύ εύθραυστες κοινοβουλευτικές ισορροπίες.

 

Η ψηφοφορία της Τετάρτης επιβεβαίωσε την εκτίμησή του αυτή, λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός του.

 

Το μεγάλο αγκάθι αυτή την ώρα για το μέγαρο Μαξίμου είναι το ΠΑΣΟΚ. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο γνωρίζουν ότι δεν μπορούν και δεν πρέπει να παρέμβουν στο εσωτερικό ενός άλλου κόμματος.

 

Το μέγα ερώτημα όμως είναι αν τελικά το ΠΑΣΟΚ θα διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη, οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να εκτιμήσουν αν και πόσοι βουλευτές του θα μείνουν εντός να στηρίζουν…

 

Τα μηνύματα από την Ιπποκράτους κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος όμως επιμένει να παρουσιάζει εαυτόν και την εναπομείνασα κοινοβουλευτική του ομάδα ως «πόλο σταθερότητας».

 

Από τα όσα διέρρευσαν χθες από την Ιπποκράτους προκύπτει ότι επιμένει να παραμένει γαντζωμένος στην προεδρική καρέκλα μέχρι τελικής πτώσεως, ήτοι τουλάχιστον έως το συνέδριο του κόμματος που έχει ο ίδιος προσδιορίσει για το Φεβρουάριο ή και νωρίτερα.

 

Αυτό βεβαίως διευκολύνει τον Α. Σαμαρά, που δεν θέλει να μπει στην περιπέτεια διαπραγμάτευσης με έναν οποιονδήποτε άλλο, αλλά του παρέχει και χρόνο να «κάνει παιχνίδι» με τους δανειστές, ιδιαίτερα τώρα που η ενίσχυση της χώρας είναι επί ξύλου κρεμάμενη.

 

Ο Φώτης Κουβέλης από την άλλη πλευρά έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει τη συγκυβέρνηση με κάθε δυνατό τρόπο.

 

Και περιμένει να περάσει τον σκόπελο της ψήφισης του προϋπολογισμού για να καταμετρήσει τις διαρροές τής ΔΗΜΑΡ. Η γραμμή είναι «ψήφος κατά συνείδηση», διότι ο κ. Κουβέλης δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να δει το κόμμα του διασπασμένο τέτοιες ώρες.

 

Το ότι δεν απαντά στις επιθέσεις Βενιζέλου είναι ακόμη μια ένδειξη του πόσο αποφασισμένος είναι να επιζήσει η συγκυβέρνηση.

 

Οσο για τον αν θα μετάσχει σε αυτήν πιο ενεργά, με πολιτικά στελέχη ή τυχόν συμμετοχή του ίδιου ως αντιπροέδρου, από τη ΔΗΜΑΡ απαντούν «από Δευτέρα βλέπουμε».

 

Αυτή η φράση, «από Δευτέρα βλέπουμε», ισχύει πάντως και για τους τρεις. Μεσάνυχτα Κυριακής ψηφίζεται ο προϋπολογισμός -ευελπιστούν με πολύ περισσότερες ψήφους από ό,τι το Μνημόνιο 3», Δευτέρα οι Αντ. Σαμαράς και Γ. Στουρνάρας θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες, όπου ο κ. Σαμαράς ενδέχεται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

 

Ως τότε και οι τρεις «προσεύχονται», ή τουλάχιστον έτσι θέλουν να πιστεύουμε, ότι οι εταίροι θα τηρήσουν τη «συμφωνία κυρίων».

 

Scroll to top