09/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιδωμεν τη… Δευτέρα

      Pin It

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Tου Κώστα Μοσχονά

 

Τα νέα μέτρα λιτότητας μπορεί να ψηφίστηκαν, έστω οριακά, από το ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά οι εταίροι και δανειστές αρνούνται τώρα να επιβεβαιώσουν ότι στην υπουργική σύνοδο της ευρωζώνης, που συνέρχεται τη Δευτέρα, θα ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, η οποία παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως ζωτικής σημασίας με επείγοντα χαρακτήρα για την αποφυγή της χρεοκοπίας της Ελλάδας.

 

Και όμως, η ψήφιση των μέτρων είχε συνδεθεί με την άμεση εκταμίευση της δόσης, ιδίως από την πλευρά των Βρυξελλών που μοίραζαν αισιόδοξες νότες, ότι εάν ψηφιστούν το συντομότερο δυνατόν τα μέτρα από τη Βουλή θα ληφθεί τη Δευτέρα απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. Ο επίτροπος Ολι Ρεν έκανε γαργάρα χθες το: «η κάθε πλευρά πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της»…

 

Ο εκπρόσωπος του Φινλανδού δήλωσε χθες ότι η Επιτροπή καλωσορίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί των μέτρων στην ελληνική Βουλή και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπερψηφιστεί και ο προϋπολογισμός την Κυριακή.

 

Ο Σάιμον Ο’Κόνορς, όμως, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι τη Δευτέρα θα ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. Εκκρεμεί, είπε, το θέμα του χρηματοδοτικού κενού και της βιωσιμότητας του χρέους, για το οποίο η Κομισιόν εκφράζει αισιοδοξία ότι θα λυθεί σύντομα.

 

Είναι φανερό ότι η θέση τού Ολι Ρεν προσεγγίζει τώρα αυτήν του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εξέφρασε αμφιβολίες ως προς τη λήψη αποφάσεων για την Ελλάδα στο συμβούλιο της Δευτέρας.

 

Μία καθυστέρηση στη λήψη απόφασης για την εκταμίευση θα φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, η οποία «φούσκωσε» σε υπερβολικό βαθμό το επείγον της εκταμίευσης.

 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Στουρνάρας είχε διαβεβαιώσει ότι εάν ψηφιστούν τα μέτρα, οι ομόλογοί του στην ευρωζώνης θα αποφασίσουν στις 12 Νοεμβρίου για την εκταμίευση. Μάλιστα είχε πει ότι ακόμη και την επόμενη ημέρα, 13 του μηνός, «μπορούμε να έχουμε τα χρήματα»…

 

Ξέχασε ότι η απόφαση, όταν ληφθεί, για την εκταμίευση της δόσης πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια 7 χωρών, οι οποίες θεωρούνται «σκληρές» για την Ελλάδα (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία…).

 

Συνεπώς, ακόμη και αν ληφθεί απόφαση τη Δευτέρα, η Αθήνα δεν θα δει το χρώμα του χρήματος πριν από τα τέλη Νοεμβρίου. Και οι ταμειακές ανάγκες της χώρας αρκούν μέχρι τις 16 του μηνός, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς.

Scroll to top