Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Ετοιμοι να αποδεχτούν για ακόμη μία φορά τις απαιτήσεις της τρόικας εμφανίζονται το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις τους ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα.

 

Οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης είχαν το Σαββατοκύριακο διαρκή επαφή με τον Αντώνη Σαμαρά, συμπλέοντας με τη διαπραγματευτική γραμμή του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, στον οποίο έχει παραχωρηθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος για τις συνομιλίες με τους δανειστές.

 

Προβληματισμός

 

Στα δύο επιτελεία επικρατεί έντονος προβληματισμός για την κατάληξη των συζητήσεων, τις οποίες χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα δύσκολες και επιθυμούν την άμεση ολοκλήρωσή τους, ώστε να μη δημιουργηθεί κίνδυνος καθυστέρησης στην καταβολή της δόσης του δανείου.

 

Σε αντίθεση με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις του Γιάννη Στουρνάρα ότι οι διαβουλεύσεις σημειώνουν πρόοδο, η εικόνα που δίνεται από την Ιπποκράτους και την Αγίου Κωνσταντίνου είναι ότι οι διαφωνίες δεν έχουν ξεπεραστεί και όλα τα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, εστιάζοντας στα θέματα των αποχωρήσεων στο Δημόσιο και της συγχώνευσης Εθνικής–Eurobank, που αργά το βράδυ ανακοινώθηκε ότι παγώνει.

 

Σχετικά με το ζήτημα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, εκτίμηση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι μπορεί να βρεθεί λύση, «ιδίως μετά την αποδοχή εκ μέρους της τρόικας του κανόνα 1:1 στο πλαίσιο της αξιολόγησης». Με άλλα λόγια, για κάθε εργαζόμενο στο Δημόσιο που αποδεικνύεται επίορκος και απολύεται, να προσλαμβάνεται ένας άλλος υπάλληλος μέσω ΑΣΕΠ.

 

Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ επισημαίνουν ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και άρα να έχουν τελεσιδικήσει οι υποθέσεις όσων βαρύνονται με πειθαρχικά παραπτώματα, ενώ καρφώνοντας τον Γιάννη Στουρνάρα ζητούν να μην υπονομεύεται το σχέδιο Μανιτάκη.

 

Για το θέμα των επιόρκων, καθώς και για τη συνολική πορεία των συνομιλιών με την τρόικα ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε τηλεφωνικά τόσο με τον Φώτη Κουβέλη όσο και με τον Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος ήταν αναμφίβολα το πρόσωπο του διημέρου. Εκτός απροόπτου αύριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας.

 

«Κόκκινο πανί»

 

Στη ΔΗΜΑΡ ο Γιάννης Στουρνάρας συνεχίζει να αποτελεί κόκκινο πανί. Η δε αναφορά, το βράδυ της Παρασκευής, ότι τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το Δημόσιο τις κάνει ο ίδιος, προκάλεσε την οργή του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας νέος γύρος διευκρινίσεων και η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι «δεν τίθεται ζήτημα Μανιτάκη».

 

Υψηλόβαθμες πηγές της Αγίου Κωνσταντίνου δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους για τη στάση του τσάρου της οικονομίας, σχολιάζοντας μέσω της «Εφ.Συν.» ότι «δεν μπορεί κάποιοι να ασκούν προσωπική πολιτική με ανυπόστατες διαρροές».

 

Εξαιτίας των χειρισμών του κ. Στουρνάρα, στη ΔΗΜΑΡ έπεσε χθες στο τραπέζι η ιδέα ο κ. Κουβέλης να σπάσει την παράδοση και να ζητήσει ραντεβού με τους επικεφαλής των δανειστών, προκειμένου να μεταφέρει -χωρίς μεσολαβητές- την άποψη του κόμματός του για τα θέματα της διαπραγμάτευσης.

 

[email protected]

 

Scroll to top