Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

Στο τετραήμερο 11 με 14 Ιουλίου τοποθετείται η διεξαγωγή του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας του σχήματος. Η Κεντρική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει το προσεχές Σαββατοκύριακο, θα κληθεί να επικυρώσει την απόφαση για την ημερομηνία του Συνεδρίου, ενώ τα ηγετικά στελέχη συζήτησαν χτες για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, αλλά και τα ζητήματα του ευρώ και τις συμμαχίες.

 

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έθεσαν επί τάπητος τα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα των τελευταίων δυο μηνών, με ιδιαίτερη έμφαση στις εξελίξεις στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και την Κύπρο, ενώ μεγάλο μερίδιο της συζήτησης κατέλαβε και η αναστολή της συγχώνευσης Eurobank και Εθνικής Τράπεζας.

 

Ωστόσο, οι δυο πλευρές, η πλειοψηφία και η «Αριστερή Πλατφόρμα», διατύπωσαν σε ήρεμο κλίμα τις διαφορετικές απόψεις για την αναγκαία πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Οσον αφορά το ζήτημα της ευρωζώνης, στελέχη της πλειοψηφίας σημείωσαν ότι δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να «εγκλωβιστεί» σε έναν δρόμο «εθνικής αναδίπλωσης», αλλά να προτάξει τη θέση «όχι πάση θυσία στο ευρώ» και να προβάλει την ανάγκη για επαναθεμελίωση των ευρωπαϊκών θεσμών. Επ' αυτού, η μειοψηφία επισήμανε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να «σκληρύνει» τη στάση της έναντι του ευρώ, ενώ στο θέμα των εξελίξεων στις τράπεζες, στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» υπερασπίστηκαν την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μιλήσει πιο επιθετικά υπέρ της εθνικοποίησης τραπεζικών ιδρυμάτων. Στο ζήτημα των συνεργασιών, η πλειοψηφία έθεσε εκ νέου της δημιουργίας ενός προοδευτικού αντιμνημονιακού μετώπου δυνάμεων με εναλλακτικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.

 

Ασαφές παραμένει ωστόσο το τοπίο ποια τακτική θα ακολουθήσει η μειοψηφική «Αριστερή Πλατφόρμα» στην επικείμενη συνεδρίαση της Κ.Ε., καθώς το κείμενο της εισήγησης βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση και η τελική του μορφή θα οριστικοποιηθεί την Πέμπτη, οπότε και θα επανεκτιμηθεί από τα στελέχη της μειοψηφίας αν πρέπει να καταθέσουν πλήρως εναλλακτικό κείμενο ή θα ακολουθήσουν την οδό του «λευκού» ή των τροπολογιών.

 

 

Scroll to top