10/04/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Limit down εμπιστοσύνης

      Pin It

Η τρόικα βλέπει παντού δημοσιονομικές «τρύπες» και θέτει ευθέως την ενεργοποίηση της ρήτρας νέων μέτρων. Σταθερή και στο πρωταρχικό αίτημά της για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων

 

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

Δημοσιονομικές «τρύπες» παντού βλέπει η τρόικα και ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, εφεδρικά μέτρα για κάθε σχέδιο που διαπραγματεύεται με το οικονομικό επιτελείο. Οι δανειστές επί της ουσίας έχουν χάσει κάθε ίχνος εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά, με αποτέλεσμα να θέτουν θέμα πρόωρης ενεργοποίησης της ρήτρας των μέτρων για δράσεις του Μνημονίου που παραμένουν σε εκκρεμότητα μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Ενδεικτική των πιέσεων για συμπληρωματικές παρεμβάσεις το 2013 που ζητούν οι δανειστές είναι η είδηση που διέρρευσε από κυβερνητικούς κύκλους και η οποία εμφανίζει την τρόικα να μην επαναπαύεται με τις 2.000 άμεσες απομακρύνσεις επίορκων υπαλλήλων που της πρότεινε χθες η κυβέρνηση, αλλά να ζητά και επιπλέον 5.000 απολύσεις.

 

Πηγές που βρίσκονται κοντά σε αυτές τις διαπραγματεύσεις εμφανίζουν τους πιστωτές αμετακίνητους στο θέμα του μεγέθους των απολύσεων που θα γίνουν το 2014. Από τους 25.000, που έγιναν 30.000, υπαλλήλους που θα μπουν φέτος σε καθεστώς διαθεσιμότητας, οι 20.000 να μείνουν εκτός χώρου εργασίας το 2014.

 

Το θέμα των απολύσεων, που συνεχίζει να αποτελεί το νούμερο ένα «αγκάθι», συζητήθηκε εκ νέου χθες στη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους αξιωματούχος της τρόικας και για τον λόγο αυτό εκλήθη σ' αυτήν και ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

 

Κατά την αποχώρησή του, τον κ. Μανιτάκη συνόδευσε μέχρι το ασανσέρ ο υπουργός Οικονομικών σε μια προσπάθεια να διαψευστούν οι φήμες που κυκλοφορούν από προχθές και οι οποίες κάνουν λόγο για ανοιχτή κόντρα στις μεταξύ τους σχέσεις.

 

«Συζητάμε τα τελευταία σημεία. Υπάρχει κοινή στάση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις μας», τόνισε ο κ. Μανιτάκης για να συμπληρώσει ότι «δεν ζητήθηκαν νέα στοιχεία από την τρόικα, αλλά διευκρινίσεις και τις οποίες θα δώσω. Δεν θέλω να προδικάσω την εξέλιξη των συζητήσεων».

 

Σήμερα το μεσημέρι ο Γιάννης Στουρνάρας θα έχει νέα επαφή με τους ξένους, από τη στιγμή που τα κυβερνητικά σχέδια για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και την ενιαία ρύθμιση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία έως και σε 48 δόσεις παραμένουν ακόμη ανοιχτά.

 

Αντιδρά και γα τη μείωση στο χαράτσι

 

Ειδικά για το χαράτσι της ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα αμφισβητεί τους τρεις τρόπους κάλυψης του κενού των 200 εκατ. ευρώ, το οποίο δημιουργείται από τη μείωση κατά 10%- 15% στους συντελεστές, ενώ εμφανίζεται να αντιδρά και στην πρόταση για τη θέσπιση μικρού αφορολόγητου ορίου που έχει προτείνει η κυβέρνηση για τον νέο φόρο.

 

Θεωρεί ότι για τα 3,2 δισ. που προβλέπει φέτος το Μνημόνιο από τους φόρους στα ακίνητα θα πρέπει να υπάρξουν συμπληρωματικά μέτρα που θα αναπληρώνουν ενδεχόμενες απώλειες.

 

Στη σημερινή συνάντηση με την τρόικα θα υπάρξει εκτενής αναφορά σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον προϋπολογισμό του 2013 και το «κενό» των 2,1 δισ. που έχει εκτιμηθεί από την τεχνική αντιπροσωπεία ότι θα υπάρξει φέτος.

 

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν και μετά το άτυπο Eurogroup του Δουβλίνου την προσεχή Παρασκευή, στη διάρκεια του οποίου ο Γιάννης Στουρνάρας θα παρουσιάσει στους ομολόγους του την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε αυτές τις επαφές. Κατόπιν τούτου η δόση των 2,8 δισ. ευρώ θα δοθεί στην Ελλάδα τον Μάιο.

 

 

Scroll to top