ΒΡΕΤΑΝΙΑ Στα γήπεδα και στα τραγούδια, τώρα αλλά κυρίως παλαιότερα, ο θάνατο της Σιδηράς Κυρίας έιχε και έχει… άλλη διάσταση
Tης Κορίνας Βασιλοπούλου
«Θα γελάμε τη μέρα που θα πεθάνει η Θάτσερ, ακόμα κι αν δεν είναι σωστό». Το βρετανικό ροκ γκρουπ Hefner έγραψε το τραγούδι «The day that Thatcher dies» πριν από 13 χρόνια. Αποδείχτηκε προφητικό, αφού από τη Δευτέρα χιλιάδες Βρετανοί, αλλά και Ιρλανδοί, δεν λένε να σταματήσουν να γελούν και να στήνουν πάρτι στα social media, στους δρόμους, στις πλατείες και στις παμπ.
Εκτός από το τραγούδι των Hefner, μεγάλη επιτυχία γνωρίζουν στα social media και στα αυτοσχέδια γλέντια και άλλα παλιότερα αντι-θατσερικά τραγούδια, τα οποία αποτυπώνουν την πραγματικότητα όλων εκείνων που έμειναν εκτός της άγριας, ατομικιστικής κοινωνίας που δημιούργησε το ντελίριο της Σιδηράς Κυρίας. «Πώς νιώθεις που είσαι η μάνα χιλίων νεκρών» (How does it feel to be the mother of a thousand dead), ρωτούν μέσα από τις πανκ νότες τους οι Crass κάνοντας σαφή αναφορά στον πόλεμο των Φόκλαντ, ενώ ο Morissey λέει: «Oι καλοί άνθρωποι έχουν ένα όνειρο: τη Μάργκαρετ στηn γκιλοτίνα» (Μargaret on the Guilotine). Αν και οι άσπονδοι «φίλοι» της μακαρίτισσας έχουν βαλθεί να κάνουν νούμερο 1 στα τσαρτ και στα social media το «Ding Dong the Witch is dead» από τον Μάγο του Οζ, διοργανώνοντας καμπάνιες μέσω facebook και twitter.
Οι οπαδοί της Λίβερπουλ
Αυτά πλάι στον ύμνο των οπαδών της Λίβερπουλ, οι οποίοι δεν ξεχνούν τη συγκάλυψη της κυβέρνησης Θάτσερ στην τραγωδία στο γήπεδο του Χίλσμπορο με τους 96 νεκρούς, καθώς και με ένα σπάνιο βίντεο-ντοκουμέντο με τον χαιρετισμό μαχητών του ΙRΑ στην κηδεία του Μπόμπι Σαντς.
Το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας, εκατοντάδες Βρετανοί έκαναν πάρτι στους δρόμους του Λονδίνου, του Μπρίξτον, του Λίβερπουλ, της Γλασκώβης, του Μπρίστολ και αλλού με τραγούδια και μπίρες. Στο Μπρίξτον ένα πανό έγραφε «Ευτυχείτε, η Θάτσερ πέθανε», ενώ στο Λιντς οι εορτάζοντες έφτιαξαν τούρτα «πένθους». Στο Λίβερπουλ, όπου η Θάτσερ ήταν εξαιρετικά μισητή αφότου άφησε τα ναυπηγεία να ρημάξουν καταβαραθρώνοντας την οικονομία της πόλης, οι μπίρες σώθηκαν νωρίς και ο κόσμος απηύθυνε έκκληση μέσω Ιντερνετ για ενισχύσεις! Στη Γλασκώβη, όπου το 1989 είχαν γίνει άγριες διαμαρτυρίες κατά του κεφαλικού φόρου (poll tax), συγκεντρώθηκαν καμιά 300αριά άτομα στη George Square, ανοίγοντας σαμπάνιες και πετώντας πυροτεχνήματα. Σαμπάνιες άνοιξαν και στην Trafalgar Square, στο κεντρικό Λονδίνο. Υπαίθρια πάρτι στήθηκαν και στη Βόρεια Ιρλανδία, στο Μπέλφαστ και στο Ντέρι, τη μαρτυρική πόλη της «Ματωμένης Κυριακής» όπου οι νεκροί διαδηλωτές ακόμα περιμένουν δικαίωση 42 χρόνια μετά. Επεισόδια χαμηλής έντασης σημειώθηκαν στο Μπρίξτον, στο νότιο Λονδίνο και στο Μπρίστολ με μερικές συλλήψεις και μικροτραυματισμούς.
Ηταν τόση η «λατρεία» για τη «Μάγκι», ώστε στο ντέρμπι της Δευτέρας στο Μάντσεστερ οι δυο μεγαλύτερες ομάδες της πόλεις, η Γιουνάιτεντ και η Σίτι, αποφάσισαν να μην τηρήσουν ενός λεπτού σιγή, ούτε να φορέσουν μαύρα περιβραχιόνια. Ακόμα και στη συντηρητική εφημερίδα «Daily Telegraph» η διεύθυνση αποφάσισε να μπλοκάρει τα σχόλια των αναγνωστών στην ιστοσελίδα της, η οποία κατακλύστηκε από άπειρα υβριστικά μηνύματα.
Πολλές κηδείες
Και το «γλέντι» συνεχίζεται. Η κηδεία της Θάτσερ προγραμματίστηκε για τις 17 Απριλίου, αλλά, ο κόσμος θα στήνει ώς τότε τις δικές του κηδείες. Ενα πρώτο κάλεσμα είναι για το ερχόμενο Σάββατο το απόγευμα στην Trafalgar Square, όπου το 1990 σημειώθηκαν μερικές από τις πιο άγριες ταραχές σε ολόκληρη τη Βρετανία κατά του κεφαλικού φόρου. Βέβαια υπάρχουν και ορισμένοι ιδεολογικοί αντίπαλοι της Θάτσερ, οι οποίοι πήγαν «κόντρα στο ρεύμα» κι εξέφρασαν τη λύπη τους. Για παράδειγμα, οι Chumbawamba, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες βρετανικές μπάντες, οι οποίοι έγραψαν στην ιστοσελίδα τους: «Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες όλων των θυμάτων της Μάργκαρετ Θάτσερ».