Pin It

Aπό την Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τους Γιατρούς του Κόσμου, το «Δίκτυο», την Act Up και την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων

 

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

«Τους πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα Βεροίας δεμένους πισθάγκωνα με χειροπέδες και άρχισαν να τους χτυπάνε έτσι, δεμένους. Κάποια στιγμή ο διοικητής λέει: «Τι, εδώ μπροστά μου θα τους χτυπάτε;» Τους πήραν και τους πήγαν σ' άλλο δωμάτιο, απομονωμένο. Τον γιο μου τον γονάτισαν, του έβαλαν κουκούλα και άρχισαν να τον χτυπάνε με γροθιές, λέγοντάς του: «Ηρθατε από την Αθήνα να μας κλέψετε εδώ; Θα δείτε πώς κάνουν οι αστυνομικοί της επαρχίας».

 

Οπως στη χούντα…

 

Τους χτύπαγαν περίπου τέσσερις ώρες, με εναλλαγή. Θυμάται ο γιος μου ότι κάποιος απ' αυτούς που τον χτύπαγε είπε: «Ελα Νίκο, είναι η σειρά σου». Στο τέλος, όταν κουράστηκαν και σταμάτησαν, όπως γινόταν και στη χούντα δηλαδή που σταματούσαν να χτυπάνε οι βασανιστές όταν κουράζονταν, τον άφησαν. Ενας αστυνομικός τού έβγαλε τις χειροπέδες και του είπε: «Αμα θες πήγαινε να πλυθείς στην τουαλέτα, αλλά μην τρομάξεις μ' αυτό που θα δεις»».

 

Η μαρτυρία του Γιάννη Μπουρζούκου, πατέρα του Δημήτρη–Αντρέα, ενός από τους τέσσερις που συνελήφθησαν στο Βελβεντό, ακούστηκε χθες στα παλιά κρατητήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας, όπου, κάτω από τις φωτογραφίες των βασανισμένων και των νεκρών της χούντας, έκανε την πρώτη της συνέντευξη Τύπου η νεοσύστατη «Κίνηση ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία και τα βασανιστήρια».

 

Αφορμή για τη συγκρότησή της υπήρξε ακριβώς ο βασανισμός των τεσσάρων, αλλά το υλικό με το οποίο ασχολείται είναι δυστυχώς πολύ ευρύτερο: από τους δεκαπέντε συλληφθέντες της αντιφασιστικής μοτοπορίας που βασανίστηκαν στη ΓΑΔΑ μέχρι τον βασανισμό κρατουμένων, αλλοδαπών ή Ελλήνων. Τα παραδείγματα δεν έλειψαν από τις ομιλίες των οργανώσεων που συγκροτούν και στηρίζουν την Κίνηση (μεταξύ άλλων: Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Γιατροί του Κόσμου, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Act Up, Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων). Ούτε έλειψαν οι μαρτυρίες, όπως του πρώην κρατούμενου Δημήτρη Κοπανά, που ζήτησε από τους δεσμοφύλακές του να πάει στο νοσοκομείο για το πονεμένο νεφρό του κι αυτοί τον έστειλαν στο νοσοκομείο σπασμένο στο ξύλο.

 

Επισημάνθηκε επίσης μια ποιοτική διαφορά: Ενώ το φθινόπωρο η ΕΛ.ΑΣ. αρνούνταν μετά βδελυγμίας τα βασανιστήρια των δεκαπέντε της μοτοπορίας, τώρα δημοσιεύει τις ρετουσαρισμένες φωτογραφίες των βασανισμένων, ως προειδοποίηση, όπως ειπώθηκε, προς επίδοξους αντιφρονούντες.

 

«Δεν σταμάτησαν το ’73″ 

 

Οπως επισήμαναν ο Παύλος Κλαυδιανός και ο δικός μας Περικλής Κοροβέσης, που γνώρισαν καλά τα βασανιστήρια στη χούντα, τα βασανιστήρια δεν σταμάτησαν το ’73. «Αν δεν αντιδράσουμε, είμαστε κι εμείς συν-βασανιστές», είπε ο δεύτερος.

 

(Περισσότεροι από 1.500, ανάμεσά τους διεθνείς και εγχώριες προσωπικότητες, έχουν υπογράψει σε κείμενο της Κίνησης. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται στο greek-committeeagainsttorture.blogspot.gr)

 

Scroll to top