Του Πάνου Χαρίτου
«Εφόσον δεν στηρίξετε το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής στα Ηνωμένα Εθνη, αυτό θα αποτελέσει παραδοχή της διεθνούς κοινότητας πως ο μόνος τρόπος που απομένει για εξεύρεση λύσης στο Παλαιστινιακό είναι ο ένοπλος αγώνας».
Με τη φράση αυτή ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αποχαιρέτησε τη Ραμάλα προ διημέρου με προορισμό τη Νέα Υόρκη.
Μια εβδομάδα μετά το τέλος των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Αμπού Μάζεν –όπως τον αποκαλούν οι Παλαιστίνιοι– θα καταθέσει αίτημα για την αναβάθμιση του καθεστώτος τους σε «κράτος παρατηρητή-μη μέλος» στα Ηνωμένα Εθνη, ενισχύοντας έτσι τις παλαιστινιακές προσπάθειες για την εξασφάλιση της μεγαλύτερης διεθνούς αναγνώρισης.
«Μπορείς να υψώνεις τη φωνή σου, απλά φρόντισε να υψώνεις το ραβδί σου μέχρι εκεί που φτάνουν οι δυνάμεις σου» ήταν η απάντηση του Ισραήλ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χάαρετζ».
Εδώ και καιρό το Τελ Αβίβ είχε προειδοποιήσει τους Παλαιστινίους να μην προχωρήσουν στην ενέργεια αυτή και πως εφόσον το έπρατταν, θα υπήρχαν ανάλογες κυρώσεις.
Οι κυρώσεις που θα μπορούσε να επιβάλει το Ισραήλ στην Παλαιστινιακή Αρχή θα ήταν οικονομικές και θα αφορούσαν μπλοκάρισμα εξωτερικής βοήθειας όπου μπορούσε να ασκήσει την επιρροή της η ισραηλινή κυβέρνηση, καθώς επίσης και παρακράτηση του φόρου προστιθέμενης αξίας που επιστρέφει το Τελ Αβίβ στο υπουργείο Οικονομίας των Παλαιστινίων για τις εισαγωγές που πραγματοποιούνται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Αν και η Ουάσιγκτον ζήτησε από τον Αμπάς να μην προχωρήσει στο αίτημα προς τα Ηνωμένα Εθνη για αναβάθμιση του καθεστώτος, έδειξαν να κατανοούν και τη δυσχερή θέση στην οποία αυτός έχει περιέλθει.
Υποστηρικτής του διαλόγου και της προσέγγισης με το Ισραήλ για την εξεύρεση λύσης, ο Αμπάς περιθωριοποιήθηκε από την κυβέρνηση Νετανιάχου, αφού το μοναδικό αίτημά του για παύση της εποικιστικής πολιτικής στα κατεχόμενα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έπεφτε στο κενό.
Επίσης οι ταπεινωτικοί χαρακτηρισμοί του κυβερνητικού εταίρου του Νετανιάχου και υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, για τον Παλαιστίνιο πρόεδρο κάθε άλλο παρά βοηθούσαν στο να πείσει ο Αμπάς ότι υπάρχει έδαφος κι ελπίδα για συνομιλίες με το Ισραήλ.
Στην αντίπερα όχθη, η Χαμάς με την ένοπλη αντιπαράθεση κατάφερε να ανταλλάξει αιχμαλώτους με τον απαχθέντα στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ και να συνάψει εκεχειρία με όρους και προϋποθέσεις στο τέλος του πολέμου στη Γάζα.
Ο αποδυναμωμένος πρόεδρος Αμπάς, μένοντας πλέον στη σκιά της Χαμάς, σπεύδει στη Νέα Υόρκη δίχως να αντέχει το ενδεχόμενο μιας ακόμη απόρριψης από τη διεθνή κοινότητα.
Στο πλαίσιο αυτό η Ουάσιγκτον ζήτησε από το Τελ Αβίβ να μην προβεί σε κυρώσεις κατά της Παλαιστινιακής Αρχής για την προσφυγή αυτή, ωστόσο δεν τη στήριξε κιόλας.
Το Ισραήλ κινήθηκε μέσω των διπλωματικών αντιπροσωπειών του ανά τον κόσμο για να μπλοκάρει το αίτημα των Παλαιστινίων ή τουλάχιστον να αποσπάσει δέσμευση των χωρών που θα επιθυμούσαν να στηρίξουν την προσφυγή ότι θα ζητούσαν με τη σειρά τους τη δέσμευση της Παλαιστινιακής Αρχής πως μελλοντικά δεν θα προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, κατηγορώντας το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου που σχετίζονται με την πολιτική και τις ενέργειές του στα κατεχόμενα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το εν λόγω αίτημα έπεσε στο κενό, αφού οι νομικές υπηρεσίες των υπουργείων Εξωτερικών απεφάνθησαν πως μια τέτοια δήλωση δεν θα είχε καμία νομική ισχύ.
Με αυτά τα δεδομένα, ο Μαχμούντ Αμπάς έχει σχεδόν σιγουρέψει την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματός του.
Ανάμεσα στις χώρες που θα στηρίξουν το αίτημα είναι και η Ελλάδα, ενώ το Ισραήλ, διαβλέποντας ότι είναι πλέον αδύνατο να μπλοκάρει το αίτημα, φέρεται να έχει απομακρυνθεί ακόμα κι από την ιδέα να αντικρούσει την ομιλία του Παλαιστίνιου προέδρου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
«Ετσι κι αλλιώς, θα συνέβαινε κάποτε κι αυτό. Ας συμβεί τώρα. Αν θα αλλάξει κάτι στο Παλαιστινιακό, αυτό εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το κατά πόσον θα υπάρξει πρόσφορο έδαφος για διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και βεβαίως αν κάτι τέτοιο είναι στα σχέδια του πρωθυπουργού της επόμενης κυβέρνησης του Ισραήλ, ο οποίος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν προβλέπεται να είναι άλλος από τον Νετανιάχου» δήλωνε σε χθεσινή κουβέντα μας Ισραηλινός συνάδελφος και στενός φίλος του Νετανιάχου.
Για την ώρα πάντως, ο Μαχμούντ Αμπάς συγκεντρώνει τα βλέμματα, καθώς πλησιάζει η ώρα για να διεκδικήσει την πρώτη του νίκη σε διεθνές επίπεδο και να κερδίσει κάποια από τη χαμένη του αίγλη στο εσωτερικό μιας χώρας, η κρατική υπόσταση της οποίας είναι το ζητούμενο.