08/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε μια κλωστή η κυβέρνηση

      Pin It

Των Αλίκης Μάτση, Φώτη Παπούλια

Σε μια κλωστή κρέμεται πλέον η τρικομματική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή. Η ελάχιστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών με την οποία πέρασαν τα επώδυνα μέτρα, δημιουργεί τεράστιους κλυδωνισμούς και τον φόβο ότι από ένα «ατύχημα» το κυβερνητικό σχήμα να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

 

Φόβος που επιτάθηκε χθες από την πίεση των χιλιάδων διαδηλωτών που παρά τη δυνατή βροχή πολιόρκησαν επί ώρες το Κοινοβούλιο.

 

Και απομακρύνθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που για πρώτη φορά έκαναν χρήση και υδροφόρων, εκτός των χημικών και των δακρυγόνων.

 

Κι αν προχθές οι σκέψεις για ανασχηματισμό διαρρέονταν προς «εκφοβισμό» κυρίως των βουλευτών των τριών κομμάτων, πλέον αποτελεί πεποίθηση ότι αυτό θα είναι το επόμενο βήμα, κυρίως προς διάσωση των δύο εταίρων του Αντώνη Σαμαρά, αφού χωρίς αυτούς η κυβέρνηση του δεν μπορεί να σταθεί.

 

Άλλωστε, παρά τις διαρροές από κυβερνητικές πηγές ότι η ΝΔ θα ήταν μια γροθιά, κατέγραψε κι αυτή τις απώλειες της. Ο κ. Κασαπίδης ψήφισε παρών και διεγράφη από την ΚΟ της ΝΔ.

 

Το ΠΑΣΟΚ φυλλορόησε χθες το βράδυ με 6 διαγραφές. Η ΔΗΜΑΡ παρέμεινε επίπλαστα συμπαγής με τους κ. κ. Ψαριανό και Οικονομου να περιμένουν στους διαδρόμους της Βουλής να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία ώστε να ψηφίσουν αναλόγως.

 

Η ψηφοφορία της ερχόμενης Κυριακής, του προϋπολογισμού, αν και θα είναι πολύ πιο εύκολη, δεν παρέχει κατ΄ανάγκη πολιτική νομιμοποίηση στο παρών κυβερνητικό σχήμα.

 

Και παρότι ο Αντώνης Σαμαράς και στη χθεσινή του ομιλία υπαινίχθηκε οτι τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου το eurogroup θα αποφασίσει την εκταμίευση ολόκληρης της περιβόητης δόσης των 31,5 δισ ευρώ, δίνοντας του μια ανάσα, οι επόμενες κινήσεις του στοχεύουν κυρίως στο να περάσει η εντύπωση στην κοινή γνώμη περί του αδιατάρακτου των τριών εταίρων.

 

Ο ανασχηματισμός είναι η πιο εύκολη επικοινωνιακά λύση. Λύνει πρόσκαιρα το πρόβλημα, ενώ δίνει διέξοδο διαφυγής από τα εσωκομματικά του προβλήματα στον Ευάγγελο Βενιζέλο, εφόσον τελικά ο ίδιος επιλέξει ή του επιτραπεί από τους εσωκομματικούς αντιπάλους να πάρει θέση αντιπροέδρου στην κυβέρνηση Σαμαρά.

 

Η ΔΗΜΑΡ, με δεδομένη την απόφαση της να στηρίξει παντοιοτρόπως την κυβέρνηση, εξασφαλίζοντας εν δυνάμει με τον τρόπο αυτό την εκ νέου και ευρύτερη συμμετοχή της στο κυβερνητικό σχήμα, σώζει προσωρινά εαυτήν.

 

Στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το χθεσινό αποτέλεσμα καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την παραμονή της τρικομματικής κυβέρνησης στην εξουσία.

 

Συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα εκτιμούσαν ότι πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος για προσφυγή στις κάλπες, ανεξαρτήτως του «κόλπου» του ανασχηματισμού.

 

Πάντως, και κάποιοι κύκλοι στη ΝΔ θεωρούν ότι οι εκλογές είναι αναπόφευκτες, με απώτατη ημερομηνία το καλοκαίρι του 2013.

 

Scroll to top