14/04/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο έφηβος με την Πολαρόιντ

      Pin It

Το αμερικανικό όνειρο του Μάικ Μπρόντι

 

Στα 17 του άρχισε να ταξιδεύει λαθραία με τρένα στην Αμερική, αποτυπώνοντας αχόρταγα στιγμές ελευθερίας. Οι φωτογραφίες του κατακλύζουν το Διαδίκτυο και τα μουσεία. Ομως σήμερα, στα 28 του, άφησε την κάμερα κι έπιασε τα κατσαβίδια

 

Της Αγνής Κατσιούλα

 

getFile (5)Οταν ένας έφηβος με την ορμή της ηλικίας του αρχίζει να ανεβαίνει σε εμπορευματικές αμαξοστοιχίες σαν λαθρεπιβάτης, να διασχίζει από άκρη σε άκρη την Αμερική με τα πόδια ή με οτοστόπ και να ζει μαζί με τυχοδιώκτες, άστεγους και άτομα που αναζητούν την προσωπική τους ελευθερία, είναι πράγματι πολύ αμερικανικό. Οχι όμως όνειρο, αλλά εφιάλτης. Ο έφηβος αυτός όμως, που λέγεται Μάικ Μπρόντι, κατάφερε να αιχμαλωτίσει όλες τις στιγμές της ενδιαφέρουσας και επικίνδυνης περιπέτειάς του με μια απλή φωτογραφική μηχανή, που του έδωσε και το προσωνύμιο «The Polaroid Kidd». Σήμερα, οι εικόνες του έχουν δημοσιευθεί με μεγάλη επιτυχία αλλά εκείνος θέλει να γίνει ένας καλός μηχανικός αυτοκινήτων.

 

Ο περασμένος μήνας ξεκίνησε με δύο ατομικές φωτογραφικές εκθέσεις του στην Αμερική. Στη Νέα Υόρκη η γκαλερί «YOSSI MILO» (http://www.yossimilo.com/exhibitions/2013_03-mike_brodie/) παρουσίασε τη δουλειά του στην ανατολική ακτή και η γκαλερί «Μ+Β» (http://www.mbart.com/artists/_Mike%20Brodie/) στο Λος Αντζελες, στη δυτική ακτή μέχρι τις 11 Μαΐου. Η αφορμή δόθηκε με την έκδοση του πρώτου του φωτογραφικού λευκώματος «Mike Brodie: A Period of Juvenile Prosperity» (Μια περίοδος νεανικής ευημερίας), από τις εκδόσεις Twin Palms, που αποτυπώνει όλο το πνεύμα της περιπέτειας και της αχαλίνωτης ελευθερίας που ο Μπρόντι αναζήτησε και έζησε με τους φίλους του.

 

Ο νεαρός, αυτοδίδακτος φωτογράφος κινείται μέσα σε μια σφιχτά δεμένη κοινότητα που ταξιδεύει, πεινασμένη για ποικίλες εμπειρίες και αλληλεπιδράσεις και τροφοδοτείται από μια έντονη περιέργεια να δει, να αισθανθεί και να γνωρίσει πράγματα πέρα από τις πόλεις και τα όρια. Ζώντας έξω από τους κανόνες της κοινωνίας, αυτή η άκρως δημιουργική ομάδα δεν ακολουθεί την πεπατημένη, αλλά διάλεξε τη δική της εκδοχή για να ζήσει το αμερικανικό όνειρο.

 

Γεννημένος το 1985 στη Μέσα της Αριζόνα ο Μάικ Μπρόντι μεγάλωσε με μια ανύπαντρη μητέρα. Το 2003, στα 17 του, ενώ πήγαινε ακόμα στο Λύκειο και εργαζόταν part time σε παντοπωλείο, ανέβηκε για πρώτη φορά παράνομα σε τρένο στη Φλόριντα για να επισκεφθεί έναν φίλο του στην Αλαμπάμα. Πήρε όμως λάθος κατεύθυνση και βρέθηκε στο Τζάκσονβιλ. Τρεις ημέρες αργότερα επέστρεψε, πάλι με τρένο, σπίτι του, ωστόσο αυτό το σύντομο ταξίδι πυροδότησε μια πολύ μεγαλύτερη περιπέτεια που κράτησε μέχρι και το 2008.

 

Την περίοδο αυτή ταξίδεψε σε 46 Πολιτείες, διανύοντας πάνω από 50.000 μίλια, ενώ κρυβόταν σε κενά βαγόνια και φωτογράφισε τους ανθρώπους και τους τόπους της πορείας του με μια απλή Polaroid SX-70, που βρήκε στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου ενός φίλου του. Αποτύπωσε, έτσι, το «ασταθές» σκηνικό της ζωής του κάτω από τη «σταθερότητα» της συνεχούς κίνησης. Τις «αναβάσεις» στα τρένα, τους χάρτες σε μαυρισμένα από γράσα χέρια, τις τρυφερές στιγμές του λήθαργου. Τα κατακόκκινα πρόσωπα, χτυπημένα από τον άνεμο που τραβάει με δύναμη πίσω τα μαλλιά, τα γεμάτα ανυπομονησία μάτια για την επόμενη περιπέτεια. Τη συγκίνηση για ανοιχτούς δρόμους, χωρίς τελικό προορισμό και στόχο, σ' ένα επικίνδυνο ταξίδι, στο τέλος της εφηβείας, λίγο πριν από την ενηλικίωση.

 

Ο Μπρόντι «ανέβασε» τις φωτογραφίες του, που πλέον κατακλύζουν το Διαδίκτυο, και έγινε γνωστός ως «The Polaroid Kidd», ένα όνομα που γράφεται παντού, σε βαγόνια, τοίχους, εμπορεύματα, γέφυρες και σταθμούς. Η πρώτη του έκθεση πραγματοποιήθηκε το 2006 στην γκαλερί «M+B» και συνοδεύτηκε από αφιερώματα σε μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά. Κέρδισε το βραβείο Baum από τους Emerging American Photographers το 2007, ενώ οι φωτογραφίες του βρίσκονται στις συλλογές του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο και του Μουσείου Τέχνης του Μπέρκλεϊ.

 

Ομως, ενώ αποκτά φήμη και μέσα από το προσωπικό του site (http://mikebrodie.net/), ξαφνικά, το 2008, ο Μάικ Μπρόντι σταματάει τα ταξίδια και την αναζήτηση. Καταφεύγει στην αφάνεια, αποφασίζει να γίνει μηχανικός αυτοκινήτων και σπουδάζει στο κολέγιο Nashville Auto Diesel. Σήμερα, στα 28 του χρόνια, ασκεί το επάγγελμά του στο Οκλαντ της Καλιφόρνιας και προσεγγίζει τις μηχανές εσωτερικής καύσης με το ίδιο πάθος που προσέγγισε τη φωτογραφία.

 

[email protected]

 

 

Scroll to top