14/04/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκλογές στη σκιά του Τσάβες

      Pin It

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ Αν και νεκρός, ο κομαντάντε αναμένεται να κερδίσει και αυτή την αναμέτρηση, αφού όλα δείχνουν πως ο Μαδούρο, που ο ίδιος υπέδειξε για διάδοχό του, θα κάνει περίπατο έναντι του δεξιού Καπρίλες

 

Της Κορίνας Βασιλοπούλου

 

19Στη Βενεζουέλα, στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, νικητής αναμένεται να αναδειχθεί για μια ακόμα φορά ο Ούγο Τσάβες! Παρόλο που πέθανε στις 5 του περασμένου Μάρτη και τους προηγούμενους μήνες απουσίαζε από το πολιτικό σκηνικό εξαιτίας της επιδείνωσης της υγείας του, ο τέως πρόεδρος της Βενεζουέλας και εμβληματική μορφή της λατινοαμερικάνικης Αριστεράς εξακολουθεί να είναι πανταχού παρών.

 

Το διακύβευμα και σε αυτές τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες διεξάγονται εκτάκτως ακριβώς έξι μήνες μετά τις προηγούμενες, είναι αν η Βενεζουέλα θα εξακολουθήσει να πορεύεται με βάση την πολιτική κληρονομιά του μέσω του διαδόχου του Νικολάς Μαδούρο ή αν θα περάσει στο στρατόπεδο της Δεξιάς εκλέγοντας ως πρόεδρο τον Ενρίκε Καπρίλες, τον επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού Primero Justicia (Πρώτα η δικαιοσύνη).

 

Περίπτατος

 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτές οι εκλογές θα είναι περίπατος για τον Μαδούρο, ο οποίος φέρεται να προηγείται με τουλάχιστον 14 μονάδες έναντι του αντιπάλου του. Ισως γι' αυτόν τον λόγο, ο Καπρίλες διασπείρει φήμες για επικείμενη εκλογική νοθεία σε μια χώρα στην οποία δεν έχει σημειωθεί καμία ατασθαλία στην κάλπη τα τελευταία 15 χρόνια σύμφωνα με την ομόφωνη γνώμη των διεθνών παρατηρητών – με προεξάρχοντα, ανάμεσά τους, τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ. Ή προσπαθεί να κερδίσει δυνητικούς ψηφοφόρους του Μαδούρο, πλειοδοτώντας στις προεκλογικές «παροχές»: αύξηση του βασικού μισθού κατά 45% υπόσχεται ο Μαδούρο, κατά 40% ο Καπρίλες.

 

Ο Νικολάς Μαδούρο, πάντως, είναι ο άνθρωπος στον οποίο ο ίδιος ο Τσάβες έδωσε το «χρίσμα», ζητώντας από τους Βενεζουελάνους να τον στηρίξουν σε περίπτωση που κάτι του συμβεί. Με όπλο του τη συναισθηματική φόρτιση από τον πρόσφατο θάνατο του Ούγο Τσάβες –η οποία εντείνεται και από την επέτειο του πραξικοπήματος εναντίον του στις 11 Απριλίου του 2002-, ο πρώην αντιπρόεδρος και νυν προσωρινός πρόεδρος της χώρας συσπειρώνει γύρω του τους πιστούς στην κυβέρνηση πολίτες, παρά τις αδυναμίες που του προσάπτει το αντίπαλο στρατόπεδο τόσο σε επίπεδο επικοινωνιακό όσο και ικανοτήτων. «Ο Μαδούρο δεν έχει καθιερωθεί ακόμα στη συνείδηση του κοινού. Ο κόσμος δεν τον βλέπει ως δοκιμασμένο ηγέτη. Οπότε, είναι φυσικό να επικαλείται τον Τσάβες», σχολιάζει στο BBC ο Βενεζουελανός πολιτειολόγος, Τζον Μαγδαλένο.

 

Βέβαια, δεν είναι τόσο το συναίσθημα που ωθεί τους πολίτες να ψηφίσουν, όπως φαίνεται, υπέρ της συνέχειας του «τσαβισμού», όσο το γεγονός ότι είναι αρκούντως ικανοποιημένοι με την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα τους για να θελήσουν να την αλλάξουν. Η ανακατανομή του πλούτου, η σημαντική μείωση της φτώχειας, η ενίσχυση της δημόσιας παιδείας και υγείας, τα κοινωνικά προγράμματα για τους φτωχούς και το αίσθημα της αξιοπρέπειας που έδωσε ο Τσάβες σε εκατομμύρια ανθρώπους ζυγίζουν βαριά στην πλάστιγγα.

 

Το μοντέλο μπάζει νερά

 

Θα κυλήσουν όμως με τον ίδιο τρόπο τα πράγματα και επί προεδρίας Νικολάς Μαδούρο; Ο ίδιος ο Τσάβες είχε παραδεχτεί σχετικά πρόσφατα ότι το πρόγραμμά του έχει μείνει ημιτελές και εναπόκειται στους επιγόνους του να το συνεχίσουν. Ο νέος πρόεδρος θα έχει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του υψηλού πληθωρισμού και της εγκληματικότητας. Σύμφωνα με τους επικριτές της κυβέρνησης, το μοντέλο του κρατισμού και των παροχών που έστησε ο Τσάβες «μπάζει νερά» και θα είναι δύσκολο να συνεχιστεί χωρίς τη χαρισματική φιγούρα του και μάλιστα σε μια πιο αρνητική οικονομική συγκυρία. Το ΔΝΤ προβλέπει μάλιστα την έναρξη ενός υφεσιακού κύκλου, παρόλο που στη Βενεζουέλα το 2012 ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 5,5%.

 

Διαφορετική άποψη, ωστόσο, έχει ο έγκριτος Αμερικανός οικονομολόγος Μαρκ Γουάισμπροτ, ο οποίος, στο παρελθόν, είχε εργαστεί στο ΔΝΤ. «Δεν είναι η πρώτη φορά», σχολιάζει ο Γουάισμπροτ στο BBC, «που προβλέπουν οικονομική καταστροφή. Μεταξύ 2004 και 2006, το ΔΝΤ έκανε λάθος εκτίμηση στην αύξηση του ΑΕΠ με απόκλιση μεταξύ 10,6% και 5,8%. Το ίδιο συνέβη και το 2008 με την παγκόσμια οικονομική κρίση». Αν μάλιστα αναλογιστούμε πόσο έξω έπεσε το ΔΝΤ στη δική μας περίπτωση, τότε, ίσως η Βενεζουέλα συνεχίσει να ζει καλύτερες μέρες…

 

……………………………………………………………………………..

 

Οι δύο μονομάχοι

 

ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΔΟΥΡΟ

 

«Είμαι γιος και απόστολος του Ούγο Τσάβες» λέει για τον μακαρίτη πρόεδρο της Βενεζουέλας ο Νικολάς Μαδούρο, ο άνθρωπος που, όπως φαίνεται, θα τον διαδεχθεί και επίσημα μετά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής. Ο Μαδούρο, πρώην υπουργός Εξωτερικών, πρώην αντιπρόεδρος και προσωρινός πρόεδρος της χώρας μετά τον θάνατο του Τσάβες, είναι ο άνθρωπος που παρέλαβε το «δαχτυλίδι». Ο 50χρονος πρώην οδηγός λεωφορείου και μαχητικός συνδικαλιστής ανήκε στον στενό κύκλο των φίλων και συνεργατών του Ούγο Τσάβες τα τελευταία 20 χρόνια. «Κοίτα τον Νικολάς, τον οδηγό, πόσο ψηλά έχει φτάσει, αυτόν που τον κορόιδευε η μπουρζουαζία», έλεγε ο ίδιος ο τέως πρόεδρος, θέλοντας να δώσει ένα χαρακτηριστικό δείγμα της άμεσης δημοκρατίας στη Βενεζουέλα. Ο Μαδούρο, ο οποίος χρειάστηκε να κολυμπήσει κατευθείαν στα βαθιά νερά μετά την ασθένεια του τέως προέδρου, δεν φαίνεται να έχει το ίδιο χάρισμα με τον πολιτικό μέντορά του. Εχει όμως το «χρίσμα», το οποίο και αναμένεται να τον οδηγήσει στο προεδρικό αξίωμα.

 

………………………………………………………………….

 

ΕΝΡΙΚΕ ΚΑΠΡΙΛΕΣ

 

Ο υποψήφιος της ενιαίας αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες ξεκινά από μειονεκτική θέση. Αν και στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου τα πήγε αρκετά καλύτερα σε σχέση με όσους είχαν αντιπαρατεθεί στο παρελθόν στον Ούγο Τσάβες, το προεδρικό αξίωμα φαντάζει και αυτή τη φορά όνειρο μακρινό. Ο 40χρονος Καπρίλες, δικηγόρος στο επάγγελμα και κυβερνήτης του κρατιδίου Μιράντα, ασχολείται με την ενεργό πολιτική από τα 27 του. Είναι γιος εύπορων επιχειρηματιών, εβραίων στο θρήσκευμα, οι οποίοι μετανάστευσαν από την Ευρώπη – η οικογένεια της μητέρας του επέζησε από το Ολοκαύτωμα. Ο Καπρίλες επιχειρεί να δώσει μια πιο κεντρώα στροφή στον πολιτικό συνασπισμό Primero Justicia που επιδίδεται συχνά σε ακροδεξιά ρητορεία και δηλώνει θαυμαστής του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Λούλα. Αν και τα γκάλοπ τον δείχνουν να υπολείπεται έναντι του αντιπάλου του, ο ίδιος ελπίζει: «Στις προηγούμενες εκλογές με ψήφισε το 45% των Βενεζουελάνων. Πιστεύω ότι ακόμα μπορώ να κερδίσω».

 

Scroll to top