Pin It

Η ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΜΕ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΣΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ.»

 

Του Μάνου Τσαλδάρη

 

getFile (31)Με μακροσκελή προκήρυξη που είχε αποθηκευτεί σε φορητό δίσκο αποθήκευσης (USB Stick), η πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα «Επαναστατική Ανατροπή» ανέλαβε χθες την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο σπίτι του επιχειρηματία Νίκου Τσάκου στην Ακρόπολη. Το κείμενο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είναι γραμμένο σε γλαφυρό ύφος που, κατά τους αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής, θυμίζει εκείνα της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» και δεν αναφέρει έναν συγκεκριμένο λόγο για την επιλογή του επιχειρηματία ως στόχου.

 

Η αποκάλυψη της προκήρυξης έγινε μετά από τηλεφώνημα στην «Εφ.Συν.» στις 9.48 το πρωί, οπότε με παραποιημένη φωνή ένας άνδρας ανέφερε το σημείο όπου το USB είχε αφεθεί από μέλος της οργάνωσης. Συγκεκριμένα, ο δίσκος ήταν αφημένος μέσα σε φάκελο στη βάση του μνημείου για τον Αρη Βελουχιώτη σε παρκάκι της Πανεπιστημιούπολης που βρίσκεται απέναντι από τη συμβολή των οδών Αναξαγόρα και Δημ. Ανδρέου στην Καισαριανή. Στην πλάκα του μνημείου αναγράφεται: «Εδώ πρωτομίλησε στις 15 Μάη 1941 ο Αρης Βελουχιώτης σε 12 παλιούς αγωνιστές Καισαριανιώτες για πρώτη φορά για ένοπλο αγώνα ενάντια στους Γερμανοφασίστες κατακτητές».

 

Οι κάτοικοι της περιοχής δεν αντιλήφθηκαν κάποιον να αφήνει το στικάκι και εξεπλάγησαν όταν οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής έφτασαν στο σημείο, το απέκλεισαν και άρχισαν να συλλέγουν στοιχεία.

 

Οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι πως όσοι συμμετείχαν στην επίθεση όσο και εκείνοι που ανέλαβαν να «παραδώσουν» την προκήρυξη είναι έμπειρα στελέχη της «νεοτρομοκρατίας», ανεξάρτητα εάν χρησιμοποίησαν νέο όνομα οργάνωσης. Θυμίζουν, επίσης, ότι ο ίδιος τρόπος παράδοσης προκήρυξης ακολουθήθηκε μετά την έκρηξη στη Γενική Γραμματεία Τύπου στις 15/1/2010, από τα μέλη της οργάνωσης «6η Δεκέμβρη». Η μόνη διαφορά ήταν ότι τότε εστάλη CD, το οποίο αφέθηκε σε εγκαταλελειμμένο σπίτι. Το ίδιο έπραξαν και τα μέλη της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών», που άφησαν, επίσης σε ηλεκτρονική μορφή, προκήρυξη στον τάφο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και στο σπίτι της Αμαλίας Γκινάκη.

 

 

Scroll to top