Pin It

Οσοι συμμετείχαν στην Επιτροπή Οικονομικών του Μαξ Μπάουκους εξασφάλισαν μια σίγουρη καριέρα με πολύ μεγάλο εισόδημα

 

Σίγουρη καριέρα και εισόδημα μεγάλο εξασφάλισαν όσοι διετέλεσαν στην προηγούμενη δωδεκαετία βοηθοί του Μαξ Μπάουκους, επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας.

 

Η επιτροπή, της οποίας ηγείται ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών από το 2001, αποτελεί κλειδί για την κερδοφορία των επιχειρήσεων, αφού, μεταξύ άλλων, είναι αυτή που διαμορφώνει και τον φορολογικό κώδικα των ΗΠΑ πριν αυτός τεθεί για ψηφοφορία στις Ολομέλειες του Κοινοβουλίου.

 

Aλυσίδες εστιατορίων όπως η McDonald’s, που θέλουν να διατηρήσουν τις επικερδείς φοροαπαλλαγές τις οποίες απολαμβάνουν προσλαμβάνοντας βετεράνους, κολοσσοί της καπνοβιομηχανίας όπως η Altria, που επιθυμούν περικοπές στη φορολογία τους, δίνουν τα πάντα προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτή την επιτροπή. Για τη δουλειά αυτή προστρέχουν σχεδόν πάντα στους γνωστούς λομπίστες, και οι πρώην βοηθοί του Μπάουκους είναι για την περίπτωσή τους οι πλέον κατάλληλοι.

 

Κανένα άλλο μέλος του αμερικανικού Κοινοβουλίου δεν έχει τόσο μεγάλο αριθμό πρώην βοηθών που σήμερα κάνουν αυτή τη δουλειά, εργάζονται δηλαδή ως λομπίστες σε θέματα φορολογίας, προσπαθώντας να υπερασπίσουν τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρήσεων (μεταξύ άλλων και τηλεπικοινωνιακών, πετρελαϊκών, αλυσίδων λιανικού εμπορίου και τραπεζών), τονίζει ανάλυση της LegiStorm, μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για μέλη του Κογκρέσου και εταιρείες λόμπι.

 

Σύμφωνα με τη LegiStorm, τουλάχιστον 28 πρώην βοηθοί του Μπάουκους έχουν λομπάρει για φορολογικά θέματα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα, προτείνοντας τις «δικές τους τροπολογίες» και επωφελούμενοι της σχέσης που είχαν αναπτύξει νωρίτερα με τον Μπάουκους. Στα επιτεύγματά τους περιλαμβάνεται και η ύψους 11,2 δισ. δολαρίων αναστολή πληρωμής φόρων που εξασφάλισαν για τις εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα.

 

Οι ίδιοι αναγνωρίζουν, πάντως, ότι ο δρόμος τους προς το χρήμα άνοιξε δουλεύοντας υπό τον Μπάουκους. Τονίζουν ότι, χάρη στους δεσμούς που ανέπτυξαν με αυτόν, απολαμβάνουν σήμερα μισθούς που ξεπερνούν τις 500.000 δολάρια, διπλάσιες ή και τριπλάσιες σε σχέση με τις αμοιβές τους στη διάρκεια της θητείας τους στο Καπιτώλιο. Την αναγνώρισή τους αυτή την εκφράζουν και υλικά βεβαίως προς τον ευεργέτη τους, αφού οι περισσότεροι κάνουν δωρεές ή καλούν τους πλούσιους πελάτες τους να ενισχύσουν οικονομικά την προεκλογική εκστρατεία του Μπάουκους.

 

Μπάμπης Μιχάλης

 

Scroll to top