14/04/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάθε λιμάνι και… master plan

      Pin It

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Οι άξονες των επιχειρησιακών σχεδίων των 32 μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας διαμορφώθηκαν και ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Ναυτιλίας. Κάθε λιμάνι με βάση τους συγκεκριμένους άξονες θα συντάξει το δικό του επιχειρησιακό σχέδιο (master plan) εν όψει των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης ή αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων και εκτάσεων των λιμανιών. Αδιευκρίνιστο παραμένει, ωστόσο, ποιος θα καλύψει το κόστος των σχεδίων αυτών, που μέχρι τώρα σε ανάλογες περιπτώσεις έχει φανεί ότι είναι δυσανάλογα υψηλό για τα λιμενικά ταμεία.

 

Οι διαδικασίες σύνταξης των master plan προβλέπεται να ολοκληρωθούν σταδιακά σ' ένα χρόνο για τα λιμάνια διεθνούς ενδιαφέροντος: Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Αλεξανδρούπολη, Ελευσίνα, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Καβάλα, Κέρκυρα, Λαύριο, Πάτρα, Ραφήνα, Μύκονο, Ρόδο, Μυτιλήνη και Σούδα Χανίων. Τα δύο επόμενα χρόνια θα πρέπει να έχουν συνταχθεί τα master plan των λιμανιών: Αργοστολίου, Ζακύνθου, Σαντορίνης, Καλαμάτας, Κατακόλου, Κορίνθου, Κυλλήνης, Κω, Λάγου, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Χαλκίδας, Σύρου, Βαθέος Σάμου και Χίου.

 

Πρόθεση του υπουργείου είναι στα προγραμματικά σχέδια να προσδιορίζονται τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια της ζώνης λιμένα, οι επιτρεπόμενες προσχώσεις, οι χρήσεις γης, οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κάθε αναγκαίο στοιχείο για τη λειτουργικότητα και ασφάλεια των λιμανιών. Μετά την εκπόνηση του προγραμματικού σχεδίου κάθε λιμένα, θα πρέπει να λαμβάνεται η γνώμη του δήμου στον οποίο υπάγεται το λιμάνι, μετά από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

 

Να σημειωθεί εδώ ότι η χάραξη των ορίων μεταξύ των πόλεων και των λιμανιών αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο διαφωνιών και αντεγκλήσεων ανάμεσα στους δημάρχους και στις διοικήσεις των λιμανιών. Απ' ό,τι φαίνεται λοιπόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, ενόψει των ιδιωτικοποιήσεων που πρόκειται να ξεκινήσουν, προσπαθεί να δώσει λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα, έτσι ώστε οι υποψήφιοι επενδυτές να έχουν μια σαφή εικόνα.

 

«Ενας από τους πρωταρχικούς στόχους του υπουργείου Ναυτιλίας είναι η χώρα να διαθέτει σύγχρονες λιμενικές εγκαταστάσεις, που θα μπορούν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης.

 

[email protected]

 

Scroll to top