Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
Με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων χιλίων ετών λιώνουν πλέον οι πάγοι στην Ανταρκτική, σύμφωνα με ευρύτατη έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και η Βρετανική Εταιρία Ερευνών στην Ανταρκτική, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «The Journal Nature Geoscience».
Οι άκρως ανησυχητικές αποδείξεις προέρχονται από ένα τεράστιο παγόβουνο 364 μέτρων, το οποίο περιέχει ύδατα που έχουν παγώσει στη διάρκεια της τελευταίας χιλιετίας. Σύμφωνα με την αναλυτική επιστημονική εξέταση που πραγματοποίησαν οι ειδικοί στο νησί Τζέημς Ρος στη διάρκεια των θερινών μηνών μικρό ποσοστό του χιονιού στο παγόβουνο έλιωσε και στη συνέχεια επαναψύχθηκε. Μετρώντας ωστόσο οι επιστήμονες το πάχος των στρωμάτων πάγου κατάφεραν να παρακολουθήσουν το ιστορικό σ΄ αυτές τις αλλαγές της θερμοκρασίας και διαπίστωσαν μεταξύ άλλων ότι οι πλέον χαμηλές θερμοκρασίες στον παγετώνα σημειώθηκαν πριν από 600 χρόνια.
Οπως επισημαίνει η έρευνα, αυτή την περίοδο η θερμοκρασία είναι 1,6 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη απ΄ αυτήν που καταγράφηκε στα τέλη του 20ού αιώνα και η ποσότητα του χιονιού που έλιωσε και επαναψύχθηκε στον παγετώνα ισοδυναμεί με το 0,5% του συνόλου του.
Το άκρως ανησυχητικό στοιχείο είναι η ποσότητα αυτή του χιονιού έχει αυξηθεί μέσα σε λίγα μόλις χρόνια στο 5%, έχει δηλαδή δεκαπλασιαστεί. Τι σηματοδοτεί πρακτικά αυτό ;
Οπως εξηγεί στον «Guardian» ο καθηγητής Ρόμπερτ Μουλβάνεϊ της Βρετανικής Εταιρείας Ερευνών στην Ανταρκτική αυτό σημαίνει ότι «η Ανταρκτική έχει υπερθερμανθεί σε τέτοιο βαθμό, όπου ακόμη και μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε ένα εκτενέστατο λιώσιμο των πάγων στη διάρκεια των θερινών μηνών με τραγικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον Βρετανό επιστήμονα «το λιώσιμο των πάγων στη διάρκεια του καλοκαιριού είναι μια διαδικασία-κλειδί, η οποία θεωρείται ότι εξασθενεί το στρώμα του πάγου οδηγώντας σε μια διαδικασία διαδοχικής κατάρρευσης όγκων πάγου και επιταχύνοντας παράλληλα την εξαφάνιση των παγόβουνων στην περιοχή ειδικά τον τελευταίο μισό αιώνα».