17/04/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανθρώπινο σοκ και δέος

Της Βίκυς Καπετανοπούλου «26 Μίλια για 26 Θύματα» είχε ονομαστεί ο φετινός μαραθώνιος στη Βοστόνη: κάθε μίλι της διαδρομής αφιερωμένο.
      Pin It

ΗΠΑ Η βομβιστική επίθεση στη Βοστόνη προξένησε τρόμο και πόνο σε πολλούς, στέρησε τη ζωή από έναν 8χρονο, αλλά ανέδειξε και τη μεγαλειώδη πλευρά του υγειονομικού προσωπικού που έσωσε πολλές ζωές

 

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

«26 Μίλια για 26 Θύματα» είχε ονομαστεί ο φετινός μαραθώνιος στη Βοστόνη: κάθε μίλι της διαδρομής αφιερωμένο σε κάθε θύμα της ένοπλης βίας στο Νιούταουν του Κονέκτικατ. Οι τραγικοί γονείς των μικρών μαθητών του σχολείου Σάντι Χουκ που χάθηκαν άδικα τον Δεκέμβριο βρίσκονταν τιμητικά στις θέσεις των επισήμων κοντά στο σημείο τερματισμού, την ώρα που εξερράγη ο πρώτος εκρηκτικός μηχανισμός. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο φόρος τιμής θα γινόταν άξαφνα βαρύς φόρος αίματος, με θύματα και πάλι παιδιά…

 

Το πιο τραγικό θύμα 

 

Η τυφλή βία αφαίρεσε τη ζωή τριών ανθρώπων, μεταξύ αυτών και του μόλις 8 ετών Μάρτιν Ρίτσαρντ, που περίμενε με ενθουσιασμό κι ανυπομονησία να δει τον πατέρα του να τερματίζει. Δεν πρόλαβε. Σωριάστηκε βαριά τραυματισμένος` και παρά τις πρώτες βοήθειες που δέχτηκε επί τόπου, κατέληξε. Η μητέρα του, που τον συνόδευε, χειρουργήθηκε με τραύμα στον εγκέφαλο, η 6χρονη αδελφή του υπέστη ακρωτηριασμό στο πόδι. Και οι δύο νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση. Συγκλονισμένοι από το μακελειό και την οικογενειακή τραγωδία, δεκάδες γείτονες και συμμαθητές του μικρού στη γενέτειρά του, το Ντόρτσεστερ, συρρέουν για να αφήσουν λουλούδια και λούτρινα παιχνίδια στο σπίτι του, να δείξουν εμπράκτως τη συμπαράστασή τους στην οικογένεια Ρίτσαρντ, από τις πιο αγαπητές στη μικρή κωμόπολη της Μασαχουσέτης λόγω της έντονης κοινωνικής της δράσης. Ο πατέρας του 8χρονου βρήκε το κουράγιο να στείλει σε γνωστούς κι αγνώστους, όπως γράφει, ευχαριστήριο e-mail για τις σκέψεις και τις προσευχές τους…

 

Με ενστικτώδη αυταπάρνηση διασώστες, αστυνομικοί και πυροσβέστες έσπευσαν να βοηθήσουν τα εκατοντάδες ανυποψίαστα θύματα της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης, μέσα σε σκηνές χάους κι αλλοφροσύνης. Τραυματίες πεσμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, διάσπαρτα ανθρώπινα μέλη, κραυγές κι αίματα παντού. Η τέντα, που είχε στηθεί για τους αθλητές του μαραθωνίου, μετατράπηκε σε λίγα λεπτά σε κέντρο πρώτων βοηθειών, σαν να βρισκόταν στην πρώτη γραμμή πολέμου. Γιατροί, ειδικευμένοι στην αντιμετώπιση αθλητικών τραυματισμών, βρέθηκαν να περιθάλπουν ακρωτηριασμένους ανθρώπους, ορισμένοι εκ των οποίων δρομείς που μόλις είχαν τερματίσει αλλά έχασαν το ένα ή και τα δύο πόδια τους… Ο Βίβεκ Σαχ, ορθοπεδικός χειρουργός, είχε ολοκληρώσει τον μαραθώνιο και χωρίς δεύτερη σκέψη έτρεξε να συνδράμει. «Δεν έχω βρεθεί σε πόλεμο, αλλά αυτό ήταν ό,τι πιο κοντινό μπορώ να φανταστώ. Σε όλη μου την ιατρική εκπαίδευση δεν έχω αντικρίσει ξανά τέτοιο θέαμα» δήλωσε σοκαρισμένος στην εφημερίδα «Boston Globe».

 

Ενδονοσοκομειακή φρίκη 

 

Τα νοσοκομεία της Βοστόνης έχουν πλημμυρίσει από τραυματίες, με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρο όγκο βαρύτατων περιστατικών. Δεκάδες άνθρωποι υπέστησαν αναγκαστικούς ακρωτηριασμούς, καθώς κινδύνευε άμεσα η ζωή τους. Οι χειρουργοί δεν προλάβαιναν να αφαιρούν θραύσματα και μεταλλικά αντικείμενα από χαμηλά σημεία του σώματος, κυρίως τα πόδια, αλλά κι από ζωτικά όργανα.

 

Πολλοί ασθενείς χρειάζεται να υποβληθούν το συντομότερο σε νέες επεμβάσεις, άλλοι παραμένουν σε τεχνητό κώμα προκειμένου να μην αισθάνονται πόνο από τα πολλαπλά τους τραύματα. Από τους 170 και πλέον τραυματίες, τουλάχιστον οι 17 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

 

Η αυθόρμητη ανταπόκριση απλών πολιτών ήταν συγκινητική. Εθελοντές έσπευσαν να προσφέρουν όχι μόνον είδη πρώτης ανάγκης αλλά κυρίως αίμα, σε σημείο που ο Ερυθρός Σταυρός έκανε έκκληση να σταματήσουν να συρρέουν για αιμοδοσία επειδή οι φιάλες επαρκούσαν πλέον -και με το παραπάνω. Στις πιο δύσκολες στιγμές, η ανθρωπιά κι η αλληλεγγύη ενώνει…

 

 

 

Scroll to top