17/04/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταγγέλλουν προβοκάτσια

      Pin It

ΙΕΡΙΣΣΟΣ Αγνωστοι παρέδωσαν στις φλόγες το κτίριο που στέγαζε το αστυνομικό τμήμα. Μερικές ώρες νωρίτερα, αστυνομικοί είχαν αδειάσει τον χώρο από οτιδήποτε υπήρχε μέσα

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Προβοκατόρικο «χτύπημα» το κάψιμο του αστυνομικού τμήματος χθες τη νύχτα, καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Ιερισσού Χαλκιδικής.

 

Οπως έγινε γνωστό, στη διάρκεια της νύχτας άγνωστοι παρέδωσαν στις φλόγες το κτίριο που στέγαζε το αστυνομικό τμήμα Ιερισσού και μαζί δυο παλιά, κατασχεμένα αυτοκίνητα που βρίσκονταν σταθμευμένα στο πίσω μέρος του κτιρίου. Η φωτιά είχε τρεις εστίες – στο υπόγειο, στο ισόγειο όπου στεγαζόταν η αστυνομία και στον χώρο στάθμευσης κατασχεμένων αυτοκινήτων.

 

Αξιοσημείωτο, ότι μερικές ώρες πριν από τον εμπρησμό, το απόγευμα, αστυνομικοί είχαν αδειάσει τον χώρο του τμήματος από οτιδήποτε υπήρχε μέσα, ενώ μετακίνησαν σε άλλο σημείο ένα καινούργιο κατασχεμένο αυτοκίνητο. Στο κτίριο, που ανήκει σε ενεργό μέλος της Επιτροπής Αγώνα, στεγάζονται επίσης γραφεία δικηγόρων και μία οικογένεια. Κι ενώ από χθες οι κάτοικοι της Ιερισσού αποφάσισαν ν' ανοίξουν τον δρόμο και να επιτρέπουν την ελεύθερη διέλευση από το χωριό, ο εμπρησμός ήρθε ν' αναστατώσει την τοπική κοινωνία που κάνει λόγο για «προβοκάτσια».

 

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρου-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού αναφέρει:

 

«Τέτοιες προβοκατόρικες ενέργειες –απ’ όπου κι αν προέρχονται– στοχεύουν στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής και στην τρομοκράτηση του ηθικού ενός κοινωνικού κινήματος. Κάθε παρόμοια ενέργεια όχι μόνο δεν πτοεί τον αγώνα που εδώ και χρόνια δίνουμε για τον τόπο μας, αλλά δυναμώνει την αποφασιστικότητά μας να τον περιφρουρήσουμε. Σε όσους επιθυμήσουν να αποπροσανατολίσουν τους σκοπούς ενός δίκαιου κοινωνικού αγώνα, θυμίζουμε: Οταν δεν ξέρεις ποιος το έκανε, δες ποιον βολεύει».

 

Στα Διαβατά

 

Στις δικαστικές φυλακές Διαβατών οδηγήθηκαν στο μεταξύ, μετά σχεδόν μία εβδομάδα κράτησης στις άθλιες συνθήκες του αστυνομικού μεγάρου Θεσσαλονίκης, οι δύο Ιερισσιώτες που κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. Η απόφαση προφυλάκισής τους έχει προκαλέσει ψιθύρους και συζητήσεις στους νομικούς κύκλους, που αγγίζουν ώς και την Εισαγγελία Εφετών.

 

«Πώς είναι δυνατόν να προφυλακίζονται δυο άνθρωποι με λευκά ποινικά μητρώα, οικογενειάρχες με μόνιμη κατοικία, που έχουν μπει στο μικροσκόπιο της αστυνομίας, η οποία παρακολουθεί πλέον κάθε τους βήμα. Πρέπει να ασκήθηκαν φοβερές πιέσεις… Αλλιώς θα πρέπει να ξεχάσουμε τα νομικά που ξέραμε», σχολίαζαν διακεκριμένοι ποινικολόγοι.

 

Με επίσημη ανακοίνωσή της, η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσσαλονίκης τοποθετείται για το θέμα: «Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την προφυλάκιση των δύο αγωνιστών κατοίκων της Ιερισσού. Καταγγέλλουμε την απόλυτη συνταγματική και δικονομική εκτροπή που έλαβε χώρα, ταυτόχρονα με την παραλυσία της Δικαιοσύνης που σέρνεται πειθήνια πίσω απ' το άρμα του αρχιπραιτοριανού Δένδια. Αφού καταπατήθηκαν εκκωφαντικά και προκλητικά όλες οι δικονομικές εγγυήσεις των δύο κατηγορουμένων αγωνιστών της Ιερισσού και εκπαραθυρώθηκαν από το κολαστήριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης όλα τα δημοκρατικά και συνταγματικά δικαιώματα κι ελευθερίες των κατηγορουμένων, μέσα στο άντρο της ανομίας και του φασισμού, σε μια παρωδία ανάκρισης, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι οι δυο αγωνιστές, που αντιμετώπισαν ένα σκληρότατο, κατασκευασμένο κατηγορητήριο βασισμένο σε σαθρά, αντιδικονομικά, αστεία, παράλογα, εξωφρενικά στοιχεία που μόνον ένας διαστροφικός νους θα μπορούσε να κατασκευάσει, όπως είναι το άρρωστο και φασιστικό μυαλό της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και του προϊσταμένου τους, φαύλου, διεφθαρμένου, έκνομου, χρυσαυγίτη και λεγεωνάριου των χρυσοθήρων της Χαλκιδικής, Δένδια».

 

Τέλος, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, το μεσημέρι του Σαββάτου, στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, καλούν σε διαμαρτυρία δικηγόρους, εργαζόμενους, κατοίκους και αγωνιστές της Χαλκιδικής, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν όλοι μαζί κατά της προφυλάκισης των δύο Ιερισσιωτών και κατά των μεταλλείων.

 

 

ΦΩΤΟ CREDIT antigoldgreece

Scroll to top