09/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολοι εναντίον όλων στο ΠΑΣΟΚ

      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

«Ετσι όπως πάμε, επιταχύνουμε τον πολιτικό μας θάνατο», λένε στην «Εφ.Συν.» παράγοντες του ΠΑΣΟΚ  σχολιάζοντας την τραυματική ψηφοφορία στη Βουλή που οδήγησε έξι βουλευτές σε διαζύγιο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και στον απόηχο της χθεσινής ημέρας που παρέπεμπε σε σκηνικό πολέμου έπειτα από πανωλεθρία.

 

Οι εμφύλιες διαμάχες στο «πράσινο» στρατόπεδο δεν έχουν τελειωμό και, όπως ομολογούν σχεδόν οι πάντες στην Ιπποκράτους, «οι αντοχές για τη συνέχιση τέτοιων διαλυτικών καταστάσεων έχουν στενέψει δραματικά».

 

Κοινός τόπος του φαινομένου «όλοι εναντίον όλων», που κυριαρχεί μεταξύ των στελεχών, είναι οι προσωπικές στρατηγικές που επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν μέσα από τις άλλοτε υπαρκτές και άλλοτε προσχηματικές διαφοροποιήσεις τους.

 

Σαφώς, τα μέτρα και η μνημονιακή πολιτική που εγκαινίασε στη χώρα το ΠΑΣΟΚ καθορίζουν τις δημόσιες αντιπαραθέσεις, ωστόσο έκδηλη είναι η σύγχυση για την οδό που πρέπει να ακολουθηθεί, ώστε η παράταξη να εξέλθει του κύκλου της διαρκούς συρρίκνωσης και παρακμής.

 

Απουσία, λοιπόν, ουσιαστικής και συγκεκριμένης ιδεολογικής στόχευσης των εν δυνάμει εσωκομματικών αντιπάλων, η έμφαση δίνεται στα πρόσωπα, με τις θέσεις που εκφράζουν να υποκρύπτουν έναν διάχυτο καιροσκοπισμό και να προσδιορίζονται ως επί το πλείστον από κριτήρια της δικής τους -και μόνο- διάσωσης.

 

Η χθεσινή ημέρα στιγματίστηκε από δηλώσεις, καυστικά σχόλια και διαρροές. Ο οικειοθελώς αποστασιοποιημένος από τα κομματικά δρώμενα Ανδρέας Λοβέρδος επανέκαμψε, ζητώντας την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, «με σκοπό τη λήψη αποφάσεων για τις απαραίτητες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα».

 

Συνομιλητές του πρώην υπουργού, επεξηγώντας την επίμαχη αναφορά τόνιζαν στην «Εφ.Συν.» ότι ακόμη και το ηγετικό ζήτημα θα εξαρτηθεί από τη συζήτηση στην Κ.Ο., όμως εκείνο που προέχει είναι να λυθεί το στρατηγικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ χωρίς να μετατραπεί σε κυβερνητικό.

 

Απάντηση δια της πλαγίας οδού, μέσω του γραμματέα της Κ.Ο. Γιάννη Μανιάτη, έδωσε η Ιπποκράτους, υπενθυμίζοντας στον κ. Λοβέρδο ότι ο ίδιος είχε επιλέξει να μη λαμβάνει μέρος στις συνεδριάσεις του οργάνου και καλώντας τον καταθέσει τις προτάσεις του στο επικείμενο συνέδριο…

 

Στη λίστα των ανεξάρτητων προστέθηκε χθες αιφνιδιαστικά ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος αφού πρώτα ψήφισε τα μέτρα, ενημέρωσε τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι η συμβολή του για μια νέα σύνθεση της «ευρύτερης προοδευτικής αριστερής παράταξης» θα είναι πιο ωφέλιμη «σαν ανεξάρτητος βουλευτής και σε γόνιμη “απόσταση”».

 

Χαμηλούς τόνους επέλεξε να κρατήσει ο διαγραφείς Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος μέσω κύκλων του ξεκαθάρισε ότι δε θέτει θέμα αμφισβήτησης του προέδρου και θα λάβει μέρος ως απλό μέλος στο επικείμενο συνέδριο.

 

«Σκοπός των ενεργειών του θα είναι το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει να υπάρχει», συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές. Η πλευρά Βενιζέλου περιορίστηκε να αφήσει να διαρρεύσει ότι ο κ. Σκανδαλίδης δεν μπορεί να είναι πλέον πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ.

 

Εκ μέρους του επιτελείου του Ευάγγελου Βενιζέλου αντιμετωπίζουν την έκρυθμη κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ με τρόπο αμείλικτο για αντάρτες και αμφισβητίες και απαξιωτικό για τη συμπεριφορά τους, ενώ την ίδια ώρα επικεντρώνουν την προσοχή τους στα ανοιχτά θέματα με τους εταίρους.

 

Ενδεικτικό ήταν το σχόλιο συνεργάτη του κ. Βενιζέλου, ο οποίος μιλώντας στην «Εφ.Συν.» σημείωσε ότι«το μόνο θέμα που απασχολεί τον πρόεδρο είναι το Eurogroup και η εκταμίευση της δόσης και τα υπόλοιπα όπως τα εσωκομματικά και ο ανασχηματισμός δεν αφορούν κανέναν».

 

 

Scroll to top