Pin It

ΓΑΛΛΙΑ Το σίριαλ της νομιμοποίησης του γάμου μεταξύ ομόφυλων, που πυροδότησε τεράστιες αντιδράσεις από τη Δεξιά, έλαβε τέλος με την ψήφιση του σχετικού νόμου στο Κοινοβούλιο

 

ΠΑΡΙΣΙ Tης Ηρας Φελουκατζή

 

getFile (61)Ο νόμος που επιτρέπει τον γάμο των ομόφυλων υιοθετήθηκε χθες από το Γαλλικό Κοινοβούλιο με 331 ψήφους υπέρ έναντι 225 ψήφων κατά. Η «ιστορική» αυτή ψηφοφορία έγινε μέσα σε κλίμα μεγάλης έντασης και ήταν ο επίλογος μαραθώνιων κοινοβουλευτικών εργασιών που διήρκεσαν 136 ώρες. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι πρώτοι γάμοι θα μπορούσαν να γίνουν τον Ιούνιο. Γερουσιαστές της Κεντροδεξιάς κατέθεσαν προσφυγή στο Συνταγματικό Συμβούλιο, εκτιμώντας ότι «ο θεσμός του γάμου δεν μπορεί να τροποποιηθεί από έναν απλό νόμο». Το Συνταγματικό Συμβούλιο έχει ένα μήνα προθεσμία για να αποφανθεί. Το δεξιό Κόμμα UMP εκτιμά ότι «μέχρι ένας νόμος να τεθεί σε ισχύ ο αγώνας συνεχίζεται». Οι οργανώσεις των «κατά» προετοιμάζουν μια νέα γιγάντια διαδήλωση για τις 26 Μαΐου, που θα επικεντρώνεται στο αίτημά τους για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

 

Επί επτά μήνες οι «υπέρ» των ίσων δικαιωμάτων για όλους και οι «κατά» του γάμου των γκέι και της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια αντιπαρατέθηκαν στο Κοινοβούλιο, στη Γερουσία και στον δρόμο, σε διαδηλώσεις που πήραν βίαιο χαρακτήρα το τελευταίο διάστημα. Ο πρόεδρος της Βουλής, Κλοντ Μπαρτολόν, έλαβε ανώνυμη απειλητική επιστολή η οποία περιείχε πυρίτιδα και μήνυμα που τον προειδοποιούσε ότι διατρέχει κίνδυνο η ζωή του αν δεν ενεργήσει άμεσα για να αποτρέψει την υιοθέτηση του νόμου. Αμέσως μετά τη χθεσινή ψηφοφορία, νέες διαδηλώσεις των «υπέρ» και των «κατά» του γάμου των γκέι πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις.

 

Οι αναλυτές των ΜΜΕ εκτιμούν ότι ο νόμος που επιτρέπει τον γάμο των γκέι είναι ο πιο σημαντικός που ψηφίστηκε στη Γαλλία μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής το 1981, στην έναρξη της θητείας του Φρανσουά Μιτεράν.

 

Η Γαλλία είναι η 14η χώρα που επιτρέπει σε δύο άτομα του ίδιου φύλου να παντρευτούν. Ο γαλλικός νόμος, που σηματοδοτεί μια διαδικασία εκδημοκρατισμού των ηθών στην κοινωνία, περιλαμβανόταν στο προεδρικό πρόγραμμα του Φρανσουά Ολάντ και σημάδεψε την έναρξη της προεδρίας του, με εντονότατες αντιπαραθέσεις και πρωτοφανείς σε όγκο διαδηλώσεις.

 

Παρόλο που η πλειοψηφία των Γάλλων εγκρίνει το μέτρο, με την πάροδο των μηνών το κίνημα των «κατά» σκλήρυνε και τελικά πήρε ευρύτερο χαρακτήρα αμφισβήτησης προς την κυβερνητική πολιτική, ενώνοντας όλες τις τάσεις της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς σε ένα κίνημα «αντι-Ολάντ». Στη διαδήλωση της περασμένης Κυριακής, παρέλασαν μαζί ηγέτες της κοινοβουλευτικής Δεξιάς με προσωπικότητες της Ακροδεξιάς. Κοινό τους σύνθημα ήταν η «προστασία της οικογένειας» και η αντίθεση στην αναγνώριση της υιοθεσίας παιδιών από ομοφυλόφιλους.

 

Σάλο έχει προκαλέσει η βούληση που εκφράστηκε από τη σοσιαλιστική πλειοψηφία να εισαγάγει στη γαλλική νομοθεσία, όπως το είχε υποσχεθεί ο Ολάντ, την «ιατρικώς υποβοηθούμενη τεκνοποίηση» για λεσβίες. Ο γάμος ομόφυλων στο δημαρχείο δεν σοκάρει πλέον τους Γάλλους, αλλά το να έχουν τα παιδιά δύο πατέρες ή δύο μητέρες δεν είναι αυτονόητο για μια μεγάλη πλειοψηφία.

 

Οι «κατά» υποστηρίζουν ότι ένα παιδί πρέπει να έχει «μια μητέρα και έναν πατέρα». Οι υπέρμαχοι των «ίσων δικαιωμάτων για όλους» κρίνουν ότι η σημερινή κοινωνία, με τη νομική και ιατρική πρόοδο που δημιούργησε απελευθέρωση των ηθών, οδηγεί σε αναθεώρηση της κατεστημένης παραδοσιακής μορφής της οικογένειας.

 

www.ira-feloukatzi.fr

 

Scroll to top