Pin It

ΡΩΣΙΑ – ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ «ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ» ΠΟΥΤΙΝ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ

 

ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού

 

getFile (3)Ρεσιτάλ πολιτικής ηγεμονίας διάρκειας 4 ωρών και 47 λεπτών έδωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, συνεχίζοντας για 11η φορά την παράδοση του «απευθείας διαλόγου» με τους πολίτες, οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, δικαιούνται να έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, όχι όμως αν είναι κρατικοί αξιωματούχοι.

 

«Ας διαλέξουν: Τι είναι πιο σημαντικό γι’ αυτούς, τα χρήματα στους λογαριασμούς του εξωτερικού ή να υπηρετούν τον λαό και εντέλει να ενδυναμώνουν την οικονομία της Ρωσίας;» είπε σε έντονο ύφος ο Ρώσος πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε για το κύμα εικονικών διαζυγίων, καθώς κάποιοι αξιωματούχοι επιχειρούν να αποφύγουν τους νέους περιορισμούς και να συνεχίσουν να κρύβουν πόρους στο εξωτερικό στο όνομα των συζύγων τους. «Να φέρουν τα λεφτουδάκια κατά 'δώ», είπε γλαφυρά ο Β. Πούτιν, τοποθετούμενος στο θέμα που ο Τύπος χαρακτήρισε ήδη «εθνικοποίηση των ελίτ».

 

Σπάζοντας για άλλη μια φορά το ρεκόρ χρόνου κατά 15 λεπτά και σε ζωντανή σύνδεση από κεντρικά τηλεοπτικά δίκτυα και αμέτρητα ΜΜΕ, ο «αριστεροδεξιός», όπως πάντα, Πούτιν τάχθηκε υπέρ του «φόρου πολυτελείας» στις μεγάλες ιδιοκτησίες, αλλά και υπέρ της σχολικής στολής, υπέρ κάποιων φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, αλλά και υπέρ της κοινωνικής προστασίας των πολιτών, για να θυμίσει ότι κι ο ίδιος προέρχεται από οικογένεια εργατών «και τρέφει τεράστιο σεβασμό στους ανθρώπους, στους ώμους των οποίων στηρίζεται η χώρα».

 

Αναφερόμενος στην τρομοκρατική επίθεση στη Βοστόνη εξέφρασε την ελπίδα να παρακινηθούν σε μεγαλύτερη συνεργασία ΗΠΑ και Ρωσία για την πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας, σπεύδοντας να σχολιάσει ότι η Μόσχα απορρίπτει την «αυτοκρατορική συμπεριφορά» των ΗΠΑ, δεν προτίθεται να ακολουθήσει τυφλά τα «δυτικά πρότυπα», αλλά και ότι θα ενισχύσει τον στρατό της με τεχνολογία 5ης γενεάς έως το 2016 και θα χτίσει άλλα δύο εργοστάσια παραγωγής αντιαεροπορικών S-400, «που πωλούνται διεθνώς σαν ζεστά πιροσκί».

 

Χαρακτήρισε δε τους περιορισμούς της αμερικανόπνευστης «λίστας Μαγκνίτσκι» ως δυτικές προφάσεις εν αμαρτίαις, καθώς προσπαθούν να επιβάλουν νέους περιορισμούς μετά την είσοδο της Ρωσίας στον ΠΟΕ. Θυμήθηκε επίσης ότι στο περιβάλλον πολιτικών ηγετών, όπως ο υπεύθυνος των ιδιωτικοποιήσεων επί εποχής Γέλτσιν Ανατόλι Τσουμπάις, έδρασαν πράκτορες της CIA, οι οποίοι μάλιστα διώχθηκαν στη χώρα τους, γιατί πιο πολύ από τη CIA φρόντισαν για τον προσωπικό τους πλουτισμό.

 

Ο Β. Πούτιν αρνήθηκε ότι ενισχύεται στη χώρα ο «σταλινισμός» ή ότι υπάρχουν στη χώρα «πολιτικοί κρατούμενοι», εκφράζοντας την ευχή «να μην επιστρέψουμε ποτέ εκεί», αποφεύγοντας να προφέρει το όνομα του blogger της αντιπολίτευσης Ναβάλνι. «Οποιος φωνάζει “Προσοχή, κλέφτης!” δεν σημαίνει ότι δικαιούται ο ίδιος να κλέβει», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Πούτιν, εκτιμώντας ότι από την άλλη δεν πρέπει να διώκονται στελέχη της αντιπολίτευσης μόνο λόγω των απόψεών τους.

 

Δείχνοντας μετά θάνατον συγκατάβαση σ’ έναν από τους βασικούς προσωπικούς του εχθρούς, τον φυγόδικο ολιγάρχη Μπαρίς Μπερεζόφσκι, που πέθανε πρόσφατα στη Βρετανία, ο Β. Πούτιν είπε ότι όντως του είχε γράψει δύο επιστολές, τις οποίες δεν θέλει να δώσει στη δημοσιότητα, με τις οποίες ομολογούσε ότι είχε κάνει πολλά λάθη και ότι ήθελε να επιστρέψει στη Ρωσία. Αναφερόμενος στον θάνατο Μπερεζόφσκι, ο Πούτιν είπε ότι δεν έχει στοιχεία εμπλοκής σε αυτόν μυστικών υπηρεσιών. Τέλος, ο Ρώσος ηγέτης ευχαρίστησε τη μοίρα και τους Ρώσους πολίτες, που του εμπιστεύθηκαν τις τύχες του ρωσικού κράτους, για να προσθέσει σε πιο φιλοσοφική νότα: «Σ’ αυτό έγκειται όλη μου η ζωή και είναι άλλο ζήτημα αν αυτό αρκεί για την ευτυχία».

 

[email protected]

 

Scroll to top