26/04/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι δόσεις κρύβουν παγίδες

      Pin It

Οι εκπτώσεις είναι το τυρί αλλά στη φάκα των νέων ρυθμίσεων περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα

 

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

Απεριόριστες δόσεις για τα φυσικά πρόσωπα που δεν είναι επιτηδευματίες άλλα έχουν χρέη έως 5.000 ευρώ στην εφορία αλλά και νέο σύστημα πληρωμής του ΦΠΑ προβλέπει πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για να γεμίσουν τα άδεια κρατικά ταμεία.

 

Στο πολυνομοσχέδιο, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή, περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα για να καταβληθούν οι δόσεις των 8,8 δισ. ευρώ.

 

Με αυτό θεσπίζονται τρεις ρυθμίσεις για χρέη προς την εφορία. Μία πάγια των 12 δόσεων, μία νέα των 48 για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και μία τρίτη με απεριόριστες δόσεις για τους «μικρούς» οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα).

 

Στις δυο -πλην της πάγιας- μπορούν να υπαχθούν χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2012. Σαν τυράκι δίνεται η έκπτωση στις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, η οποία κυμαίνεται από 25% έως 50%. Επί της ουσίας, όμως, το ύψος των προσαυξήσεων που «σβήνονται» δεν αποτελεί κίνητρο, καθώς σε προηγούμενες ρυθμίσεις τα ποσά αυτά διαγράφονταν ολοκληρωτικά στις περιπτώσεις εφάπαξ εξόφλησης.

 

Τα «πλην» των επιτοκίων

 

Αλλη «παγίδα» που κρύβει η νέα ρύθμιση, από την οποία η κυβέρνησης προσδοκά εισπράξεις 1,6 δισ. ευρώ για το 2013, είναι ότι οι δόσεις επιβαρύνονται με επιτόκιο 8,75%. Φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση πληρώνουν σήμερα επιτόκιο 0,7% τον μήνα ή 8,4% τον χρόνο.

 

Στα «πλην» εντάσσεται και το γεγονός ότι στη νέα ρύθμιση οι προσαυξήσεις έχουν ενσωματωθεί στο ποσό της οφειλής, ενώ οι ρυθμίσεις για χρέη προς την εφορία δεν εξασφαλίζουν προστασία από τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

 

Σε ό,τι αφορά τους όρους υπαγωγής στη νέα ρύθμιση, στην οποία μπορούν να μπουν κι αυτοί οι οποίοι είχαν πεταχτεί έξω από άλλες παλιότερες, είναι ιδιαίτερα αυστηροί.

 

Η Εφορία θα ζητάει από τους οφειλέτες στοιχεία που θα αποδεικνύουν την οικονομική αδυναμία τους, τις φορολογικές δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας και την εξόφληση όλων των νέων οφειλών που έχουν βεβαιωθεί μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2012.

 

Εάν οι οφειλές υπερβαίνουν τις 75.000 ευρώ, τότε απαιτείται υπογραφή από ανεξάρτητο εκτιμητή, ενώ αν είναι μεγαλύτερες των 300.000 ευρώ, τότε απαιτείται η παροχή εγγύησης ή διασφάλισης ή εμπράγματης ασφάλειας για το σύνολο αυτών.

 

Κατ’ εξαίρεση, τα φυσικά πρόσωπα με χρέη έως 5.000 ευρώ έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προ την Εφορία σε περισσότερες από 48 μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με τα εισοδήματά τους, αλλά χωρίς το ευεργέτημα της απαλλαγής από ένα μέρος των προσαυξήσεων.

 

Για ποσό οφειλής άνω των 5.000 ευρώ απαιτείται η προσκόμιση στοιχείων που αποδεικνύουν ότι ο οφειλέτης δεν δύναται να αποπληρώσει την οφειλή του, αλλά μπορεί να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δόσεων.

 

Δηλώσεις ΦΠΑ

 

Επίσης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις χρεωστικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ μέχρι την 20ή μέρα του μήνα, πληρώνοντας μόνο 10 ευρώ.

 

Η εξόφληση του υπολοίπου ποσού θα μπορεί να γίνεται είτε εφάπαξ, εντός των επόμενων10 ημερών, είτε σε δύο δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης και η δεύτερη εντός του επόμενου μήνα.

 

Στην περίπτωση αυτή, το ποσό της δεύτερης δόσης θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 2%.

 

Εναλλακτικά μπορούν να πληρώσουν το 50% του ΦΠΑ με την υποβολή της δήλωσης και το υπόλοιπο ποσό έως το τέλος του επόμενου μήνα.

 

Με το πολυνομοσχέδιο γίνεται διάκριση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εισπράξιμες και μη. Χρέη προ του 1993 και που η αρχική βασική οφειλή ήταν κάτω από 200 ευρώ ανά φορολογούμενο διαγράφονται.

 

 

 

Scroll to top