01/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Eνα «ναι» με πολλές διαφωνίες

      Pin It

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Με τη σκέψη στραμμένη στη 13η Δεκεμβρίου, την ημέρα που θα κριθεί αν πέτυχε ή όχι η επαναγορά ομολόγων, ώστε να εκταμιευτεί η δόση, το γερμανικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε χθες με μεγάλη πλειοψηφία τα νέα μέτρα στήριξης για την Ελλάδα. Από τους 584 βουλευτές, 473 ψήφισαν «ναι», 100 «όχι», ενώ 11 δήλωσαν «παρών».

 

Ηταν μια συνεδρίαση του Κοινοβουλίου που, όπως κι οι άλλες που αφορούσαν τη χώρα, διεξήχθη σε υψηλούς τόνους και έντονους διαξιφισμούς.

 

Το φάντασμα ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή του δημοσίου τομέα, πλανιόταν χθες πάνω από το γερμανικό Κοινοβούλιο, ενώ η αντιπολίτευση θεωρεί ότι αργά ή γρήγορα θα χτυπήσει και την πόρτα μας.

 

Τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ υπερψήφισαν τα κυβερνητικά κόμματα, αλλά και Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι, παρά τις μεγάλες ενστάσεις, ενώ το κόμμα της Αριστεράς τράβηξε για άλλη μια φορά έναν διαφορετικό κοινοβουλευτικό δρόμο και καταψήφισε τα μέτρα στήριξης, υποστηρίζοντας πως χρειάζεται μια τελείως διαφορετική πολιτική για την ανόρθωση της οικονομίας.

 

Επιφυλάχθηκε να καταφύγει πάλι στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

 

Εκ μέρους της κυβέρνησης την υπερψήφιση των νέων μέτρων υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε κι εδώ να υπογραμμίσουμε δύο βασικά στοιχεία από την ομιλία του:

 

1. Ο Σόιμπλε συνέδεσε την εκταμίευση της δόσης με την επιτυχία ή όχι του προγράμματος επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων, ενώ πρόσθεσε ότι αν η Ελλάδα –παρά το γεγονός ότι εφαρμόζει με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις και έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της- δεν μπορέσει σε μερικά χρόνια να επανέλθει στις αγορές, τότε θα υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης.

 

2. Επλεξε το εγκώμιο της ελληνικής κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις και του ελληνικού λαού για τις θυσίες του.

 

Εξακολούθησε να υποστηρίζει τη μέχρι τώρα πολιτική τής κυβέρνησης Μέρκελ, η οποία ορίζει ότι πρέπει να υπάρχει συνεχής πίεση στην Ελλάδα, ώστε να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ η έξοδος από την κρίση θα γίνεται βήμα-βήμα.

 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αυτό που καταρρέει τώρα στην Ελλάδα είναι «ένα πλασματικό σύστημα ευμάρειας» και συνέκρινε την κατάσταση στη χώρα με αυτή που έζησαν οι χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης όταν κατέρρευσε το σοβιετικό σύστημα.

 

Παραδέχθηκε ότι αν δεν στηριχθεί τώρα η Ελλάδα οι συνέπειες για την Ευρωζώνη θα είναι καταστροφικές, καθώς και ότι η Γερμανία έχει αποκομίσει κέρδη από την κρίση.

 

Τα στελέχη της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση εναντίον της πολιτικής Μέρκελ-Σόιμπλε, κατηγορώντάς τους ότι με τη μέχρι τώρα στάση τους έχουν επιδεινώσει την ελληνική κρίση, αυξάνοντας την ύφεση και την ανεργία, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

 

Χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ο Φρανκ Στανμάγιερ, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, ο οποίος τόνισε ότι «λέτε ψέματα στον γερμανικό λαό.

 

Μπορείτε να αναβάλλετε το κούρεμα για μετά τις εκλογές στην Κάτω Σαξονία, τη Βαυαρία ή τις εθνικές, αλλά στο τέλος θα αναγκαστείτε να το πράξετε. Και τότε θα σας εγκαλέσουμε για τις ευθύνες σας».

 

Το ίδιο υποστήριξαν οι Πράσινοι και η Αριστερά, ενώ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων, Ράινερ Μπρούντερλε από την κυβερνητική παράταξη, άφησε πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου κουρέματος μελλοντικά.

 

Αναφορά σε συγκεκριμένα προβλήματα της Ελλάδας έκανε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς, Σάρα Βάγκεκνεχτ, η οποία είπε ότι «στην Ελλάδα τα φαρμακεία δεν μπορούν να δώσουν φάρμακα, διότι δεν πληρώνονται από το κράτος.

 

Τα λεωφορεία δεν κυκλοφορούν, γιατί το κράτος δεν έχει να πληρώσει τους ιδιοκτήτες τους. Τάγματα εφόδου νεοναζί τρομοκρατούν Ελληνες και αλλοδαπούς. Δεν βοηθάμε τον ελληνικό λαό με τα μέτρα αυτά, αλλά τις τράπεζες και τους κερδοσκόπους».

 

Η κα Βάγκεκνεχτ ζήτησε από την Ε.Ε. και την Ευρώπη να πιέσουν την Ελβετία ώστε να δώσει στοιχεία Ελλήνων εκατομμυριούχων που κρύβουν τις καταθέσεις τους στη χώρα αυτή.

 

 

 

Scroll to top