Pin It

Tου Σπύρου Τσάμη

 

Διθύραμβοι διαρκείας όλη την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία για τον Φάνη Γκέκα! Κρατά από το χέρι, βλέπετε, την ταπεινή Ακίσασπορ και την οδηγεί στη σωτηρία.

 

Πέρυσι στη Σαμσούντα. Και φέτος που άλλαξε πόλη-ομάδα και πήγε στη Μανίσα, ο Ελληνας έχει βαλθεί ν' αναδειχθεί σε… εναλλακτικό υπουργό Εξωτερικών! Σκοράρει κατά ριπάς και μαγνητίζει τους οπαδούς! Μόλις την Τρίτη δέχτηκε δελεαστική πρόταση από την Τραμζονσπόρ: Διετές συμβόλαιο για 2,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι έξτρα αμοιβές!

 

Η τελευταία δήλωσή του έσπειρε νέο ενθουσιασμό: «Είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στον στόχο της ομάδας, απολαμβάνω το παιχνίδι και μπορώ να παίξω στο ίδιο ψηλό επίπεδο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

 

Ο πλέον χαρακτηριστικός τίτλος τουρκικών εφημερίδων για την ξεχωριστή παρουσία του είναι: «Ο Γκέκας έκανε συμφωνία με το Φανάρι»! Ετσι τιτλοφόρησε πέρυσι την απόδοση του η εφημερίδα «Μακολίκ», μετά το χατ τρικ στο παιχνίδι Σάμσουνσπορ – Φενέρμπαχτσε 3-1… Από τότε μέχρι σήμερα, ο ίδιος τίτλος ή άλλος παρεμφερής, υπογράφει συχνά την απόδοσή του στα μέσα ενημέρωσης… Με άλλα λόγια, μέσω χιουμοριστικής-σαρκαστικής διάθεσης, εννοούν ότι έχει εξασφαλίσει, μέσω της μεσιτείας του… Οικουμενικού Πατριάρχη που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη την βοήθεια του Χριστού, ώστε να διαπρέπει στα γήπεδά τους…

 

Στη μικρή πόλη Μανίσα, έδρα της Ακίσασπορ κοντά στη Σμύρνη, ακόμη γιορτάζουν την αποφυγή του υποβιβασμού, «αγωνιστικό επίτευγμα» της προηγούμενης Κυριακής όπως το χαρακτήρισε τοπική εφημερίδα, χωρίς να θεωρηθεί υπερβολή ο ίδιος χαρακτηρισμός. Κι αυτό γιατί πριν αρχίσει η φετινή ακμή του Γκέκα, η ομάδα, με επιχείρημα τα κενά της σε καίριες θέσεις της ενδεκάδας, φάνταζε βασική υποψήφια για πτώση στη δεύτερη κατηγορία.

 

Η συντριβή με 4-1 μιας από τις παραδοσιακές δυνάμεις του τουρκικού ποδοσφαίρου όπως είναι η Μπεσίκτας ήταν απρόσμενη επιτυχία με την υπογραφή του Ελληνα λαϊκού ήρωα. Πέτυχε δύο γκολ, έχασε πέναλτι μετά το δεύτερο γκολ κι έφτασε τα 10 σε 11 παιχνίδια. Του αποδίδεται η καθοριστική συμβολή στον ζηλευτό απολογισμό των έξι τελευταίων παιχνιδιών. Με κεντρική φυσιογνωμία εκείνον, η Ακίσασπορ έχει πετύχει τέσσερις νίκες, ενώ έφυγε ηττημένη από ένα παιχνίδι και ήρθε ισόπαλη σε άλλο.

 

Ο ίδιος εισπράττει πλουσιοπάροχα τη λαϊκή αποδοχή. Στην αρχή της εβδομάδας ,οι εμφανίσεις του σε κοινόχρηστους χώρους του μικρού αστικού κέντρου-έδρας της Ακίσασπορ έγιναν δεκτές με εκρήξεις ενθουσιασμού των κατοίκων-οπαδών της…

 

……………………………………………….

 

«Δεν σας νιώθουμε εχθρούς μας!»

 

Η 47χρονη Φιγκέν Ακίλντιζ, άλλοτε δημοσιογράφος με ειδίκευση στο αθλητικό ρεπορτάζ, κατοικεί στο Κας, απέναντι από το Καστελόριζο. Μίλησε στην «Εφ.Συν.» για την έλξη που ασκεί ο διεθνής Ελληνας επιθετικός και της έδωσε άλλη διάσταση.

 

Επιχείρησε να την εξηγήσει και μέσω άλλης θεώρησης για την αίσθηση που συντηρεί ο μέσος Τούρκος για τον ιστορικό εχθρό, τον Ελληνα της απέναντι ακτής:

 

«Την αγάπη που λαμβάνει ο Γκέκας από τους οπαδούς της ομάδας του και την αναγνώρισή του συνολικά από τον Τύπο, αλλά και τα στελέχη των υπόλοιπων ομάδων μας εδώ στην Τουρκία, μπορούν να την ζηλεύουν ακόμη και καταξιωμένοι Τούρκοι ποδοσφαιριστές! Είναι χαρακτηριστικό ότι την Κυριακή που σήκωσε στους ώμους του την Ακίσασπορ, μετά το τέλος του παιχνιδιού, χειροκροτήθηκε έντονα και από τους οπαδούς της ηττημένης Μπεσίκτας! Τον αγαπούν όλοι εδώ γιατί, εκτός από ποδοσφαιριστής με χαρίσματα, αρέσει και η συμπεριφορά του. Είναι φιλικός με όλους και αξιοπρεπής. Ναι, έχει πει ότι το τουρκικό ποδόσφαιρο έχει τις κατάλληλες συνθήκες και γι' άλλους Ελληνες που ίσως διστάζουν να έρθουν και να παίξουν εδώ… Και σ' αυτό το σημείο θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους Ελληνες για τον τρόπο που σας αντιμετωπίζει ο τουρκικός λαός, ο απλός Τούρκος πολίτης. Υπάρχουν και Τούρκοι που είναι εχθρικοί προς τους Ελληνες όπως και δικοί σας συμπατριώτες αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι του απλού κόσμου νιώθει φιλικά. Οι πολιτικοί έχουν το πρόβλημα και όχι το μεγαλύτερο ποσοστό του απλού κόσμου που αισθάνεται συγγένεια με τους Ελληνες! Κι αυτό γιατί αναγνωρίζει τις ομοιότητες στον χαρακτήρα, τις καθημερινές συνήθειες, στο φαγητό, στη μουσική και όχι μόνο! Αποδείξεις; Πολλές! Οταν κατακτήσατε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2004, πολλοί Τούρκοι πανηγυρίζαμε μαζί σας! Ζω στο Κας και πολλοί από το Καστελόριζο, που βρίσκεται απέναντι, έρχονται εδώ καθημερινά για ψώνια, μιλούν άπταιστα τουρκικά! Εμείς συχνά πάμε στο νησί τους για εκδρομή και διασκέδαση. Η ατμόσφαιρα είναι μόνο φιλική! Πρόσφατα, κορίτσι απ' το Κας παντρεύτηκε με Ελληνα από το Καστελόριζο κι έγινε μεγάλη γιορτή εδώ αλλά και απέναντι με καλεσμένους και από τους δύο τόπους! Οι πολιτικοί των δυο χωρών έχουν το πρόβλημα και όχι μεγάλο τμήμα του δικού μας λαού»!

 

……………………………………………

 

Ο Φάνης καλεί Ελληνες…

 

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν συμβάλει τα μέγιστα στο λαϊκό έρισμα του 33χρονου Ελληνα, γιατί αναδεικνύουν ως απόδειξη αφομοίωσής του ειδικότερα από το τουρκικό ποδόσφαιρο και γενικότερα από την τουρκική κοινωνία, το κάλεσμα που απευθύνει προς άλλους Ελληνες ποδοσφαιριστές:

 

«Προτείνω ανεπιφύλακτα σε κάθε φιλόδοξο συμπατριώτη μου να πάρει μεταγραφή σε τουρκική ομάδα. Εδώ στην Τουρκία υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να αναδείξει το ταλέντο του. Καλώ, λοιπόν, όποιον άλλο θέλει, να ξεπεράσει κάθε προκατάληψη και να εμπιστευθεί ως επαγγελματίας την ατμόσφαιρα του τουρκικού ποδοσφαίρου», ήταν η πρόσφατη δήλωσή του στην τουρκική τηλεόραση. Για ευνόητους λόγους, τα ίδια λόγια αναδείχθηκαν δεόντως από τον γραπτό Τύπο και σχολιάστηκαν ανάλογα τόσο από μέλη της ποδοσφαιρικής οικογένειας όσο και άλλων χώρων της δημόσιας ζωής στην… άσπονδη γειτονική χώρα!

 

 

 

Scroll to top