28/04/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δικαιώθηκαν οι Κούρδοι

      Pin It

Ο Αρειος Πάγος δικαίωσε χθες το μεσημέρι τους δύο Κούρδους αγωνιστές και πολιτικούς πρόσφυγες Ζεκί Γκιουρμπούζ και Μπουλέντ Κομέρτ, μη επιτρέποντας την έκδοσή τους στην Τουρκία. Πρόκειται για μια απόφαση εξαιρετικής σημασίας, που θα αποτελέσει οδηγό και για τους υπόλοιπους διωκόμενους πολιτικούς πρόσφυγες, οι οποίοι κινδυνεύουν με σκληρά βασανιστήρια αν απελαθούν στην Τουρκία. Η απόφαση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα αν ληφθεί υπόψη η έντονη πίεση που φαίνεται να ασκείται στην Ελλάδα από την Τουρκία τους τελευταίους μήνες για την έκδοση των προσφύγων, τη στιγμή που πληθαίνουν τα τουρκικά δημοσιεύματα που «απαιτούν» την έκδοσή τους.

 

Ως συνέπεια της απόφασης αφέθηκε ελεύθερος μετά από σχεδόν δύο μήνες κράτησης ο ένας από τους δύο εκζητούμενους, ο κομμουνιστής και αλεβίτης Ζεκί Γκιουρμπούζ. Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εφετών της Πάτρας είχε πρωτοδίκως αποφασίσει ομοφώνως τη μη έκδοσή τους, όμως την επόμενη μέρα ο εισαγγελέας είχε ασκήσει «αναιτιολόγητα» έφεση.

 

Στην ανάλογη υπόθεση της εκζητούμενης και αιτούσας άσυλο Φαδίκ Αντιγιαμάν, η οποία έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στη ΓΑΔΑ μέσα στην εβδομάδα, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την Πέμπτη τη μη έκδοσή της στην Τουρκία, με το σκεπτικό ότι διώκεται εκεί για πολιτικούς λόγους. Και οι δύο αποφάσεις τηρούν την παράδοση της ελληνικής Δικαιοσύνης να στέκεται αρωγός στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτικών προσφύγων, παρά τις ακροδεξιές πιέσεις για κακομεταχείριση των προσφύγων.

 

Κώστας Ζαφειρόπουλος

 

Scroll to top