Pin It

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 88 χρόνων, πέθανε την Πέμπτη το βράδυ ο συγγραφέας και μεταφραστής Λουκάς Θεοδωρακόπουλος, πρωταγωνιστής στην πρώτη, μαχητική περίοδο του ελληνικού κινήματος για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, το οποίο σφράγισε όσο λίγοι με τα βιβλία και τις μεταφράσεις του αλλά και με τη δραστηριότητά του ως μέλος του ΑΚΟΕ (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδας) και ως εκδότης του περιοδικού ΑΜΦΙ.

 

Γεννήθηκε το 1925 στην Αμφισσα σε αγροτική οικογένεια. Κατατάχτηκε στον ΕΠΟΝ και μετά τους πρώτους διωγμούς των αριστερών μετά τον πόλεμο, έφυγε για την Αθήνα. Εκεί συνειδητοποίησε την ομοφυλοφιλία του. «Δεν χρειαζόταν να πας πουθενά αν ήθελες να βρεις ερωτική συντροφιά, αρκεί να ήξερες να βλέπεις: η σεξουαλική επιθυμία κυκλοφορούσε στους δρόμους!», είπε για την Αθήνα του ’50 και του ’60 στο περιοδικό Screw.

 

Ενα βράδυ του ’68, μέσα στη χούντα, ήταν ένας από τους τριάντα άντρες που συνελήφθησαν και είδαν τα ονόματά τους δημοσιευμένα στον Τύπο με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να κάνουν όργιο. Την υπόθεση την περιέγραψε στο μυθιστόρημα «Ο Καιάδας», το 1976 (κυκλοφορεί σήμερα από τις εκδ. Πολύχρωμος Πλανήτης). Την ίδια χρονιά, σχηματίστηκε το ΑΚΟΕ για να πολεμήσει το νομοσχέδιο για τα αφροδίσια, που προέβλεπε φυλακή και εξορία σε όποιον ομοφυλόφιλο αναζητούσε δημόσια ερωτικό σύντροφο. Τη συμμετοχή του στο Κίνημα και στην έκδοση του ΑΜΦΙ το 1979 (ήταν ο εκδότης του ώς το ’84) τις περιγράφει στο βιβλίο «Αμφί και Απελευθέρωση» (Πολύχρωμος Πλανήτης).

 

Εχει γράψει επίσης το μυθιστόρημα «Ραντεβού με τον Πύργο του Αϊφελ» (Καστανιώτης) και ποιητικές συλλογές (Νεφέλη). Εχει μεταφράσει μεταξύ πολλών άλλων Σαρτρ, Τουέιν και Μπουκόφσκι.

 

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες νοσηλευόταν σε κλινική.

 

Δ.Αγγ.

Scroll to top