Pin It

Της Αλίκης Μάτση

 

Τον δρόμο που «χάραξαν» οι προκάτοχοί του στην ηγεσία της Ν.Δ., οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Κώστας Καραμανλής, ακολουθεί και ο Αντώνης Σαμαράς, με δύο βασικές διαφορές: η κυβέρνησή του στηρίζεται σε 151 βουλευτές, εκ των οποίων όμως οι 25 δεν ανήκουν στις τάξεις της Ν.Δ., αλλά του πάλαι ποτέ ισχυρού της αντιπάλου, του ΠΑΣΟΚ. Και εξαρτάται πλέον απολύτως από τους εναπομείναντες, στην πραγματικότητα, 13 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

 

Του κόμματος της Αριστεράς που έχει επιλέξει τον, χωρίς επιστροφή, δρόμο της παραμονής του στην κυβέρνηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

 

Τα μηνύματα από την Ευρώπη είναι σαφέστατα. Οι δανειστές απαιτούν από χθες και νέα μέτρα και επιπλέον την τάχιστη προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, ώστε να πουν επιτέλους το μεγάλο «ναι» για την εκχώρηση των 31,5 δισ. ευρώ.

 

Η τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά βρίσκεται σε δυσχερέστατη θέση καθώς στο εσωτερικό της Ν.Δ. υπάρχουν φωνές που διαμηνύουν στο μέγαρο Μαξίμου πως το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο και δεν διατίθενται να ψηφίσουν και άλλα μέτρα λιτότητας.

 

Η «έκπληξη» ήρθε χθες από την υπέρμαχο των Μνημονίων, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, μέσω συνέντευξης στο Reuters, διαμηνύει σε Ευρωπαίους και εσωτερικούς αποδέκτες ότι ώς εδώ ήταν.

 

Λέει συγκεκριμένα: «Εγώ υπερψήφισα όλα τα πακέτα λιτότητας. Μάλιστα, εκδιώχθηκα και από το κόμμα μου για ένα διάστημα γι' αυτόν τον λόγο.

 

Αλλά ειλικρινώς σας λέω πως δεν θα αντέξουμε άλλο πακέτο λιτότητας. Ακόμη και εγώ δεν θα υποστηρίξω άλλο πακέτο λιτότητας, γιατί ειλικρινώς πιστεύω ότι δεν είναι η σωστή επιλογή από εδώ και πέρα».

 

Εμμέσως πλην σαφώς πάντως η κυρία Μπακογιάννη εκφράζει και τον φόβο ότι οι δανειστές μπορεί να μας ταλανίσουν έως τις γερμανικές εκλογές, που ως γνωστόν θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2013.

 

«Οι αποφάσεις δεν μπορούν να καθυστερούν. Δεν μπορούμε να περιμένουμε την έκβαση των εκλογών σε οποιαδήποτε μεγάλη χώρα. Πρέπει οι αποφάσεις να ληφθούν μέσα στον μήνα, το αργότερο τον Δεκέμβριο», λέει.

 

Εκτίμηση που έρχεται σε αντίθεση με τη χθεσινή δήλωση του Α. Σαμαρά, πως «είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη».

 

Ο πρωθυπουργός από το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο επισκέφτηκε χθες στο πλαίσιο της επικοινωνιακής τακτικής υπό τον ομώνυμο τίτλο «Ανάπτυξη», εμφανίστηκε και πάλι με τη γνωστή λεοντή-μήνυμα προς εταίρους: «Εμείς κάναμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Το θέμα θα λυθεί μεταξύ αυτών που έχουν το πρόβλημα».

 

Η εκτίμηση Μπακογιάννη είναι πιο κοντά σε εκείνη του κ. Στουρνάρα, που είχε πει μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού : «Η δόση των 31 δισ. δεν θα δοθεί τόσο άμεσα, είναι ωστόσο σε καλό δρόμο. Το πότε θα δοθεί εξαρτάται από τα Κοινοβούλια των άλλων χωρών».

 

Σε αυτό το (εσωτερικό και εξωτερικό) περιβάλλον ο πρωθυπουργός ξεκινά σήμερα τις επαφές του στις Βρυξέλλες. Από το χθεσινό Εurogroup οι τσέπες της κυβέρνησης Σαμαρά δεν είναι καν «γεμάτες» με την πολυαναμενόμενη πολιτική δήλωση.

 

Εξ ου και ήδη διοχετεύονται πληροφορίες για έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πέμπτη 15 του μηνός, αντί της 22ας Νοεμβρίου που αρχικά έλεγαν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to top