Pin It

Ο εκάστοτε υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης θα διορίζει τους δικηγόρους και τους ορκωτούς λογιστές της αρεσκείας του! Θα κάνουν «φύλλο και φτερό» τις επιχειρήσεις που χρωστούν

 

Του Τζώρτζη Ρούσσου

 

Κόκκινο χαλί στρώνει η κυβέρνηση στους ιδιώτες (δικηγόρους και ορκωτούς λογιστές) οι οποίοι εισέρχονται στον κρατικό μηχανισμό προκειμένου να ελέγξουν-εκτιμήσουν όσες επιχειρήσεις χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία…

 

Η πολυαναμενόμενη ρύθμιση οφειλών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης πάγωσε πολλούς επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους (άλλωστε 6 στις 10 επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή χρωστούν σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ) αφού πρέπει να λογοδοτούν σε «τρίτους εκτιμητές» και να παραδίδουν όλα τους τα περιουσιακά (προσωπικά και της επιχείρησης) στοιχεία, προκειμένου εκείνοι να αποφανθούν αν πρέπει να ενταχθούν στις ευεργετικές ρυθμίσεις και με ποιους όρους!!! Ουδεμία διασφάλιση, βέβαια, περί της αντικειμενικότητάς τους μπορεί να εξαχθεί με μόνο το γεγονός ότι ο εκάστοτε υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης με υπουργική του απόφαση θα διορίζει τους εκτιμητές της αρεσκείας του!!!

 

Αλλωστε, η όποια επιλογή προσώπων αλλά και οι όποιοι περιορισμοί αυτών των προσώπων (τα οποία καλούνται να μάθουν, χωρίς να είναι επιλογή των οφειλετών, ακόμη και στοιχεία που άπτονται των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων) εναπόκειται στον εκάστοτε υπουργό που διορίζει με δική του υπουργική απόφαση ποιοι θα είναι «τρίτοι εκτιμητές».

 

Μάλιστα, το κεντρικό αυτό πρόσωπο καλείται να αποφανθεί όχι μόνο τον αριθμό των δόσεων αλλά ακόμη και αν κάποια επιχείρηση θα ενταχθεί ή όχι στη ρύθμιση ή θα καταστούν οι οφειλές της άμεσα απαιτητές!!!

 

Συγκεκριμένα, ο ανεξάρτητος εκτιμητής εξετάζει όλες τις υποχρεώσεις του οφειλέτη προς το κράτος και προς τρίτους, την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη ως προς την παροχή επαρκών εγγυήσεων για τη χορήγηση διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, καθώς και τα αποτελέσματα επί της αναμενόμενης ρευστότητας από την ενδεχόμενη υπαγωγή του οφειλέτη σε άλλους διακανονισμούς με το Δημόσιο ή με ιδιωτικούς φορείς. Πρέπει επίσης ο εκτιμητής να βεβαιώσει την αδυναμία άμεσης καταβολής της οφειλής για να υπαχθεί κάποιος σε καθεστώς δόσεων!!!

 

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της ρύθμισης νέας αρχής (αυτή των 48 δόσεων) στις… βουλές του τρίτου εκτιμητή επαφίενται όσοι οφειλέτες χρωστούν από 75.000 ευρώ και πάνω.

 

Στην πάγια ρύθμιση δε (έως 12 δόσεις) εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον τρίτο εκτιμητή όσες επιχειρήσεις χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 50.000 ευρώ!!!

 

Σε σχέση με τη ρύθμιση νέας ευκαιρίας (των 48 δόσεων δηλαδή) δε για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ και μέχρι 75.000 ευρώ, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν την αδυναμία πληρωμής των οφειλών τους σε συντομότερο χρόνο, περιλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με το εισόδημά τους, την ακίνητη περιουσία τους και το σύνολο των οφειλών τους.

Scroll to top