Pin It

ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

 

Επεκτείνεται η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικού φορέα σε όλους τους ασφαλισμένους, ενώ τίθεται φραγή σε όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1993 και προκειμένου να μην καταβάλλουν χρήματα στον ΟΑΕΕ ασφαλίζονταν με μερική απασχόληση στο ΙΚΑ και έκαναν επιλογή φορέα.

 

Συγκεκριμένα, με διάταξη, η οποία έχει ενσωματωθεί στον νόμο που μόλις χθες ψηφίστηκε, ορίζεται ως υποχρεωτική η ασφάλιση μόνο σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης ή στο Δημόσιο, ένα φορέα επικουρικής ασφάλισης, ένα φορέα ασφάλισης ασθένειας και ένα φορέα ασφάλισης πρόνοιας.

 

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όσοι ασκούν διπλό επάγγελμα (για παράδειγμα είναι μισθωτοί και μέλη μιας ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρείας) θα μπορούν να διαλέγουν σε ποιο ταμείο θα ασφαλίζονται. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η συγκεκριμένη επιλογή ανήκει μόνο σε όσους ασφαλίστηκαν πρώτη φορά μετά την 1η-1-1993. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να πληρώνουν δύο ταμεία επιβαρύνοντας κατά πολύ το εισόδημά τους.

 

Από την άλλη, με την ίδια διάταξη κόβεται η πρακτική πολλών που είχαν ασφαλιστεί μετά το 1993 και ασκούσαν παράλληλη δραστηριότητα να ασφαλίζονται με μερική απασχόληση στο ΙΚΑ (καταβάλλοντας ένα ελάχιστο ποσό όχι μεγαλύτερο από 100 ευρώ μηνιαίως) και να γλιτώνουν έτσι την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ που ανερχόταν σε περισσότερα από 300 ευρώ μηνιαίως. Συγκεκριμένα πλέον ο μισθωτός με παράλληλη δραστηριότητα ως αυτοαπασχολούμενος ή μέλος εταιρείας για να μπορεί να κάνει επιλογή φορέα θα πρέπει οι μηνιαίες αποδοχές του να είναι ίσες με τον κατώτατο μισθό.

 

Τζ.Ρ.

Scroll to top