ΙΤΑΛΙΑ Πολιτικά όμηρος του Μπερλουσκόνι είναι η νέα κυβέρνηση, αφού αναγκάστηκε να συμπεριλάβει στις προγραμματικές της δηλώσεις τις προεκλογικές δεσμεύσεις τoυ για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης
«Η Ε.Ε. περνά κρίση νομιμότητας, ακριβώς την ώρα που οι πολίτες της έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ. Δεν μπορεί να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι εάν η Ευρώπη αποτύχει σ' αυτή τη δοκιμασία, είτε στον Νότο είτε στον Βορρά της Γηραιάς Ηπείρου». Ενρίκο Λέτα, πρωθυπουργός της Ιταλίας
Της Μαργαρίτας Βεργολιά
«Μόνο με τη λιτότητα, η Ιταλία θα πεθάνει! Η αναπτυξιακή πολιτική δεν μπορεί άλλο να περιμένει» διακήρυξε σε… αντιμνημονιακούς τόνους ο Ενρίκο Λέτα από το βήμα της ιταλικής Βουλής, λίγο πριν ο κυβερνητικός συνασπισμός του -με «άρωμα» τεχνοκρατών- λάβει χθες ψήφο εμπιστοσύνης, με 453 ψήφους υπέρ, 153 κατά και 17 αποχές. Και πριν καλά καλά πάρει και τυπικά, σήμερα, το πράσινο φως και από τη Γερουσία, ετοίμασε εσπευσμένα βαλίτσες για την πρώτη μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία του, με πρώτο σταθμό το Βερολίνο!
Σε ένα πρώτο δείγμα πολιτικής γραφής, ο Λέτα υποσχέθηκε μέτρα για την ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παροχή ρευστότητας στην αγορά μέσω τραπεζικών δανείων, μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου και νέων, ενίσχυση του κράτους πρόνοιας και της απασχόλησης των γυναικών.
Χωρίς αύξηση ο ΦΠΑ
Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ από 21% σε 22% τον Ιούλιο, όπως είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι… Ομως, από την πρώτη κιόλας ημέρα της νέας αυτής κυβέρνησης ήταν ορατά τα σημάδια της πολιτικής της «ομηρίας»! Οι προγραμματικές δηλώσεις του 46χρονου Λέτα θύμιζαν κατά πολύ τις κυβερνητικές προτάσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το είχε πει άλλωστε ξεκάθαρα, δύο 24ωρα νωρίτερα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς, Ρενάτο Μπρουνέτα: «Αν ο πρωθυπουργός δεν δεσμευτεί για την κατάργηση του έκτακτου φόρου ακίνητης περιουσίας, δεν θα του δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης»!
Τελικά, μάλλον απρόθυμα, ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός ανακοίνωσε, στις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις, προσωρινό πάγωμα στην καταβολή του λεγόμενου IMU που προβλεπόταν για τον Ιούνιο. Προανήγγειλε ριζική μεταρρύθμιση στον φόρο ακίνητης περιουσίας που θα ευνοήσει τους οικονομικά ασθενέστερους. Ωστόσο, απέφυγε να αναφέρει τη λέξη «κατάργηση», ενώ δεν διευκρίνισε πως θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει στα κρατικά ταμεία…
«Ο Λέτα παρουσίασε τα κυβερνητικά σχέδιά του για την Ιταλία υποσχόμενος μείωση των φόρων και στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, χωρίς να μετακυλίσει το βάρος στις επόμενες γενιές» σχολίαζε χθες η έγκριτη οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal. «Αυτό που δεν ξεκαθάρισε είναι το πώς θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις υποσχέσεις του, ενώ θα παραμένει προσηλωμένος στους σφιχτούς δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης και τις δεσμεύσεις της χώρας του για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς από του χρόνου. Ο κ. Λέτα προσέφερε από κάτι σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις που στηρίζουν την κυβέρνησή του -αριστερά και δεξιά- σε μία ομιλία που ήταν πλούσια σε ιδανικά, αλλά φτωχή σε λεπτομέρειες»…
Αυτές σίγουρα θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησής του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, λίγο πριν μεταβεί σε Βρυξέλλες και Παρίσι. «Δεδομένου του μεγέθους της -πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης- και των 2 τρισ. ευρώ του δημόσιου χρέους της, που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, εκτιμώ ότι η Ιταλία θα είναι αυτή που θα επιβάλει ριζική αλλαγή πολιτικής», έγραφε χθες στους «Financial Times» ο σύμβουλος επενδύσεων, ειδικός σε θέματα μακροοικονομίας, δρ Κομάλ Σρι Κούμαρ, σε ένα άρθρο υπό τον τίτλο «Η Ιταλία θα ηγηθεί της επανάστασης της ευρωζώνης κατά της λιτότητας». «Οι υποχωρήσεις έναντι της Ιταλίας και κατά συνέπεια σε άλλες χώρες είναι πολύ πιθανές μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου».
Μνήμες… Μόντι
Ενα σοβαρό πρόβλημα, παρατηρεί ο οικονομικός αναλυτής Νίκολας Σπίρο, είναι «η ανησυχητική πραγματικότητα ότι ο κ. Λέτα είναι επικεφαλής ενός πολιτικά περιχαρακωμένου υπουργικού συμβουλίου -ακριβώς ό,τι επεδίωκε το στρατόπεδο Μπερλουσκόνι. Ο πολιτικός διχασμός, που έκανε δυσλειτουργικούς τους τελευταίους μήνες της κυβέρνησης τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι είναι τώρα στην “καρδιά” της νέας κυβέρνηση, ως κακός οιωνός για τη σταθερότητα»…
Σε κάθε περίπτωση -ξεκαθάρισε χθες ο Λέτα- το υπουργικό συμβούλιό του θα έχει περιθώριο τουλάχιστον 18 μηνών για να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο της οικονομικής και θεσμικής μεταρρύθμισης (με πρώτη την αλλαγή του εκλογικού νόμου). Εάν μέχρι τότε -διευκρίνισε- αισθανθεί ότι τα κόμματα του ορθώνουν εμπόδια, δεν θα διστάσει να υποστεί και τις συνέπειες. Και ο νοών νοείτω!