30/04/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βαρέθηκε να διαβάζει αηδίες

      Pin It

EΠΙ ΠΛΕΟΝ

 

«Δεν έχει τεθεί ποτέ θέμα κατάργησης της Εταιρείας «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις» ούτε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ούτε στη γενική γραμματεία Πολιτισμού. Η ΕΑΧΑ παράγει πολύ σημαντικό έργο και θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία της», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας. Το αυτό και για τον Οργανισμό Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, καθώς δεν θα υπάρξει καμιά μεταβολή μέχρι να συσταθεί ο καινούργιος.

 

Τουλάχιστον δεκαπέντε οργανισμοί, που εποπτεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού, πηγαινοέρχονται τις τελευταίες μέρες στις λίστες κατάργησης ή συγχώνευσης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Από έκπληξη σε έκπληξη. Το θέατρο του παραλόγου. Σου κόβει την ανάσα όταν διαβάζεις ξανά και ξανά ότι μπορεί να καταργηθούν το Εθνικό Θέατρο (!) ή το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, από τους πιο πετυχημένους σύγχρονους θεσμούς μας, ένα ανοιχτό παράθυρο στο διεθνές σινεμά. Διαρρηγνύει, λοιπόν, τα ιμάτιά του ο Κώστας Τζαβάρας και δηλώνει στους στενούς συνεργάτες του: «Βαρέθηκα να διαβάζω αηδίες».

 

Κι αν κάποιοι οργανισμοί μπορούν πράγματι να προσφέρουν έργο μέσα από κοινή δράση, όπως συμβαίνει με τα δύο μουσεία της Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό και το Κρατικό Σύγχρονης Τέχνης, που θα συγχωνευτούν με τη συναίνεσή τους, αυτό δεν σημαίνει πως ό,τι έχει κοινή επιγραφή και όνομα το συνενώνεις. Βλέπεις, ας πούμε, Μουσείο και βάζεις μαζί του την Εθνική Πινακοθήκη και το Σύγχρονης Τέχνης, που ακόμα δεν φτιάξαμε.

 

Μια αξιολόγηση, πάντως, με βάση το κοινό καλό και την ανάπτυξη μπορεί να γίνει.

 

Βασιλική Τζεβελέκου

Scroll to top